Západočeši Smítka a Weschta vynikající v ADAC MX MASTERS

Německý motokrosový seriál ADAC MX MASTERS je nejkvalitnějším národním šampionátem v Evropě. V neděli 23.6.2013 se jel v Aichwaldu u Stuttgartu nejsledovanější podnik tohoto mistrovství. Tamní slavné závodiště In den Horben je probouzeno k životu pouze jednou za rok a pouze pro tuto prestižní akci.

Také letos se na nefalšovaný motokrosový svátek sjela velice silná závodnická konkurence z Německa a mnoha okolních států. Hostitelská země byla reprezentována v první řadě svými jezdci z mistrovství světa Maxem Naglem (Honda) a Dennisem Ullrichem (KTM), ale kromě zraněného Schiffera nemohl chybět nikdo z domácí špičky. Přijeli velmi silní Francouzi – i u nás zářící Florent Richier, 7-násobný francouzský mistr Sebastien Pourcel (oba KTM) nebo mladý rychlík Gregory Aranda (Kawasaki). Nechyběl talentovaný Slovinec Tim Gajser ani vítěz této série z roku 2009 Maďar Kornél Németh (oba KTM). Velmi dobré jméno má v Německu také Čech Filip Neugebauer (Kaw.). V předchozích 2 letošních podnicích ADAC MX MASTERS si velmi dobře vedl i další náš reprezentant Petr Smítka (Kaw.) z Pňovan. Tento jezdec Hulho Motocross Teamu má v posledních týdnech oslnivou formu. Po vítězství v Opatově v Inter mistrovství ČR si připsal dvě 3. místa v závodech MS třídy MX3 v italské Maggioře a mohl s optimismem hledět i k Aichwaldu, kde je českými jezdci oblíbená hlinitá trať s pevným podkladem. Podmínky měly vyhovovat i Rudolfu Weschtovi ze Stříbra, který se v letošním roce výbornými výkony posunul mezi absolutní českou špičku třídy MX2. V Německu „Rudy“ jezdí také s oblíbeným číslem 37 ale na silnějším stroji KTM 350 stáje Team Dennert-Racing/MG-Sport, takže nastupuje k závodům elitní kategorie MASTERS. Jako mladý jezdec se tedy ne vždy musí prosadit v nabité konkurenci, ale je to pro něj výzva.

V Aichwaldu to Weschtovi šlo již od sobotní kvalifikace, kdy se suverénně prosadil do hlavních závodů 7. místem ve skupině. Se stejným přehledem se kvalifikoval i Smítka s Neugebauerem. Další Češi Martin Finěk (KTM) a Tomáš Lhotský (Kaw.) se do hlavních závodů protáhli z kvalifikační opravy „poslední šance“.

V neděli se sešla báječná návštěva téměř 19 tisíc diváků a hnala za vítězstvím svého miláčka Nagla, který má v MSC Aichwald klubovou příslušnost. Německá jednička neměla dobrý start, ale po třetině závodu šla na čelo a dojela s bezpečným náskokem před vláčkem Gajser – Smítka – Pourcel – Neugebauer – Ullrich – Aranda. S půlminutovým zpožděním pak přijel do zastávky další expres, ve kterém se přiřítil také Weschta v maďarském obklíčení Szvoboda – Németh.

Výborné 13. místo z 1. jízdy „Rudyše“ utvrdilo, že se může postavit nejlepším, do druhé rundy vypálil jako utržený ze řetězu a v prvním kole se usadil na třetí pozici. Čtvrtý Max Nagl si tak poprvé v kariéře mohl důkladněji prohlédnout záda mladíka ze Stříbra. Tento pohled mu ale evidentně nevyhovoval a spolu s řevem fanoušků jej podnítil k útoku směrem k druhému vítězství. Weschta nakonec neodolal ani dalším favoritům a dojel znovu na 13. místě. Petr Smítka dokončil nejlépe z našich 6., Neugebauer také v top ten na 9. pozici.

Prestižní vítězem Aichwaldu se tedy stal bezkonkurenční Nagl, výborní Češi Smítka s Neugebauerem potvrdili své pozice v desítce nejlepších a draveček Weschta si vybojoval krásné 13. místo.


Výsledky ADAC MX MASTERS Aichwald (SRN) 23.6.2013:
1. jízda: 1. Nagl, 2. Gajser, 3. Smítka, … 5. Neugebauer, 13. Weschta
2. jízda: 1. Nagl, 2. Aranda, 3. Ullrich, … 6. Smítka, 9. Neugebauer, 13. Weschta
Celkově: 1. Nagl – 50 b., 2. Gajser – 40 b., 3. Aranda – 36 b., … 5. Smítka – 35 b., 6. Neugebauer – 28 b., 13. Weschta – 16 b.
Seriál po 3 závodech: 1. Nagl – 138 b., 2. Ullrich – 99 b., 3. Pourcel – 94 b., … 5. Smítka – 71 b., 7. Neugebauer – 59 b., 25. Weschta – 16 b.

Autor: Miroslav Šimek