Weschta ovládl domácí Západočeský pohár

Motokrosová sezóna 2019 pod sportovní autoritou Autoklubu České republiky rychle nabírá tempo. Svůj úvodní podnik už má za sebou také 4-dílný „Blue Smoke a Trio-D Západočeský pohár v motokrosu“. Hostil jej Terén svatého Petra ve Stříbře, nejstarší tuzemské závodiště. V neděli 7. dubna se na klasickou trať sjelo více než 160 závodníků a závodnic. Při pěti soutěžních třídách to znamenalo velmi dobře zaplněné startovní rošty. Odměnou zkušenému pořadatelskému týmu AMK Stříbro pod vedením Miroslava Vraného byla kromě jezdecké účasti také účast divácká. Na první letošní akci se přišlo podívat na 11 stovek platících diváků. Celkový počet příznivců motorismu včetně neplatící mládeže a jezdeckých doprovodů přesáhl 2 tisíce.

Závodní program otevíralo ve Stříbře 29 účastníků kategorie Hobby MX2. Ta je primárně určena méně zkušeným jezdcům s licencí C, nicméně tentokrát jsme v ní mohli vidět také 2 statečná motokrosová děvčata. Daniela Feglarová si s jistotou dojela pro 8. pořadí mezi juniory do 21 let. A Kristýna Fürbacherová vysloveně zazářila jak výkony, tak výsledným 4. místem v hlavní kategorii.

Kvalifikace se jela formou měřeného tréninku a nejrychlejší kolo v ní předvedl David Mužík. V odpoledních závodech ale tento mladík výhodu výběru nejlepší startovní pozice ani jednou nedokázal proměnit v hole-shot.

Oba starty se nejvíce podařily Philippe Jurčovi z týmu Blue Smoke, a také průběh obou jízd Hobby MX2 byl ve Stříbře podobný. Dříve či později se do čela prosadil Jurčův týmový kolega Dominik Hrdonka a už před sebe nikoho nepustil. Pro Hrdonku to byl zatím životní závod.

Za vedoucí dvojicí se odehrávaly zajímavé boje, ve kterých se neztratila ani Fürbacherová. Její výkon v obou jízdách vzbudil rozruch v obecenstvu a Kristýna se stala jedním z hrdinů dne.

Konečné pořadí v Hobby MX2 bylo: Philippe Jurča – Jiří Dědek – Jan Sadílek. V juniorech vyhrál Dominik Hrdonka před Davidem Mužíkem a Ondřejem Kundrátem.

juniorských třídách 65 a 85 ccm jsme tentokrát viděli nejmenší účast, když se prezentovalo dohromady 13 pilotů.

Pouhé 3 pětašedesátky zaručovaly všem jezdcům místa na stupních vítězů, a tak významnou dodatečnou motivací pro kluky bylo porazit také někoho ze starších na pětaosmách. A také se to leckdy podařilo! Mezi těmito nejmenšími vyhrál německý Nico Kindl, kterého v obou jízdách srdnatě dotahoval Ondřej Valenta. Třetí skončil David Lukáš.

Mezi většími motorkami ukázal Petr Berdych vítězné choutky už v kvalifikaci, kde druhému nadělil 3 a půl sekundy. Také obě rozjížďky patřily suverénně tomuto plzeňskému talentu. Za ním bylo dvakrát stejné pořadí Jakub Krbec – David Votík.

Třídu 85 ccm v „Blue Smoke a Trio-D Západočeském poháru“ tedy vyhrál Berdych před Krbcem a Votíkem.

Třída Veterán byla ve Stříbře velmi silně obsazenou třídou. Celkem 41 závodníků bylo hodnoceno ve 3 věkových kategoriích: nad 40, nad 50 a nad 60 let.

V dopolední kvalifikaci předvedl formu a vynikající znalost domácí trati Petr Vraný. Reprezentant AMK Stříbro ve svém nejrychlejším kole doslova letěl a nadělil ostatním více než 3,7 sekundy.

První jízdu odstartoval hole-shotem Petr Játi. Ten na vedoucí pozici vydržel polovinu rozjížďky, než se z původního pátého místa vypracoval do čela Petr Vraný. Až ke konci prvního měření sil se před Játiho dostal ještě Roman Skalka.

Také druhý start patřil Játimu. Hned ve 2. kole se ale před něj dostal Skalka a ve třetím ještě Vraný. Motokrosová matematika v tu chvíli posílala na celkové prvenství Skalku, s čímž se domácí veteránská jednička nehodlala smířit. Vraný mocně dotíral, ale Skalka všechny jeho návrhy odmítl.

Veterány nad 40 let vyhrál ve Stříbře Skalka před Vraným a Karlem Špotem. V padesátnících bylo pořadí Petr Játi – Leopold Šimák – Vladimír Potužák. Hodnocení jezdců nad 60 let ovládl Jaroslav Potůček, druhý byl Karel Kozák, třetí Jiří Steiner.

Třída Hobby MX1 nabídla na Terénu sv. Petra nejpočetnější závodní pole. Celkem se prezentovalo 47 jezdců. Ti v MX1 sedlají výkonnostně silnější stroje, než je tomu v kategorii s označením MX2.

Na konkurenci si hned ráno vyšlápl po pauze se vracející Ondřej Halbich. Ani právo první volby místa na startovním roštu jej však nezachránilo před králem hole-shotů Martinem Prusíkem. Pilot týmu Blue Smoke také ve Stříbře začínal z vedoucí pozice.

Hned v prvním kole však šel Halbich do čela a před Prusíka se dokázal dostat ještě další navrátilec Tomáš Válek. Halbich si vedoucí pozici bez problémů udržel. Za ním měřili síly oba piloti týmu Blue Smoke. V polovině jízdy se Prusík dokázal vrátit zpět před Válka, a tak to také dopadlo.

Druhá jízda byla do značné míry kopií té první. Hole-shot předvedl Halbich, za ním šli rychle dopředu také Válek a Prusík. Po několika kolech se Prusík dostal před Válka. Ten se stejně jako v první jízdě udržel na třetí příčce, i když na něj velmi dotírali junioři z Meclova – Václav Řezníček a Antonín Beck.

Celkově Hobby MX1: Halbich – Prusík - Válek. V juniorech do 25 let bylo pořadí: Řezníček – Beck – Dominik Vít.

Královská třída Open byla v úvodním podniku Západočeského poháru velmi slušně zaplněna 33 borci. K radosti domácích fanoušků mezi nimi zářilo jméno stříbrské hvězdy Rudolfa Weschty, kterého doplňovalo místní kvalitní duo Jakub Kos a Jiří Valeš. Pro úplnost je třeba doplnit, že v tomto seriálu jedou třídu Open jezdci s národní nebo mezinárodní licencí bez rozdílu kubatur.

Hned v dopolední kvalifikaci neponechal favorizovaný RW37 nic náhodě a s bravurou vyhrál kvalifikaci o téměř 4 sekundy na okruh před Jakubem Menclem.

Na prvním startu se předvedl právě nebílovský junior Mencl, který dokázal urvat hole-shot. V následující jízdě však předvedl vysokou výkonnost Rudy Weschta. S lehkostí ovládl domácí terén a dojel si pro vítězství s náskokem půl minuty na Mencla. Třetí místo bral Ladislav Červenka, Weschtův kolega z Hulho Motocross týmu.

Také druhý hole-shot byl Menclův, ale za chvíli byla v čele třicetsedmička. Po prvním okruhu bylo pořadí Weschta – Mencl – Červenka – Vokáč. A takto první čtyři projeli také cílem. Nebyla to ale nudná rozjížďka. O rozruch se nechtěně postaral Rudy Weschta, který několik kol před cílem upadl. Rychle se vrátil do sedla, ale velmi dobrý Mencl byl hned za jeho zády a na otřeseného lídra zkoušel zaútočit. Domácí jednička ale očekávané denní vítězství uhájila.

Nejsilnější třídu tedy celkově ovládl Weschta, druhý byl Mencl, třetí Červenka.

Terénní sezóna ve Stříbře pokračuje 26. května závodem mezinárodního mistrovství České republiky sajdkár a čtyřkolek. „Blue Smoke a Trio-D Západočeský pohár v motokrosu“ má svůj druhý závod naplánovaný na 16. června do Horšovského Týnu.

Výsledky Blue Smoke a Trio - D Západočeského poháru, Stříbro, 7.4.2019:

65 - 85 ccm.pdf (299,5 kB)
HOBBY Mx 1.pdf (406,9 kB)
HOBBY Mx 2.pdf (378,9 kB)
OPEN.pdf (333,1 kB)
VETERÁN.pdf (498,9 kB)

Videoreportáž z tohoto závodu:

youtu.be/lwQNNwDRIB0

Text: Míra Šimek
Foto: Monika Šavlová, Pavel Šroubek