Weschta v Pacově poprvé na bedně

Druhý podnik letošního mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu hostila známá trať v Pacově (kraj Vysočina). Výbornými výkony se zde blýskl Rudolf Weschta z Těchlovic u Stříbra. Jezdec českobudějovického REDE MX Teamu se loňským titulem mistra ČR ve třídě MX2 junior rozloučil s mládežnickými kategoriemi a hned z úvodu letošní sezóny se dokázal prosadit i mezi dospělými. Svěřenec trenéra Jiřího Churavého, našeho bývalého vynikajícího reprezentanta, si v neděli v Pacově vybojoval 3. místo ve třídě MX2 a poprvé v životě na velkém domácím šampionátu vystoupil na stupně vítězů.

Perfektně připravenou trať v sobotu vydatně smočil déšť, ale v neděli již panovalo teplé počasí a Pacovský propad zalévalo slunce. Ideální podmínky a hvězdami nabité jezdecké pole přilákaly řadu fanoušků motokrosu již na dopolední kvalifikaci. Mohli v ní vidět Weschtovu rychlou jízdu a jeho typické efektní skoky s náklonem motocyklu. Mladík s tradičním číslem 37 zajel 5. čas ve skupině B, a bezpečně se kvalifikoval z konkurence 55 účastníků třídy MX2 mezi 40 nejlepších do odpoledního A-finále. Nejlepším časem se prezentoval Francouz Maillard na Kawasaki, když na svého krajana a týmového kolegu Sullivana najel více než sekundu.

Do startu A-finále MX2 „Rudy“ vypálil jako raketa a příkrý startovní kopec pokořil mezi prvními. Do čela se prosadil Maillard pronásledovaný loňským mistrem Sukupem. Weschta na 3. místě si za sebou vezl hvězdnou zahraniční trojici Sullivan, Šimko, Szvoboda. Francouz šel záhy přes něj. Dotírající Slovák s Maďarem našeho jezdce nakonec v 6. kole donutili k chybě v horní části trati, kde v zatáčce lehl a propadl se až na 8. pozici. I s naraženou rukou ale Weschta srdnatě tahal a dral se dopředu. Již v následujícím kole si podal Kováře, v dalším kole se prohnal kolem Maďara Hugyecze. Ztráta za vedoucími borci se ale dojet nedala, takže 6. místo „Rudymu“ zůstalo i v cíli. V něm mu chybělo na pátého Sullivana pouhých 5 vteřin. Přestože Sukup hodně tlačil, dokázal Maillard udržet vedení po celou jízdu. Vítěz najel na Weschtu zhruba 36 sekund.

Vyvrcholením krásných závodů bylo dramatické superfinále, do kterého před 4 tisícovkami diváků nastoupilo 20 nejlepších z MX1 proti 20 z MX2. Ani přední jezdci slabších strojů MX2 neměli šanci uspět v nerovném boji, ale v závodě rozhodně nepropadli. Hodně vidět byl opět Rudolf Weschta na svojí KTM. Zopakoval rychlý start a usadil se na 8. pozici, když z MX2 byl před ním pouze Maillard. „Rudy“ jel celé finále skvěle. Mohl se opřít o svou výbornou fyzičku i spolehlivou mašinu. Takové štěstí neměl Slovák Šimko, vítěz MX2 z prvního podniku MM ČR v Dlouhé Loučce, který skončil pro poruchu již ve 2. kole. Weschta i nadále dýchal na záda Maillardovi, zezadu se k němu blížil Sukup. Zbytek konkurentů z MX2 jim nedokázal sekundovat a pohyboval se hlouběji v pořadí superfinále. V 10. kole se Sukupovi povedl útok a prosmýkl se před Weschtu. Vedoucí trojice MX2 jela i zbývajících 6 kol v těsném vláčku, ale pořadí se již nezměnilo. Cíl protnuli v rozmezí pouhých 5 vteřin! Maillard si tak dojel pro denní vítězství, Sukup pro vedení v seriálu a „Rudy“ Weschta pro první stupně vítězů v kariéře. Ani přes výborné výkony tito tři však nemohli obstát proti nejlepším jezdcům královské kubatury MX1. Superfinále vyhrál způsobem start – cíl Francouz Richier na KTM, když se štěstím odolal útoku aktuální české jedničky Filipa Neugebauera. Tomu mohlo být útěchou alespoň denní prvenství v MX1 a upevnění průběžného vedení v domácím šampionátu.

Rudolf Weschta se svým atraktivním dravým stylem jízdy brzy zařadí mezi miláčky publika. Každopádně již nyní ale patří do nejužší české špičky třídy MX2, což v Pacově celkovou bronzovou pozicí jasně potvrdil. V průběžné klasifikaci našeho mistrovství figuruje s malou ztrátou na 5. místě jako druhý nejlepší Čech.

Výsledky MM ČR Pacov 19.5.2013:
MX1 – Finále A:
1. Filip Neugebauer (Kawasaki), 2. František Smola (KTM), 3. Martin Michek (KTM)

MX2 – Finále A:
1. Boris Maillard (FRA, Kawasaki), 2. Marek Sukup (KTM), 3. Bence Szvoboda (HUN, KTM), ... 6. Rudolf Weschta (KTM)

Superfinále MX1 + MX2:
1. Florent Richier (FRA, KTM), 2. Michek, 3. Neugebauer, ... 10. Maillard, 11. Sukup, 12. Weschta

Celkově MX1:
1. Neugebauer – 78 b., 2. Richier – 77 b., 3. Michek – 77 b.

Celkově MX2:
1. Maillard – 80 b., 2. Sukup – 78 b., 3. Weschta – 73 b.

MM ČR MX1 po 2 závodech:
1. Neugebauer – 156 b., 2. Richier – 151 b., 3. Smola – 147 b.

MM ČR MX2 po 2 závodech:
1. Sukup – 157 b., 2. Maillard – 156 b., 3. Jaulin Sullivan (FRA, Kawasaki) – 144 b., 4. Szvoboda – 143 b., 5. Weschta – 142 b.

Autor: Miroslav Šimek