Motokros na západě Čech v roce 2015? Bohatá nabídka!

V posledních dnech byla doladěna řada závodních kalendářů, takže už se můžeme projít letošní západočeskou nabídkou. Bude skutečně bohatá!

Celý motokrosový svět se netrpělivě těší na souboj titánů v MXGP. Světový král posledních let Antonio Cairoli (KTM) bude vyzván nejtěžším možným soupeřem, když proti němu nastoupí americký šampión Ryan Villopoto (Kawasaki). Také třída MX2 má už předem zajímavou zápletku, protože suverénní Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM) loni kvůli zranění ztratil jasný titul a nyní má do MS naskočit zcela bez zimní přípravy. Na téměř odepsanou GP ČR se podařilo sehnat finance, takže i letos uvidíme v Lokti nad Ohří světový MX (25.-26.7.)! Pro fanoušky je dobrou zprávou též návrat startu na původní místo.

Pokračuje také západočeská tradice MS v sajdkárkrosu. V Kramolíně u Nepomuku se "svět" pojede 14.6. a do závodu se nepochybně kvalifikuje několik tuzemských posádek. Reprízu jejich souboje uvidíme hned týden poté, protože první letní den v neděli 21.6. hostíme MMČR sajdkár a čtyřkolek u nás ve Stříbře. Letos to bude hon na Rozehnaly, neboť zuby si na ně brousí jak jejich krajané z Moravy bratři Vejchodové, tak posádky z Příbramska Černý s Musilem a konečně zdraví bratři Čermákové. Mezi quady nedostane nic zadarmo obhájce titulu Zdeněk Poláček. "Republika" zavítá do regionu ještě 6.9., kdy se usadí opět v Kramolíně.

Na stejné místo se musíte vypravit i v případě, že chcete vidět naši jezdeckou elitu na republikovém šampionátu Buksa / Ados motokros 2015. Kramolín hostí úvodní podnik 3.5. Stříbrská žádost o přidělení "mistráku" bohužel na Autoklubu ČR nebyla vyslyšena. Kompletní kalendář MMČR najdete již nyní na tomto webu - kde jinde než v sekci Kalendář.

Také juniorská republika se blízko u nás objeví, a to konkrétně dvěma posledními závody 19.9. v Horažďovicích a 26.9. v Merklíně, kde proběhne i závěrečné vyhlášení.

Sdružený krajský přebor středních, severních a západních Čech se od letoška pojede pod novým názvem MOTUL Cup. Západočeské tratě budou bohatě zastoupeny, přičemž stříbrským Terénem sv. Petra hned dvakrát! Pojede se zde 30.8. včetně skoku přes silnici a 11.10. pořádáme opět finálový závod. Kraj v regionu pohostí také 12.4. Kramolín, 26.4. Kříše u Břas, 7.6. Horšovský Týn a 27.9. Loket. Pro amatérské závodníky budou tradičně připraveny "hobby" třídy, ve kterých lze ale startovat pouze s licencí Autoklubu ČR typu C.

Minimálně "céčko" musí být také na licenci AČR u pilota, který by chtěl startovat v závodu přeboru SMS Praha VVL - GROSSKOPF STEELPRO CUP 2015. Promotér Václav Vizinger svůj seriál tradičně pořádá převážně na západě Čech a kalendář vypadá takto: 22.3. Merklín, 11.4. Žár u Vacova, 10.5. Tupadly u Klatov, 23.5. Horažďovice, 27.6. Kraslice, 9.8. Jinín a 22.8. Hradiště u Klatov. Do přeboru lze naskočit i s jednodenní licencí vyřízenou přímo na závodišti. Výkonnější "hobíci" pojedou třídu Hobby, méně výkonní pak třídu Amatér.

A ještě jeden pohled k sousedům. Merklínský pohár se také letos pojede jako regulérní seriál závodů s plnohodnotným pořadatelským zajištěním a odpovídající pojistkou. Do hodnocení se budou počítat přebory SMS Praha 22.3., 10.5. a 22.8., a k tomu se pojede ještě v Merklíně 16.5. a 14.6. Ohledně licencí citujeme Wernera Kříže, předsedu tamního klubu, který nedávno vzkázal jezdcům: "Co je další důležitá informace, že na závodech bude licence nutná. Po dohodě s naším právníkem jsme se domluvili, že je pro pořádání těchto závodů nutnost vyžadovat licenci. Bohužel občanský zákoník nahrává akorát se dostat do prů..ru, proto jsme rozhodli, jak jsme rozhodli. Snad nás pochopíte..."

Nakonec žhavá novinka z domácí kuchyně AMK Stříbro, kde se nečekaně rychle dopekl klubový Pohár sv. Petra! Pojede se tradičně ve Stříbře a v sobotních termínech. Na programu jsou celkem 4 závody: 18.4., 2.5., 19.9. a 24.10., přičemž na posledním proběhne i vyhlášení celkových výsledků. Ve skupinách A a B mohou startovat i jezdci bez licence AČR a mohou se do nich přihlásit také motokrosaři s licencí AČR typu C - Amatér!!!

Přejeme všem závodníkům i pořadatelům úspěšnou sezónu s minimem zranění a divákům hezkou zábavu na motokrosu!

Text: Míra Šimek
Foto: Václav Šůcha