Začalo seniorské MMČR v motokrosu

Až do července musel čekat na svůj rozjezd tuzemský motokrosový šampionát kvůli pandemickým omezením sportovních akcí. První vavříny a mistrovské body tak bylo možno získat teprve 4. 7. v Pacově na Vysočině, druhý podnik viděl o týden později jihočeský Jinín. Seriál se letos Terénu sv. Petra ve Stříbře na Tachovsku opět vyhýbá, nicméně dlouhodobě silný motokros západočeského příhraničí má alespoň zastoupení v jezdeckém poli.

V nejsilnější kubatuře MX1 se tradičně můžeme spolehnout na Rudolfa Weschtu (KTM, Hulho Motocross Team). Těžké zranění z roku 2019 odeznělo, pilot z Těchlovic u Stříbra se postupně vrací do bývalé formy. Úvodní závody mu přinesly 12. a 10. místo, v průběžném hodnocení sedmidílného MMČR je z toho zatím 11. příčka.

Další jistotu kvalitních výkonů znamená Patrik Liška z Černošína (KTM, HT Group Racing Team). Loňská sezóna v motoricky slabší kubatuře MX2 mu přinesla bronzovou medaili z MMČR, letos v barvách brněnského týmu závodí mezi elitou v MX1. V Pacově i Jiníně skončil vždy hned za Weschtou, což v hodnocení seriálu znamená aktuální 13. pozici.

Ve veteránské kategorii se velmi dobře uvedl stříbrský David Paleček (Yamaha, SMS Nepomuk), když náročný Pacov zvládl na 13. pozici. V Jiníně se blýskl dokonce osmým časem v kvalifikaci, ale celkově z toho bylo jen 17. místo po tvrdém pádu a odstoupení v 2. jízdě. V seriálu patří Palečkovi průběžná 15. pozice. 

Republikové mistrovství má nyní krátkou přestávku, během které se v Lokti nad Ohří o víkendu 24. – 25. července uskuteční Velká cena ČR v motokrosu. Světové třídy MXGP a MX2 tu doplní šampionát žen a evropské série EMXOpen (startuje mj. také Weschta) a EMX2T. Srpen pak přinese podniky tuzemského šampionátu v Dalečíně, Kaplici a Petrovicích.

Průběžný stav MMČR v motokrosu po 2 závodech:

MX1: 1. Butron (SPA) – 92 b, 2. Drdaj – 76 b, 3. Romančík – 59 b, ... 11. Weschta – 42 b, 13. Liška – 41 b

MX2: 1. Jošt (SVK) – 86 b, 2. Wagenknecht – 76 b, 3. Rathouský – 75 b

Veterán: 1. Bartoš – 100 b, 2. Blábolil – 88 b, 3. Douša – 74 b, ... 15. Paleček – 21 b

Text: Miroslav Šimek

Foto: facebookové profily jezdců