Zlatá premiéra: Rudy Weschta vítězem v Třemošnici!

Novou sezónu tuzemského velkého motokrosu otevřel úvodní podnik 4-dílného Inter mistrovství ČR (IM ČR), které pořádá Českomoravská asociace motocyklového sportu (CAMS). Seriál začal tam, kde loni skončil – v Třemošnici na Pardubicku. Na zdejší atraktivní přírodní trať Kubíkovy Duby měli naši závodníci z předchozí sezóny příjemné vzpomínky. Díky těchlovickému Rudolfu Weschtovi putoval na Stříbrsko celkový bronz ve třídě MX2, pňovanský Petr Smítka přivezl dokonce zlato ze třídy OPEN.
Návrat na místo činu vycházel již od dopoledne lépe Weschtovi, který si připsal první 3 mistrovské body za nejrychlejší kolo v kvalifikačním tréninku. Odpolední závodní jízdy pak potvrdily Weschtovu dominanci mezi 39 startujícími ve třídě MX2. Obě rozjížďky měly stejný průběh. „Rudy“ dobře odstartoval na třetím místě, během několika zatáček se dostal na druhou pozici a jako hladový vlk začal nahánět vedoucího jezdce, který měl menší náskok. V 1. jízdě se stal lovnou zvěří polský vicemistr Wysocki, v 2. jízdě byl obětí přední slovenský závodník Šimko. Oba zahraniční piloti dopadli stejně – Weschta je během několika kol trvalým tlakem uštval, a poté předjel. Ve startovním poli nechyběl úřadující mistr Krč nebo první vicemistr Špičák, přesto se nenašel už nikdo, kdo by soustředěně jedoucího Západočecha polapil. Rudolf Weschta za celý den nenašel přemožitele a zvítězil v úvodním podniku IM ČR! Jde o jeho premiérové vítězství mezi elitou na mistrovství republiky.
Rudy se v Třemošnici po zimním přestupu do východočeského týmu BV Racing Cross mohl cítit tak trochu domácím jezdcem. Sympatie místního publika si ale získal především svým výkonem, kterému nechyběl žádný z atributů kvalitního motokrosu. Mladý pilot předvedl fyzickou připravenost, techniku jízdy, odvahu, ale i trpělivost. Nezapomínal přitom bavit diváky atraktivními skoky. Také nová Weschtova Suzuki s tradičním číslem 37 se ukázala v plné síle a svěřenec trenéra Jiřího Churavého na ní po vzorně připravené trati doslova létal.
I Petr Smítka jezdící za HULHO Motocross Team změnil v zimě stroj a osedlal KTM objemu 350 ccm. První etapu cesty za obhajobou titulu ve třídě OPEN mu v Třemošnici řádně zkomplikovaly nepovedené starty a silná konkurence. „Smíťa“ se tak vždy musel pracně probíjet ze zadních pozic, zatímco špička ujížděla pryč. Přestože v obou jízdách neúnavně bojoval až do konce, na lepší než 4. místo se nedostal a s „bramborovou medailí“ skončil i celkově. O návrat na stupně vítězů v IM ČR se jistě pokusí již v příštím závodě, který se pojede 15.6. ve Vícenicích u Moravských Budějovic.
Také o nadcházejícím víkendu se oba naši piloti představí na tuzemské trati. V neděli 13.4. budou startovat na úvodním podniku mezinárodního mistrovství ČR „BUKSA/ADOS Motokros 2014“ v jihočeské Kaplici.

Výsledky Inter mistrovství ČR v motokrosu Třemošnice 6.4.2014:
MX2

1. j.: 1. Rudolf Weschta (Suzuki), 2. Tomasz Wysocki (POL, KTM), 3. Milan Špičák (Honda)
2. j.: 1. Weschta, 2. Špičák, 3. Martin Finěk (KTM)
Celkově: 1. Weschta – 53 b, 2. Špičák – 42 b, 3. Wysocki – 41 b

OPEN
1. j.: 1. Jiří Čepelák (Yamaha), 2. Petr Bartoš, 3. Marek Sukup, 4. Petr Smítka (všichni KTM)
2. j.: 1. Sukup, 2. Čepelák, 3. Bartoš, 4. Smítka
Celkově: 1. Čepelák – 50 b, 2. Sukup – 46 b, 3. Bartoš – 43 b, 4. Smítka – 36 b

Podrobné výsledky jsou zveřejněny na webu promotéra: www.moto-cross.cz

Fotografie: Miroslav Jireček