Vysoká laťka pro 71. sezónu

Jubilejní ročník 2017 byl na Terénu sv. Petra jedním velkým galapředstavením terénního motocyklového soupeření. Výslednou vysoko nasazenou laťku 70. sezóny předurčil již šťastný výběr podniků a jejich termínů. Připomeňme, že pestrý a kvalitní program vytvořily ME veteránů klasiků (organizace ECMO) s FMX exhibicí Petra Piláta, MMČR sajdkár a čtyřkolek, MMČR v motokrosu a sdružený krajský přebor MOTUL Cup. K všeobecné spokojenosti loňským závodům přálo počasí, diváci nelenili přijít do ochozů a jezdci servírovali parádní podívanou.

Po dechberoucí „náloži“ samozřejmě nastalo postupně sílící netrpělivé očekávání motoristické veřejnosti, jak dopadne zimní vyjednávání o závodních kalendářích, co přinese rok 2018, zda ve Stříbře nepřijde ústup ze slávy. Obzvláště když přichází letopočet „osmičkový“, o kterém pravověrní motokrosoví fanoušci dobře vědí, že Terén sv. Petra bude slavit ještě jedny kulatiny, ještě jednu sedmdesátku. Samozřejmě řeč je o rovných 70 letech od historicky prvního motokrosu v Československu, od onoho posvátného 18. července 1948.

Nejde přitom jen o výročí stříbrské trati, ale logicky vůbec celého českého terénního zápolení. Je proto potěšitelné – pojďme si již představit výsledky zimního rozplánování sezóny –, že klíčový závodní kalendář jako kdyby ctil tuto symboliku. První elitní závod po dovršení sedmi desítek let historie tuzemského motokrosu se totiž uskuteční přímo v kolébce tohoto sportu. V neděli 12. srpna 2018 vás proto srdečně přivítáme doslova na místě činu a nabídneme vám rozhodující bitvy předposledního letošního podniku MMČR v motokrosu. Loni jsme v té samé situaci viděli potvrzení hned 4 mistrovských titulů a nelze nezmínit ani pódium domácího Rudy Weschty. Závod se samo sebou uskuteční na velké trati s proslulým skokem přes silnici a již nyní lze slíbit velkolepou oslavu kulatého výročí!

Než se srpnového hitu dočkáme, stihneme dva zajímavé podniky na přelomu května a června. S předstihem jsme zvlášť oznamovali, že v neděli 20. května 2018 přivítá Stříbro závod seriálu MMČR sajdkár a čtyřkolek. Speciální motocyklové disciplíny si s Terénem sv. Petra dobře rozumí a vždy nabídnou vzrušující zážitek.

Poté v rychlém sledu přepneme na sólo motocykly, protože hned v neděli 3. června 2018 dorazí po loňské absenci Západočeský pohár. Uvidíme v něm juniory i veterány, „hobíky“ i rychlé jezdce s národní licencí. Spousta syrové motokrosové akce a svižný časový plán nedovolí nudu na dráze ani v hledišti. Při nekonfliktním termínu mohou být vítaným zpestřením piloti z republikové špičky v rámci přípravy na srpnový závod.

Na konci sezóny ve Stříbře nemůže přijít nic jiného než napínavé přeborové finále. Podzimní klasiku pojedeme již popáté v řadě, ale poprvé ji budeme titulovat MOTUL Racing Západočeský přebor. Leta zažitý sdružený krajský přebor se totiž pro tento rok rozpojil na dva nekolidující seriály. Bývalí soudruzi ze středních a severních Čech ale zůstali na západě vítanými soupeři, a tak se mohou fanoušci těšit na další velký závod. Také v neděli 7. října 2018 bude na jezdecké pole číhat „stříbrská bestie“, nervy drásající obousměrný veleskok přes silnici č. 193. Vloženým závodem se stane (stejně jako na republice sajdkár a čtyřkolek) veteránský Pohár ČZ klasik.

Již nyní se dopředu omlouváme řidičům, kterým zkomplikujeme cestování. Pro všechny 4 závody platí, že průjezd závodištěm bude uzavřen v den akce (neděle) od 7:00 do 19:00. Po celý zbytek závodních víkendů prosíme projíždějte ohleduplně, v bezprostředním okolí vozovky budou probíhat přípravné a závěrem úklidové práce. Děkujeme předem za trpělivost!

AMK Stříbro srdečně zve veřejnost k návštěvě pořádaných akcí. U nás si motokros opravdu užijete! 

Text: Míra Šimek
Foto: Pavel Šroubek, Monika Šavlová, archiv, Michal Kohout