Bahenní drama při MM ČR side a quad

  Neděle 12. května 2013 patřila na terénu sv. Petra ve Stříbře mezinárodnímu mistrovství ČR side a čtyřkolek. V nabitém programu přitahovaly největší pozornost závody sajdkár a hlavní kategorie quadů. O mistrovské body dále bojovali na svých quadech veteráni a ve společných jízdách obě třídy juniorů se ženami. Zpestřením pak byl vložený pohár SMS veteránů na klasických motocyklech.
Ačkoli pořadatele stála příprava trati pro domácí šampionát mnoho hodin práce, vydatný déšť v předchozích dnech dával jistotu, že hladký povrch vezme za své již po prvních průjezdech strojů. A tak se i stalo. Přestože v nedělním ránu zalévala svatopetrskou kotlinu sluneční záře, do volných tréninků nastoupili pouze nejodvážnější, kteří už se nemohli dočkat ochutnávky stříbrského bahna. A protože trať vysychala jen pomalu, v kvalifikaci si pošmáklo na blátíčku již kompletní jezdecké pole. Po této kulinářské stránce na tom byli rozhodně lépe diváci, kteří si mohli již od rána dopřávat z bohaté nabídky občerstvení. Kdo ochutnal, jistě potvrdí, že takový gulášek nebo pečené vepřové koleno – to byla dobrá volba... A když se pak bříško dotankovalo čerstvě načepovaným pivečkem – paráda!
Zpět ale k dění na trati v kvalifikacích. V mistrovských quadech vydržel nejdéle kroužit třetí muž seriálu, Marian Klíč, a vyplatilo se mu to. V posledním kole se prosadil na první místo před dlouho vedoucího Lukáše Studeného, lídra letošního šampionátu. Nováček Daniel Picmaus, seriálová dvojka, se při své stříbrské premiéře seznamoval s tratí jen pomalu a připsal si až 12. čas. Jinak se žádné překvapení nekonalo, protože na 4. až 7. místě se seřadila čtveřice Kašpar – Poláček – Sůsa – Stohr, a zkopírovala tak pořadí z minulých závodů v Kramolíně a Horšovském Týně.
Kopírovalo se poté i v sajdách, kde se do vedení rychle prosadili úřadující mistři Václav a Marek Rozehnalové. Vítěze všech 4 dosavadních jízd mistrovství 2013 tradičně nejvíce atakovala příbramská dvojka Lukáš Černý a Radek Musil. A stejně tak třetí místo Tomáše a Jakuba Vejchodů potvrdilo papírové předpoklady, protože v šampionátu aktuálně třetí posádka Robert Diblík – Petr Šnévajs ve Stříbře na startovní listině chyběla kvůli poranění Diblíka při požáru jeho autodílny. Přejme Robertovi brzké uzdravení a návrat za řídítka jeho sajdy! Také závěr kvalifikace side přinesl překvapivou změnu v pořadí, když se na 5. místě zčista jasna objevili mladíci Jan a Pavel Boukalové, kterým v seriálu dosud patřila až 11. pozice.
Na odpolední 1. jízdy se nám trochu pokazilo počasí, zatáhlo se, zafoukalo, přišly drobné přeháňky, sajdám dokonce na první rundu slušně zapršelo. Potom se však sv. Petr nad svou tratí smiloval, srážky postupně ustaly a sajdy ve druhé jízdě už jely za téměř polojasné oblohy.
Jezdecké pole všech mistrovských kategorií se vesměs vypořádalo s rozbředlou tratí na výbornou, a v závodech předvádělo početnému publiku rychlou jízdu, zatáčky projeté smykem a efektní skoky. Místy hluboké bahno a uklouzané výjezdy byly pro slabší quady juniorů těžko zdolatelné, občas se na trati tvořily zácpy, ale kluci bojovali statečně. Hrdinně si počínala ve stříbrském bahně i čtveřice sličných mladých žen za řídítky čtyřkolek, když zejména výkon vítězné Jitky Konířové by nezapadl ani v mužských kategoriích. Veteráni klasici dávali svůj motokros více na jistotu, ale nenudili. Prostě těžké podmínky závodům dodaly na dramatičnosti. Kdo chtěl mezi nejlepší, musel zajet s pořádnou kuráží. Necelá tisícovka přihlížejících diváků své návštěvy rozhodně nelitovala!
Hlavní kategorii čtyřkolek opanoval teprve 17-letý Zdeněk Poláček sedlající KTM 505. Jeden z nejmladších jezdců startovního pole do obou jízd vypálil nejrychleji, aby pak na trati uspořádal „letecký den“, kdy veleskoky s náklonem quadu a bezchybnou jízdou bavil diváky. Způsobem start – cíl vyhrál obě rozjížďky a postaral se o jedno z překvapení dne, neboť šlo o jeho premiérové vítězství v MM ČR quadcrossu. V předchozích letošních závodech bylo jeho maximem 5. místo! Hned za Poláčkem se v obou jízdách odehrávaly tvrdé boje o druhý plac mezi zkušeným Marianem Klíčem a úřadujícím vicemistrem republiky Lukášem Studeným. Nakonec úspěšnější byl nečekaně Klíč, takže letos dosud neporažený Studený vytěžil ze Stříbra pouze bronz. Zcela spokojeni s umístěním asi nebudou ani další favorité, když Daniel Picmaus skončil celkově 4. a Jiří Kašpar si připsal jen 13. pozici.
Neuvěřitelné drama v dešti a blátě přinesla první runda sajdkárkrosu. Start dali nejrychleji Černý s Musilem, ale za první zatáčkou nabrali muldu, div že mitfára nevystoupil. V následující vracečce museli téměř zastavit, a byli samozřejmě předjeti. Domácí suveréni, bratři Rozehnalové na stroji VMC Zabel 700, odjeli ze startu jako poslední! Jejich zaváhání se snažila využít pětice posádek na čele, a za vedení bratrů Vejchodových uháněla pryč. Zatímco si Vejchodové vytvořili malý náskok, za nimi si to čtveřice posádek Pudlo – Ureš, Boukalové, Černý – Musil a Kříž – Chéreau rozdávala kolo na kolo. Rozehnalové pochopitelně nasadili ke strhující stíhací jízdě. Po několika kolech se dotáhli do závěsu za vedoucí skupinu, postupně se probili vpřed a nakonec v předposledním kole pokořili i Vejchody. Takto dramatickou rozjížďku letos ještě sajdkáry nepředvedly! V druhé jízdě již Rozehnalové nepřipustili pochyby a hned po startu se pověsili na Černého s Musilem, kteří to do první zatáčky pustili opět nejrychleji. Start se tentokrát příliš nepovedl Vejchodovým, ale jejich stíhačka se nekonala, protože museli po pár kolech odstoupit pro závadu motoru. Také Pudlo s Urešem začali pomaleji, a do bojů na špici už nezasáhli. Po startu vedoucí dvojice ostatním poodjela. Po pár minutách číhání na šanci se úřadující mistři prodrali do čela a vítězství před Černým s Musilem si s jistotou pohlídali. Třetí místo dlouho bránili Boukalové, ale ke konci náročného závodu jim trochu došlo, a podlehli tlaku veterána Wangera s Gáborem. Ale i zopakované 4. místo Boukalům stačilo na senzační celkový bronz!
Stupně vítězů na terénu sv. Petra ve Stříbře mají bohatou paměť. Stanuli na nich vítězové prvního motokrosu v Československu, prošly jimi jezdecké legendy domácí i světové, Japonec Watanabe zde byl v roce 1978 korunován mistrem světa ve třídě do 125 ccm. V neděli na těchto slavných stupních vítězů převzali z rukou senátora Mgr. Miroslava Nenutila své první mistrovské věnce Zdeněk Poláček mezi quady a Jan a Pavel Boukalovi v sajdách. Přejme jim, ať se prosazují i nadále! Za své výkony ve Stříbře byli kromě cen odměněni – stejně jako ostatní borci s nimi na podiu – zaslouženým potleskem.

Výsledky MM ČR Stříbro 12.5.2013:
Quad:
1. jízda: 1. Poláček, 2. Klíč (KTM 505), 3. Studený (KTM 480)
2. jízda: 1. Poláček, 2. Klíč, 3. Studený
Celkově: 1. Poláček – 50 b., 2. Klíč – 44 b., 3. Studený – 40 b.
MM ČR po 3 závodech: 1. Studený – 140 b., 2. Klíč – 126 b., 3. Picmaus – 118 b.
Quad Veterán:
Celkově: 1. Faktor – 47 b., 2. Palme – 45 b., 3. Rejholec – 42 b.
Quad Junior 1:
Celkově: 1. Pikart – 50 b., 2. Klíma – 42 b., 3. Kalouner – 38 b.
Quad Junior 2:
Celkově: 1. Mieszkowski – 47 b., 2. Veselý – 43 b., 3. Koutecký – 36 b.
Quad Ženy:
Celkově: 1. Konířová – 50 b., 2. Roučková – 44 b., 3. Klíčová – 40 b.
Side:
1. jízda: 1. Rozehnalové, 2. Vejchodové (VMC Zabel 700), 3. Pudlo/Ureš (MEFO Zabel 700)
2. jízda: 1. Rozehnalové, 2. Černý/Musil (WSP Jawa 707), 3. Wanger/Gábor (VMC MTR 700)
Celkově: 1. Rozehnalové – 50 b., 2. Černý/Musil – 37 b., 3. Boukalové (MEFO Jawa 650) – 36 b.
MM ČR po 3 závodech: 1. Rozehnalové – 150 b., 2. Černý/Musil – 125 b., 3. Vejchodové – 101 b.

Výsledkové listiny:

MMČR Quad | MM+CR Quad veterán | MMČR Quad Jun 1 | MMČR Quad Jun 2 |
MMČR Quad Ženy | Side

Veterán Klasik V1 | V2 | V3 | V4 | V5 | V6 |

Autor: Miroslav Šimek