Stříbrskou sezónu 2024 otevírá dětská série Tomanon MX Kids

V sobotu 13. dubna 2024 hostí Stříbro první letošní motokrosové závody, které otevřou program zdejší rekordní 77. sezóny. Ta na jedné z nejstarších fungujících terénních drah na světě bude zahrnovat celkem čtyři podniky. Na Terénu sv. Petra se ještě odehrají 19.5.2024 Open mistrovství ČR sajdkár a čtyřkolek, 6.7.2024 Pohár Plzeňského kraje dospělých a 22.9.2024 středočeský přebor MOTUL MX Racing. Vše se pokusíme co nejlépe zorganizovat, aby se závody ve Stříbře opět staly skvělým zážitkem jak pro závodníky, tak zejména pro naše milé diváky.

Prvním letošním motoristickým bonbónkem budou u nás dlouho neviděné dětské a juniorské závody. Seriál Tomanon MX Kids 2024 je z produkce tréninkového centra MX Kids Academy z Dobřan u Plzně. Tato motokrosová škola se už čtvrtým rokem stará o organizaci závodních podniků důsledně orientovaných na nejmenší adepty motokrosu, byť součástí programu jsou i soutěžní třídy pro teenagery nebo tatínky mechaniky. Původní MX Mini Moto Tomanon Cup do roku 2024 vstupuje s novým názvem a patřičně sebevědomě, protože Autoklub ČR, v tuzemsku nejvyšší sportovní autorita, udělil třídě do 50 ccm statut open mistrovství České republiky. Na vysvětlenou: namísto dosud obvyklého termínu „mezinárodní“ se nově používá anglické slovo „open“ (zde ve smyslu plně otevřeno zahraničním startujícím). Posílen je i statut třídy do 65 ccm, jež se pojede jako přebor ČR. Na této úrovni budou také hostující juniorské sajdkáry, ostatní kategorie jsou pohárové. 

Přehled všech tříd vypadá následovně:

odrážedla - pohár

50 ccm - open mistrovství ČR

50 ccm - pohár adeptů na PW, mini

sidecarcross juniorů - přebor ČR

65 ccm - přebor ČR

85 ccm - pohár

MX2 junior a Lady - pohár

Táta mechanik - pohár

Denní program bude mít obvyklou motokrosovou podobu. Ráno a dopoledne vyplní tréninky volné a měřené, závodní rozjížďky budou spuštěny už ve 12:30 h. Dorazte včas, ať se vyhnete frontám na příjezdu a nic vám neunikne! Kompletní časový plán naleznete také níže. Pro úplnost dodejme, že závodníci absolvují 2 jízdy, v nichž se od 1. do 20. místa boduje v motokrosu nejčastějším způsobem 25 – 22 – 20 – 18 – 16 – 15 – 14 atd. Denní maximum je tedy 50 bodů. Vyhlašování nejlepších bude probíhat průběžně po druhých jízdách v prostoru jezdeckého depa.

Kromě sportovní zábavy Terén sv. Petra nabídne divákům tradiční komfort, ať už jde o jinde nevídaný výhled na celou trať, bohatou nabídku občerstvení, prostorné parkoviště, kulturní sociální zařízení anebo výkonné ozvučení oživené komentářem Petra Maršálka a Míry Šimka. Mládež do 15 let má vstup zdarma, dospělí za lidových 100 Kč. V ceně je zahrnuto i parkování a vstup do depa jezdců. Tištěný program tentokrát není vydáván.

Pořadatelé z AMK Stříbro srdečně zvou všechny příznivce k návštěvě. Nikde jinde si motokros neužijete jako u nás!

Důležité informace pro návštěvníky:

Časový plán akce: time_schedule.jpg (285046)

Webová kamera na závodišti: www.amkstribro.cz/stribro/kamera/

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné. Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.
Z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde vyjedete výjezdem na Cheb, protože směr na Úněšov vede dočasně po objízdné trase.
Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které se obvykle sjíždí na exitu 107 (Ostrov u Stříbra).

Akci na Terénu sv. Petra spolufinancuje město Stříbro.

Text: Míra Šimek
Foto: Jan Šroubek, Pavel Šroubek, Josef Hejnal, MX Photo Helmichová, Facebook MX Kids Academy
Grafika: MX Kids Academy