MOTUL CUP nabídl zajímavou podívanou

Renomovaný Terén sv. Petra ve Stříbře hostil v neděli 23. června 2013 motokrosový pohárový seriál MOTUL CUP středisek Nepomuk, Chomutov a Střední Čechy. Prestižní trať, volný termín a ideální počasí přilákaly kvalitní a široké jezdecké pole nejen z pořádajících středisek, ale i z Prahy, jižních Čech a Karlovarska. Divákům se tak představilo rekordních 212 závodníků tříd Hobby MX2 a Open (licence C), MX2 a Open (licence A a B) a Veterán Klasik.

Ve třídě Hobby MX2 se prosadili teenageři. Vedoucí jezdec seriálu Vít Antonín (KTM) se v 1. jízdě dostal do kolize po startu, takže cesta k vítězství se otevřela pro rychlého Václava Kratochvíla (Yamaha) z Halže. Antonín si spravil chuť vítězstvím v druhé rundě, ale Kratochvíl dojel hned za ním a připsal si tučný bodový zisk a denní vítězství. Závody si zkusily také 2 statečné dívky Edita Korečková (Kawasaki) a Daniela Feglarová (Suzuki). Při absenci veteránské kategorie se do třídy Hobby Open přihlásila celá plejáda jezdců pokročilejšího věku. Řada z nich se dokázala výsledkově prosadit. V 1. jízdě se blýskl 8. místem náš bývalý vynikající reprezentant Zdeněk Velký (Honda), který se již zotavil z nepříjemné kolize na MM ČR v Pacově. Na celkové vítězství mohl mít rychlík Milan Žipaj (VVMX), ale po chybě přepustil vedení v 1. jízdě Davidu Hrdinovi (Yam.) a ztrátu již nedohnal. Jihočech Hrdina tak položil základy pro své celkové vítězství.

V pohárovém závodě SMS Nepomuk se představili početní Veteráni Klasici na svých strojích ČZ, mezi které se vklínily 2 Jawy. Ve startovním poli nechyběli veteránští reprezentanti Karel Mitvalský a Pavel Janda nebo za AMK Stříbro jezdící Jaroslav Kratochvíl. Mezi nejzkušenější borce patřili nezdolný Rudolf Bártl (roč. 1940) a patron této kategorie Miroslav Slíva (roč. 1939). Nejstarším účastníkem pak byl Josef Vlasatý (roč. 1937) z Protivína. Po veteránech se na trati vždy výrazně zrychlilo, protože ve třídě MX2 nechyběli jezdci širší republikové elity Jan Kučera (KTM), Matěj Hejhal (Kaw.) nebo Ondřej Jandera (Yam.). S nimi držel krok Matouš Rejsek (KTM). Tito mladíci ve věku kolem 20 let předváděli na těžkých stříbrských skocích leteckou show a bavili publikum. Dravou jízdou se v obou rozjížďkách prosadil největší favorit Kučera. V kvalitní konkurenci se neztratili ani Nedvědové z Kladrub. Tentokrát se více dařilo Václavovi na jeho „kawě“. Do první jízdy vypálil téměř nejrychleji, ale u doubku se zapíchl a pak již ztrácel. Ve druhé rundě si však bezpečně vyjezdil pěkný 8. flek.

Ani mezi jezdci tř. Open nechyběla zvučná jména z popředí mistrovství republiky jako David Čadek (Hon.), Patrik Liška (Hon.) nebo Miloslav Rožec (Suz.). Tito favorité se rychlým motokrosem samozřejmě prosadili, ale řádně je prohnal neméně známý Michal Baborovský (KTM), který celkově skončil těsně čtvrtý. Ačkoli je věkem veterán, výkonnostně na to stále má! Zkušený Čadek po odchodu z týmu REDE osedlal hondu, bezchybným výkonem vyhrál obě jízdy a ukázal, proč je aktuálně v top ten MM ČR. Kromě černošínského Lišky byli hodně vidět i další Západočeši Miroslav Vokáč (Kaw.) a Jan Polívka (Hon.).

MOTUL CUP ve Stříbře měl velmi dobrou úroveň a diváci odcházeli spokojeni po zábavném motokrosovém představení.

Výsledky MOTUL CUP Stříbro 23.6.2013:
HOBBY MX2: 1. Kratochvíl – 47 b., 2. Antonín Pešek (Hon.) – 42 b., 3. Tomáš Válek (Hon.) – 33 b.
HOBBY OPEN: 1. Hrdina – 45 b., 2. Michal Buchta (Kaw.) – 42 b., 3. Milan Žipaj – 40 b.
MX2: 1. Kučera – 50 b., 2. Rejsek – 40 b., 3. Hejhal – 40 b.
OPEN: 1. Čadek – 50 b., 2. Rožec – 38 b., 3. Liška – 37 b.

Výsledky Poháru SMS Nepomuk VETERÁN KLASIK Stříbro 23.6.2013:
V1 40 – 55 let 250 ccm: 1. Zdeněk Rota, 2. Jaroslav Kratochvíl, 3. Josef Huml
V2 40 – 55 let 500 ccm: 1. Karel Mitvalský, 2. Pavel Blaško, 3. Zdeněk Bláha
V3 56 – 65 let 250 ccm: 1. Miroslav Hájek, 2. Jiří Dražan, 3. Karel Dlouhý
V4 56 – 65 let 500 ccm: 1. Pavel Janda, 2. Vlastimil Vosecký, 3. Josef Urban
V5 nad 65 let 250 ccm: 1. Rudolf Bártl, 2. Julius Branda, 3. Zdeněk Míka
V6 nad 65 let 500 ccm: 1. Jan Skok, 2. Jan Honců, 3. Miroslav Kleisner
Všichni na strojích ČZ.

Autor: Miroslav Šimek

Více fotek najdete na facebooku