Na sajdkáry a 4kolky čeká peklo Západu

Neděle 20.5.2018 bude na motocyklovém závodišti ve Stříbře patřit nabitému programu Mezinárodního mistrovství České republiky sajdkár a čtyřkolek. Rekordní 71. sezóna Terénu sv. Petra se tak otevírá vrcholným podnikem. Celodenní akce začne již v 8 hodin tréninky volnými a po nich kvalifikačními. Sajdkáry i republikové čtyřkolky pojedou dokonce kvalifikační závod (v 10:25 4K, v 11:35 side). To nejlepší ale čeká na fanoušky odpoledne, kdy se od 13:00 začne závodit o mistrovské body.

Pořádající klub prostřednictvím předsedy Miroslava Vraného spokojeně hlásí maximální připravenost: „Sajdkáry a čtyřkolky jezdíme pouze ve spodní části kotliny. Dráhu jsme vzali buldozerem, abychom dosáhli moderního měkkého povrchu. Deštivé počasí posledních dnů nám pak pomohlo se závěrečným kropením. V neděli má být už zase hezky, tak neváhejte přijít. Celé závodiště jsme posekali, vše je připraveno. Bude to parádní podívaná v krásném prostředí našeho terénu.“

Největší rozruch vždy způsobí sidecarcross. V Česku již dva roky vládne posádka bratrů Tomáše a Ondřeje Čermáků (WSP MEGA). Daří se jim i v seriálu MS, kde loni skončili na celkové 7. pozici. Také pro rok 2018 vyhlásili útok na český titul a přední světové příčky. Zatím se jim plán daří, když v MS jsou průběžně desátí a doma vedou MMČR.

V tuzemském šampionátu se hned několik posádek dramaticky přetahuje o pozici největšího rivala Čermáků, což bude nepochybně i ve Stříbře jedním z hlavních motivů nedělních závodů. Vloni si u nás bratři Janouškové vyšlápli dokonce i na úřadující mistry! Něco podobného budou chtít zkusit tentokrát další posádky, které mají na začátku roku skvělou formu – bratři Hrochové, Kolenčík s Hejhalem anebo Pudlo – Vitoň.

Bohužel neuvidíme vicemistry Vejchodu se Zatloukalem, kde mitfára se zranil hned zjara a řidič minulý týden na MS v Kramolíně. Domácí velká cena se ostatně nevyvedla snad žádné české posádce. Neúspěchy v kvalifikacích, poruchy na technice, karamboly – tak vypadal smolný víkend našich barev. Naštěstí vzápětí přichází kultovní klasika na Terénu sv. Petra, kde v „pekle Západu“ budou moci drsní hoši na sajdkárách vybít svoji reprezentační frustraci! 

Mezi republikovými střelci na quadech dopadla loňská bitva nejlépe pro Jiřího Kašpara (Yamaha). Ten se letos snaží zkompletovat svůj mistrovský hattrick. Český šampionát zatím vede o 12 bodů, když neblíže je mu dvojice Zdeněk Poláček (WSP) a Jakub Kostelecký (Yamaha). Kdokoli bude chtít letos s Kašparem soupeřit o titul, musí ve Stříbře předvést maximum a pokusit se lídra porazit.

Různorodý program dne doplňuje sajdkárkros přeborových posádek a veteránů, představí se i juniorské čtyřkolky. Tradičním vloženým závodem bude pohár SMS v motokrosu veteránů klasiků, kteří pojedou na tuzemských strojích zn. ČZ, Jawa a Eso.

O diváky bude jako obvykle bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální ozvučení a komentář Míry Šimka, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra. Dospělí zaplatí za vstup 100 Kč (v této ceně je i tištěný program k závodu a parkování), mládež do 15 let jde zdarma. Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě! Nikde jinde si neužijete terénní závody jako u nás!

Akce je spolufinancována městem Stříbrem. Reportáž ze závodu najdete opět na našem webu a na stránkách Tachovského deníku. Zpravodajství ze sajdkárkrosu pravidelně přináší také webový magazín MOTOLEVEL.COM.

Důležité informace pro návštěvníky:

Časový plán akce: casovy_plan_mmcr_side_180520.pdf (189168)

Webová kamera na závodišti: Kamera

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné u kostelíku sv. Petra. Kdo není milovníkem popojíždění v koloně a chce si užít závody od začátku, tak chytře přijede již dopoledne nebo maximálně na 12. hodinu.

Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.

Úplní nováčkové by ještě měli vědět, že z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov. Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

Text: Míra Šimek
Grafika: Václav Šůcha
Foto: Pavel Šroubek, Míra Šimek, Václav Šůcha