Stříbro opět vidělo velkolepou show

Dalším skvělým představením a tou nejlepší prezentací terénních závodů se stal 5. podnik Mezinárodního mistrovství ČR sajdkár a čtyřkolek, který se konal v neděli 26.6.2016 na Terénu svatého Petra ve Stříbře.

Předně zkušený pořadatelský tým Automoto klubu Stříbro v Autoklubu ČR potvrdil, že je pracovitý a umí. Přípravy závodu probíhaly v podmínkách několikadenních tropických teplot, které samy o sobě jsou značně vysilující. Přesto se mimořádnou obětovostí členů zdejšího spolku podařilo připravit závodiště i samotnou trať na vysoké republikové úrovni. Jen co skončilo sobotní podvečerní kropení dráhy, ráz počasí se dramaticky změnil, když se nad Stříbrem přehnala bouřka doprovázená průtrží mračen. Ta se posléze změnila v trvalejší vydatný déšť, což u pořadatelů i kempujících jezdců vyvolalo neodbytné myšlenky na zrušení závodu.

 

Také tentokrát však bylo ráno moudřejší večera. Nedělní slunečné a teplé probuzení naladilo optimistickou atmosféru, která přinesla verdikt jury spustit program závodního dne. Škody na většině dráhy byly nevýznamné, trať sice blátivá ale sjízdná, vymleté stružky v měkkém terénu nemohly silné stroje zaskočit. Kritickým místem však byla silně podmáčená startovní rovina na dně svatopetrské kotliny, která by bez "násilí" neumožnila regulérní použití pro závod. Došlo tak na bezprecedentní řešení, kdy se pořadatelé rozhodli urychleně svolat veškerou dostupnou techniku a volné ruce, a doslova odhrabali mokrou svrchní vrstvu zeminy. Práce zabraly celé dopoledne a stály mnoho dřiny, ale vše se stihlo a šampionát mohl vypuknout.

 

Nezklamali ani diváci, kterých dorazilo téměř 800 platících. Spolu s mládeží do 15 let (volný vstup) a jezdeckými doprovody tak závodům přihlíželo na 1500 lidí, což je na poměry republikového mistrovství těchto menšinových disciplín velmi dobrý počet. Potvrdilo se, že ve Stříbře mají terénní závody stále vynikající fanouškovskou základnu a rádi sem jezdí i příznivci "přespolní". Taktéž nepochybně sehrál roli fakt, že souboje sajdkár a čtyřkolek měly na Terénu sv. Petra v posledních letech výbornou úroveň a atmosféru, takže se staly tou nejlepší pozvánkou k příští návštěvě.

 

Při vší skromnosti lze již nyní konstatovat, že se také letošní Stříbro opět zařadilo mezi špičkové podniky tuzemského šampionátu. Málokde bylo nebo bude k vidění tak dramatické soupeření před tak nadšeným obecenstvem. Samozřejmě největší pozornost získal sidecarcross, který už při jízdách přeborníků a veteránů poutá zraky diváků, a republika je pak doslova magnetem. Na očekávaný souboj Čermáků s Černým a Musilem skutečně došlo a obě posádky jely světové tempo. K radosti přihlížejících každý chvilku tahal pilku. Mnohem více mistrovských bodíků si při tom však nařezali "Čmeláci", když Černého zradila technika a těsně nedojel 1. jízdu. Přes heroický výkon a sympatickou snahu o revanš v 2. jízdě si tým Černého připsal z bodového pohledu bolestivou porážku a zkušení bratři Čermákové si notně polepšili na cestě za titulem. Také za vedoucími posádkami to v obou jízdách pořádně vřelo, takže někdy bylo člověku až líto, že nemůže sledovat více soubojů najednou.

 

Rozhodně nenudily ani čtyřkolky, které při absenci některých hvězd minulých ročníků také hledají nového "bosse". Vyrovnaná trojice Kašpar - Kostelecký - Sůsa dominuje a předvádí pěkný quadcross. Stříbrský závod vyšel nejlépe prvně jmenovanému, kterému svědčil poměrně rychle vysychající povrch. Juniorů jezdí přeci jen méně, ale všechno jsou to talentovaní kluci a holky. Dědek Faktor v pauze stihl natáčet pro Českou televizi, ale mezi veterány tentokrát létal nejrychleji Koníček. Nezapomeňte se podívat na sestřih stříbrských závodů sajdkár a 4kolek vč. řady rozhovorů a atraktivních záběrů ve Světě motorů zde: www.ceskatelevize.cz/ivysilani//10207469169-svet-motoru/216471291269072-sajdkarkros-a-ctyrkolky-stribro/

 

Motokros veteránů klasiků opět vytvořil příjemný předěl v závodním programu a nechal vzpomenout na bohatou tradici Terénu sv. Petra a bývalou skvělou úroveň českých terénních motocyklů. Mezi nejzkušenějšími jezdci se blýskl rychlý Mitvalský, mladé průkopníky přerodu těchto závodů z čistě "veteránských" spíše do podoby "retro" dobře reprezentoval domácí Jarolím.

 

Stříbrský podnik MMČR se prostě povedl. Také letos závodníci předvedli velké dovednosti, nasazení a vůli po dobrém výsledku. Početné publikum je za to odměnilo neskrývanou přízní a místy i hlasitým povzbuzováním. Následující bezprostřední kontakt jezdců se zástupy fanoušků při rozhovorech s komentátory vzápětí po dojetých rozjížďkách byl pak pro všechny zúčastněné jedinečným dovršením hezkého zážitku. AMK Stříbro všem děkuje za účast i za hojně vyjádřené pochvaly za obětavou a kvalitní přípravu závodu. Těšíme se opět na shledanou na Terénu sv. Petra, a to třeba již 23. října 2016 při finále sdruženého krajského přeboru MOTUL CUP.

 

Akce byla spolufinancována městem Stříbrem.

Přehled výsledků MMČR sajdkár a čtyřkolek a vložených závodů, Stříbro, 26.6.2016:
Sajdkáry: 1. T. Čermák - O. Čermák, 2. L. Pudlo - V. Hotový, 3. T. Vejchoda - J. Vejchoda
Přebor sajdkár: 1. M. Hlava - J. Kříž, 2. R. Procházka - V. Ochtábec, 3. R. Noháček - L. Kadečka
Přebor sajdkár veterán: 1. A. Háček - A. Šimůnek, 2. M. Pokorný - J. Zoubek, 3. T. Bolf - S. Bolf
Čtyřkolky: 1. J. Kašpar, 2. J. Kostelecký, 3. P. Sýkora
Čtyřkolky veterán: 1. L. Koníček, 2. J. Faktor, 3. L. Švejcha
Čtyřkolky junior mladší: 1. M. Timoš, 2. L. Mitášová, 3. T. Matuláková
Čtyřkolky junior starší: 1. A. Tuček, 2. J. Brhel, 3. J. Zderčík
Kompletní výsledky najdete zde:
Stříbro MM QUAD-VET.pdf (391513)
Stříbro MM SIDE.pdf (341367)
Stříbro PČR SIDE-VET.pdf (356364)
Stříbro QUAD JUNIOR.pdf (224045)
Průběžný stav seriálů po závodě ve Stříbře vypadá takto:
serial_mmcr_4k.pdf (62194)
serial_mmcr_4k_veteran.pdf (60555)
serial_mmcr_side.pdf (68547)
serial_pcr_4k_junior.pdf (61886)
serial_pcr_side.pdf (65007)
serial_pcr_side_veteran.pdf (61239)

Přehled výsledků Poháru SMS Nepomuk Veterán Klasik, Stříbro, 26.6.2016:
40 - 55 let 250: 1. M. Knedlík
40 - 55 let 500: 1. K. Mitvalský
56 - 70 let 250: 1. H. Karl
56 - 70 let 500: 1. V. Vosecký
+70 let 500: 1. Z. Míka
20 - 40 let 500: 1. J. Jarolím
Nejstarším účastníkem byl protivínský Josef Vlasatý, který se narodil v roce 1937.
Kompletní výsledky najdete zde: Stříbro VET KLASIK.pdf (407848)

Podrobné zpravodajství ze Stříbra a řadu hezkých záběrů přinesl motoristický portál MOTOLEVEL.COM: www.motolevel.com/clanek-7314-infarktovy-5-mmcr-sajdkar-ve-stribre-a-uspech-pudla-s-hotovym

 Krásné fotogalerie autorů, od kterých jsme čerpali pro tento článek, jsou celé ke shlédnutí zde:
bedazbrd.rajce.idnes.cz/Stribro_sidecarcross_2016/

    

www.facebook.com/pavelsroubekproduction/photos/?tab=album&album_id=999850060134363&__mref=message_bubble

Text: Míra Šimek
Foto kvalitní: Pavel Šroubek, Jaromír Novotný
Foto z mobilu: Míra Šimek