Motokrosová sezóna ve Stříbře začíná

Terén svatého Petra ve Stříbře, svatyně českého motokrosu, konečně po dlouhé zimní přestávce opět ožívá. Toto jedinečné závodiště vstupuje do rekordní 66. sezóny, což v naší zemi nemá obdoby! Vždyť právě zde, v přehledné kotlině na kraji Stříbra, se v roce 1948 jel první terénní motocyklový závod na našem území. Od té doby je zdejší motokrosový areál generacemi místních pořadatelů udržován a rozvíjen, aby splňoval trvale rostoucí technické a organizační nároky na konání tohoto atraktivního sportu. Díky nadšení a tvrdé práci členů AMK tak ke Stříbru dlouhodobě patří vrcholné podniky motokrosu. V 70. letech 20. století Terén sv. Petra dokonce hostil závody seriálu mistrovství světa! V současnosti se u nás pravidelně konají podniky mezinárodního mistrovství ČR, a to i v mladších disciplínách jako sajdkárkros nebo závody čtyřkolek. Stříbrská trať je proto již dlouhá léta pojmem mezi jezdci i fanoušky motosportu.

Pořadatelé z místního AMK mají nyní plné ruce práce, aby odstranili zimní škody a uvedli trať a zázemí do perfektního stavu pro tréninky a závody. A že připravenosti bude třeba, neboť na letošek je nachystán opět bohatý program závodů! Divákům se u nás představí jezdci a stroje všech terénních motocyklových disciplín, výkonnostních i věkových kategorií!

Již 20.4. proběhne první sdružený trénink motokrosařů v rámci Poháru sv. Petra. Po něm v neděli 12.5. přichází první z vrcholů sezóny, závod mezinárodního mistrovství ČR side a čtyřkolek. Populární sajdkárkros zajíždí do Stříbra v posledních letech každoročně. Před tradičně hojnou diváckou návštěvou se zde rozpoutá tvrdý boj o mistrovské body kompletní české špičky s mezinárodní konkurencí.

Další vrcholné podniky přinese BUELL CUP, sdružený přebor SMS motokrosu Nepomuk, Střední Čechy a Chomutov. Jede se u nás 23.6. a 25.8., přičemž srpnový závod je součástí nového čtyřdílného Přeboru Čech a sjede se na něj silná jezdecká konkurence.

Pohár sv. Petra doplní sezónu v sobotních termínech 18.5., 29.6., 14.9. a 19.10. Letošní novinkou je 15.6. podnik seriálu Buriánka Cup. V jeho rámci se ve Stříbře premiérově pojede závod pitbike (zmenšeniny motokrosových strojů).

Upoutávka na BuellCup 2013

Petr Maršálek