Ostře sledované Stříbro

Pouhý týden po závodě MS sidecarcrossu v Kramolíně u Nepomuku, kde se jela jako vložený závod i "republika" quadcrossu, se zraky motoristické veřejnosti upnou opět k nám na západ Čech. Klasický Terén sv. Petra ve Stříbře hostí v neděli 21.6.2015 mezinárodní mistrovství České republiky sajdkár a čtyřkolek a nepůjde jen tak o nějaký závod! Na jedinečným způsobem přehledné trati se odehraje bohatý program okořeněný pro Stříbro premiérovým přeborem veteránských sajdkár, ale pozornost na sebe strhnou obě hlavní třídy. Quady se letos vyznačují vyrovnanou špičkou, takže každý závod přináší napínavé soupeření hned několika favoritů. Sajdkáry rozhodně tak vyrovnané nebyly - ale jen dosud!!! 

Tuzemský sajdkárkos v posledních letech jasně ovládali Václav a Marek Rozehnalové (VMC Zabel). Zkušený tým z moravských Troubelic si udržeje dlouhodobě vysokou výkonnost na úrovni top ten v MS. V roce 2013 si tam sáhli na celkové 5. místo, vloni skončili 8., když sezóna se nesla ve znamení zraněné nohy mitfáry Marka, kterého musel několik měsíců suplovat Švýcar Källin. Ačkoli se Rozehnalům na domácích tratích v minulých 2 letech snažila dostat na kobylku mladá posádka z Příbramska Lukáš Černý - Radek Musil (WSP JAWA), povedlo se to pouze v několika jízdách. Rozehnalové tak mají na kontě již 13 mistrovských titulů a i rok 2015 zahájili takřka bezproblémovými vítězstvími, ačkoli Marek loňské zranění dosud nedoléčil.

  

Věčně druzí jawisté si loni i letos zjara prošli řadou smolných závodů, kdy je potrápila technika, která v sajdkárkrosu dostává samozřejmě pořádně zabrat. Poslední závod jim už ale vyšel bez problémů a Černý s Musilem si dojeli na MS v Kramolíně pro kvalitní 14. místo. Forma je evidentně dobrá a ve Stříbře pojedou s nejvyššími ambicemi. Napomoci k úspěchu by jim mohla skutečnost, že na Rozehnaly nebudou sami!

  

Ve Stříbře uvidíme velký návrat do MMČR! Po 3 letech zdravotní pauzy se představí znovu kompletní tým Tomáš a Ondřej Čermákové (WSP Zabel). Mistři ČR 2010 se loučili v roce 2012 po vážném karambolu v Ledči nad Sázavou (tehdy ještě jezdili 4-taktní motor JAWA) a nebylo jisté, jestli se vůbec někdy na sajdkáru vrátí. Vloni už sice řidič Tomáš jezdil závody se spolujezdcem Alešem Březinou, avšak nepřineslo to žádné mimořádné výsledky. Teď jsou však s bratrem zpět v plné síle a na stroji, který snese konkurenci! Posádka pocházející taktéž z příbramské motoristické líhně začala sezónu až v květnu a hned senzačně. "Čmeláci" vletěli rovnou do světové špičky, když na GP Německa i ČR byli shodně na celkovém 9. místě, vždy před Rozehnaly a Černým s Musilem!

     

Ve Stříbře Čermáci naskočí poprvé také do českého mistrovství. Zápletka nedělního závodu je tím už dopředu mimořádně napínavá. 2 kvalitní příbramské týmy na téměř domácí trati za podpory početných příznivců proti výborným Rozehnalům! Takový duel zde již léta nebyl! Atmosféra v publiku bude třeskutá, protože i za Moravany jistě přicestuje řada věrných fanoušků. Ti budou mít v ohni také další želízka, protože z východní části republiky dorazí též rychlé posádky Robert Diblík - Michal Gábor a Tomáš a Jakub Vejchodové (oba týmy WSP Zabel). Obzvláště při dobrém startu dokáží oba tyto týmy míchat kartami v boji o nejvyšší příčky!

   

Není divu, že vyhecovaný souboj na přehledné trati ve Stříbře budí pozornost. Nejenže se očekává velmi dobrá divácká návštěva, ale půjde o závod ostře sledovaný místními i republikovými médii. Pozvánku již zveřejnili naši tradiční mediální partneři v regionu jako jsou rádio Kiss Proton, noviny Tachovský deník anebo webový magazín OKO24.CZ. Předzávodní upoutávku na Stříbro publikoval také jeden z největších českých motoristických portálů MOTOLEVEL.COM, který k nám navíc vysílá své specializované reportéry Josefa Hejnala a Zdeňka Růžičku. Do Stříbra zavítá i tým České televize v čele s legendou motoristické žurnalistiky Karlem Březinou, který připraví ze závodu sajdkár 15-minutovou reportáž (premiéra bude na ČT Sport v úterý 23.6. od 19:25).

Na sestřihy a fotky však nečekejte a zavítejte na Terén sv. Petra již v neděli. Na vlastní oči to je největší zážitek!

Text: Míra Šimek
Foto: Zdeněk Růžička (MOTOLEVEL.COM)