Weschta na úvod MMČR stříbrný

Samozřejmě, že měl v cíli obrovskou radost, která musela ven. Úvodní rozjížďka MMČR 2017 se stala kořistí Rudolfa Weschty a jeho vítězné gesto na cílovém skoku loketské trati zaujalo nejednoho z fotografů. Pochvalu za mediální talent komentuje se svým typickým suchým humorem: "Díky, ale já chtěl zvednout ruce obě." A pak trochu rozmrzele dodává: "Jenže se mi to nějak nepovedlo..." Shodujeme se, že výrazný podíl na sníženém "uměleckém dojmu" měl pan Bartoš, který se v závěru jízdy rozvášnil a "Rudyše" donutil k pořádnému kvapíku až do posledních metrů. RW37 se tak do skoku kolem šachovnicového praporu přiřítil rychlostí okolo 90 km/h... (Celý rozhovor s Rudy Weschtou o Lokti a vůbec nové sezóně čtěte zde: RW37: Zatím můj nejlepší závod)

Jak již bylo naznačeno, republikový šampionát BUKSA/ADOS MOTOKROS otevřel letošní boje závodem na trati mistrovství světa v Lokti nad Ohří v neděli 2. dubna 2017. V nejsilnější třídě MX1 budou muset západočeští fanoušci v tomto roce oželet v zahraničí vázaného a loňskými třenicemi znechuceného Petra Smítku, a o to více se mohou soustředit na podporu stříbrského Rudolfa Weschty (Suzuki, Team MAX2). Obzvláště dramatický náboj sezóně dodává skutečnost, že předposlední závod MMČR se pojede 20. srpna na Terénu sv. Petra. Našlapané ochozy našeho motokrosového amfiteátru uvidí přímý boj o mistrovský titul a domácí miláček RW37 bude nepochybně jedním z hlavních aktérů.

Po loňské celkové 5. pozici v MMČR si „Rudyho“ vybral do svých řad elitní český tým MAX2. V nových barvách dresu ale stále na Suzuki s číslem 37 a pod trenérským dohledem slavného Jiřího Churavého, musí mít 25-letý pilot jen ty nejvyšší ambice v tuzemském mistrovství. A velmi dobrou připravenost ukázal hned v úvodní rozjížďce sezóny, kterou vyhrál způsobem start – cíl. V dramatické bitvě byl Weschta stále někým atakován, ale drobný náskok dokázal udržet. Nejprve útočil obhájce titulu Martin Michek, pak to zkoušel bývalý týmový kolega Martin Finěk, nakonec neuspěl ani nestárnoucí Petr Bartoš. Za podpory početných příznivců z Tachovska protnul statečný Weschta cílovou linii jako vítěz poprvé v kariéře mezi republikovou elitou v MX1. Škoda jen, že atraktivní závod kromě oněch početných příznivců z Tachovska mnoho dalších diváků nepřilákal, takže něco jako "našlapané ochozy" se při MMČR v Lokti tradičně nekonalo.

Také 2. jízda přinesla parádní motokrosovou podívanou. Prakticky všem favoritům se povedl start, Weschta začínal jako druhý za Fiňkem. Poměrně brzy se ale do vedení dostal Michek a už před sebe nikoho nepustil. Ve skupině za lídrem to vřelo, až se z ní postupně prosadili Jaromír Romančík a Václav Kovář. Weschta sice už neměl takovou jiskru jako v úvodu, ale zaostal jen drobně a dojel si pro 5. místo.

Celková stříbrná pozice za vítězným Michkem je pro mladíka ze Stříbra dosavadním kariérním maximem a skvělým vykročením do 8-dílného šampionátu. V dalších třídách MMČR v Lokti brali vítězství Bencze Szvoboda (MX2), Martin Žerava (Veteráni) a Steffi Laier (Ženy). Pozoruhodný výkon po přestupu do MX2 předvedl černošínský Patrik Liška (Yamaha, HT Group Racing Team), který vybojoval velmi dobré 6. místo.

Seriál pokračuje 23. dubna v Dalečíně, ve Stříbře se dočkáme 20. srpna.

MMČR v motokrosu, třída MX1, Loket nad Ohří, 2.4.2017:
1.j.:
1. Weschta, 2. Bartoš, 3. Michek;
2.j.: 1. Michek, 2. Romančík, 3. Kovář, ... 5. Weschta;
celkově: 1. Michek – 45 b, 2. Weschta – 41 b, 3. Kovář – 38 b.

Text: Míra Šimek
Foto: Monika Šavlová