Zemřel Vlastimil Hlous

Se smutkem sdělujeme, že 27. března 2018 zemřel pan Vlastimil Hlous, bývalý vynikající motokrosový závodník z České Doubravice u Manětína na severním Plzeňsku.

K odchodu dřívějšího československého reprezentanta a zároveň svého bratrance a dětského vzoru napsal Jiří Churavý, další motokrosová legenda, následující slova: „Se zármutkem oznamujeme, že svůj poslední závod dojel Vlastimil Hlous velký kamarád a oblíbenec celého motokrosového depa v 60. – 70. letech. Zemřel po krátké nemoci ve věku 72 let.

Vlasta začínal s endurem v letech 1963-64, od roku 1965 se věnoval pouze motokrosu. Nejdříve v RH Plzeň, na vojně RH Ústí n/Labem, po vojně v RH Praha.

V letech 1967-68 byl čsl. representantem a společně s Karlem Konečným, Zdeňkem Strnadem a Janko Polášem se zúčastňoval MS ve tř. 250. V roce 1968 na MS v Holicích měl vážný úraz a na motokrosové tratě se vrátil až v roce 1970.

V 70. letech pravidelně representoval ČSSR na „Dunajském poháru“. Ke konci 70. let přešel do tř. 500 ccm a pravidelně se zúčastňoval MR. Po celou dobu jeho závodní činnosti vždy patřil minimálně do TOP 10 v ČSSR.

Do roku 1983 pracoval jako dřevorubec, po roce 1983 přešel do OÚNZ Plzeň-sever jako řidič sanitky, kde působil až do důchodu. Poslední rozloučení proběhne v kruhu rodinném. Čest jeho památce.“

Sportovní komentátor Jiří Hejtík vzpomíná: „Kde byl Vlasta Hlous, žilo vždy celé depo. Nikdy nezkazil žádnou legraci. Naopak, byl motorem ve vymýšlení ptákovin. Nikdy nikoho neurazil, jeho humor byl vždy inteligentní, a nikdy se nad nikoho nepovyšoval. Odešel vynikající závodník, kamarád a hlavně dobrý člověk. Vlastíku, budeme vzpomínat.“

Do kroniky stříbrského Terénu sv. Petra se Vlastimil Hlous zapsal zlatým písmem, když zde v roce 1967 dokázal zvítězit v závodu mistrovství Československa tř. do 250 ccm. Samozřejmě to nebyl zdaleka jeho jediný start na naší trati. Obrázek níže například dokumentuje účast Hlouse v premiéře zimních televizních motokrosů začátkem r. 1970.

V úspěšném r. 1967 byl členem naší reprezentace v Trofeji národů v Holicích. Ve čtveřici s Petrem Dobrým, Karlem Konečným a Ivanem Polášem získali stříbrné medaile z tohoto jednorázového MS družstev tř. 250 ccm. Světové stříbro z Trofeje národů dokázal Hlous zopakovat ještě jednou v r. 1970. V reprezentačním dresu se tehdy spolu s ním ve švédském Knutstorpu představil i debutující bratránek Jirka Churavý a hvězdní Jiří Stodůlka, Miroslav Halm a Otakar Toman.

Přestože Vlastimil Hlous odešel, jeho příběh a úspěchy zůstanou navždy nepřehlédnutelnou součástí historie motokrosového sportu.

Text: Míra Šimek
Foto: Miroslav Jireček