Mladé pušky zvou na pohár

Motokrosové závody ve Stříbře jsou vždy výbornou zábavou a nabízí mnoho lákadel, ale tentokrát bude Západočeský pohár pro místní fanoušky ještě o něco zajímavější než obvykle. Na domácí trati se v regulérním závodě vůbec poprvé anebo po dlouhé době představí někteří mladí piloti ze Stříbra a okolí. A tuto skutečnost ještě vylepšuje fakt, že naše "mladé pušky" mají nabito ostrými a v posledních závodech konkurentům řádně nakládají! Přijměte naši pozvánku a přijďte se na vlastní oči podívat na dramatické motokrosové bitvy!

A komuže to budeme ve Stříbře fandit? Určitě naší nejmladší naději Dominiku Kučeříkovi (roč. 2006). Sportovní hvězda Tachovského Deníku 2015 si letos zvyká na větší mašinu KTM objemu 65 ccm a jde mu to závod od závodu lépe a lépe. V premiéře před domácím publikem bude "Domča" chtít dojet minimálně na bednu. Své fanoušky nepochybně potěší i Dominik Vraný (roč. 1996) z Heřmanky, který jezdí na KTM 250. Letos poprvé s licencí C naskočil do třídy Hobby MX2 a hned se odvážně zařadil mezi nejlepší. V těžkém závodě v Kříších 17.4. se mu povedlo dokonce vyhrát svou třídu v seriálu MOTUL Cup! Třetím mladíkem do party je stříbrský navrátilec k motokrosu Jiří Valeš (roč. 1989). Jeho Yamaha 450 stoupá každým závodem v pořadí výše. Ve zmíněných Kříších se Jirka blýskl nejrychlejším časem v kvalifikaci a v celkovém pořadí třídy Hobby MX1 z toho bylo slušivé 15. místo. Na domácí trati se od něj dá očekávat s jistotou první desítka.

Pojďme se ještě podívat blíže na Západočeský pohár, který u nás v sobotu 30.4.2016 na Terénu sv. Petra zahájí svůj premiérový ročník. Nová série se pojede pod záštitou Autoklubu ČR a hlavními organizátory budou sdružená střediska motokrosu Nepomuk, Střední Čechy a Chomutov. Ta měla dosud za svůj hlavní závodní seriál populární přeborový MOTUL Cup, nyní ale rozšiřují nabídku kvalitního měření sil zejména pro hobby jezdce a juniorské závodníky na strojích objemu 65 a 85 ccm. Právě nejmladší motokrosaři provazují Západočeský pohár na MOTUL Cup, neboť jejich výsledky z poháru se budou počítat i do hodnocení sdruženého krajského přeboru.

Nejen v nejmenších kubaturách, ale samozřejmě ani v ostatních třídách není možnost startu v Západočeském poháru omezena pouze na lokální závodníky. Pravděpodobně tak uvidíme piloty téměř z celých Čech a možná i ze sousedních zemí. Regionální název poháru spíše vyplývá z jeho geografického umístění. Kromě Stříbra se letos pojede na dalších mistrovských tratích u zkušených pořadatelů v Horšovském Týně (18.6.) a Merklíně (30.7. a 15.10.). Standardními soutěžními kategoriemi budou junioři na strojích 65 a 85 ccm, hobby jezdci kubatur MX1 a MX2 (licence C), dále veteráni nad 40 let a nebude chybět ani rychlá třída Open pro piloty licencí A a B.

Ve Stříbře celodenní program zahájí v 8:00 volné tréninky, od 9:45 se pojedou kvalifikace a samotné závodní rozjížďky startují od 12:00 h. Kompletní časový plán naleznete níže. Kromě sportovní zábavy Terén sv. Petra nabídne divákům tradiční komfort, ať už jde o jinde nevídaný výhled na celou trať, bohatou nabídku občerstvení, prostorné parkoviště, kulturní sociální zařízení anebo výkonné ozvučení oživené komentářem Petra Maršálka a Míry Šimka. Mládež do 15 let má vstup zdarma, dospělí za lidových 80 Kč. V ceně je zahrnuto i parkování, bohatý informační bulletin a vstup do depa jezdců. Hlavními mediálními partnery akce jsou Tachovský deník a rádio Kiss Proton Plzeň. Akci spolufinancuje město Stříbro.

Pořadatelé z AMK Stříbro srdečně zvou všechny příznivce k návštěvě. Nikde jinde si motokros neužijete jako u nás! Tentokrát si ovšem raději přibalte deštník, v dubnu nikdy nevíte. Každopádně aprílový deštík není pro konání závodů problém, maximálně bychom na pár minut přerušili program v případě katastrofické průtrže mračen ev. při zemětřesení. :-)

Důležité informace pro návštěvníky:

Časový plán akce: Časový plán Stříbro 160430.pdf (25,8 kB)

Webová kamera na závodišti: Kamera

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné. Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.
Z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov.
Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

Text: Míra Šimek
Grafika: Václav Šůcha
Foto: Lucie Jarolímová (MOTUL Cup Stříbro 11.10.2015), Míra Šimek (Domča 1.1.2016)