Představujeme Západočeský pohár

Na konci měsíce se úvodním závodem na Terénu sv. Petra ve Stříbře probudí k životu nový motokrosový seriál pod sportovní autoritou Autoklubu ČR. Plným jménem se nazývá Západočeský pohár sdružených středisek Nepomuk, Střední Čechy a Chomutov. Jde o 4-dílnou novinku v nabídce tří sdružených SMS motokrosu, která mají za svůj osvědčený výstavní kousek přeborový MOTUL Cup. Ale Západočeský pohár bude chtít nyní dokázat, že přeborová úroveň závodů pro něj neznamená vrchol nýbrž minimální standard. V motokrosově silném regionu se tímto zejména pro mladé a hobby jezdce otevírá další možnost kvalitního měření sil s konkurencí.

Letos se pojede na mistrovských tratích u zkušených pořadatelů ve Stříbře (30.4.), Horšovském Týně (18.6.) a Merklíně (30.7. a 15.10.). Právě předseda merklínského klubu Werner Kříž byl jedním z duchovních otců nového poháru a jako člen výboru SMS Nepomuk bude koordinátorem série. Koneckonců v Merklíně se odjedou hned dva závody a nezbytnou společenskou tečku za sezónou udělá slavnostní vyhlášení v tamním kulturním svatostánku. Merklínští vydali k nadcházející sezóně prohlášení, které přebíráme: Slovo-k-sezoně-2016.jpg (232,3 kB)

V západočeském seriálu se svezou výhradně jezdci držící licenci FMS AČR. Ostatně tyto podniky jsou součástí kalendáře Autoklubu ČR a budou náležitě pojištěny a pořadatelsky zajištěny. Výsledky bude hlídat časoměřičská skupina Cobra Time, připravena bude plnohodnotná zdravotní služba a nebude chybět ani profesionální ozvučení a komentář od Petra Maršálka a Míry Šimka. Naprostou samozřejmostí jsou služby účastníkům a divákům jako občerstvení, sociální zařízení a parkoviště v sousedství závodišť. Úvodní díl seriálu ve Stříbře bude navíc vyšperkován libůstkami jako jsou tištěný informační bulletin pro diváky, mediální podpora plzeňského rádia Kiss Proton anebo přímý videopřenos na YouTube od tachovské MS Produkce.

Standardními soutěžními kategoriemi Západočeského poháru budou junioři na strojích 65 a 85 ccm (ti zároveň bodují do klasifikace MOTUL Cupu), hobby jezdci kubatur MX1 a MX2 (licence C), dále veteráni nad 40 let a nebude chybět ani rychlá třída Open pro piloty licencí A a B. Organizace závodního dne je patrná z časového harmonogramu pro stříbrský závod: Časový plán Stříbro 160430.pdf (26412) Program bude svižný, ale závodníci se zároveň patřičně zapotí v jízdách přeborové délky. Na nejlepších 5 z každé hodnocené kategorie čeká po závodě trofej a věcná cena.

Připravena je tedy opravdu kvalitní nabídka. Věřme, že si Západočeský pohár motokrosaři oblíbí a svými výkony nabídnou divákům atraktivní podívanou.

Text: Míra Šimek
Banner: Václav Šůcha
Foto: Vladimír Novotný (MOTUL Cup 2015 Stříbro), Jana Wagenknechtová (MMČR juniorů 2015 Merklín)