Výborný závěr Inter MČR – Smítka opět mistrem, Weschta stříbrný!

Posledním velkým tuzemským motokrosem bylo 19.10. v Ledči nad Sázavou finále 4-dílného Inter mistrovství ČR (IMČR), které pořádá Českomoravská asociace motocyklového sportu (CAMS) ve spolupráci se zkušenou agenturou Forsage. Již 3. ročník šampionátu opět zavítal na významné republikové tratě s vynikajícím pořadatelským zajištěním a spokojeným divákům předvedl špičkové české motokrosaře ve třídách do 65 ccm, 85 ccm, MX2 a Open bojující nejen mezi sebou, ale i se zahraničními konkurenty.

Ve třídě MX2 reprezentoval Stříbro těchlovický Rudolf Weschta. 22-letý mladík obhajoval loňský bronz na Suzuki a v novém týmu BV Racing. Svěřenec trenéra Jiřího Churavého začal šampionát jarním vítězstvím v Třemošnici, ale v letních závodech ve Vícenicích a Opatově převzal vedení v šampionátu zkušený Milan Špičák. „Rudy“ však nesložil zbraně a v Ledči se pokusil smazat ztrátu 14 bodů, která jej dělila od titulu. Do boje se vrhl již v kvalifikaci, kde se vítězný čas odměňuje 3 body. Na jeho velmi rychlé kolo na konci časového limitu již nikdo nedokázal odpovědět. V samotných závodech se náš pilot vždy pohyboval před Špičákem, ten jej ale nenechal jít do nějakého trháku a mistrovský titul uhlídal.

Pro Weschtu je konečné stříbro z IMČR jedním z nejcennějších výsledků kariéry a potvrzením pozice v absolutní české špičce třídy MX2. V druhém tuzemském mezinárodním šampionátu „Buksa/Ados Motokros“ (MMČR) se však letos Rudy nevyhnul slabším chvilkám a skončil celkově na 9. místě. V prestižní německé sérii ADAC MX Masters byla jeho sezóna o dalším sbírání zkušeností v silné evropské konkurenci a na výkonnějším stroji 450 ccm. Každopádně tamní pravidelné účasti v hlavních závodech jsou dobrou vizitkou a příslibem do dalšího roku.    

Ve třídě Open jsme drželi palce Petru Smítkovi z nedalekých Pňovan. Taktéž pilot Hulho MX Teamu patří pod trenérská křídla pana Churavého. Pro obhajobu loňského titulu zvolil stroj KTM 350, na kterém se rozjížděl trochu pozvolna. V Třemošnici tak otvíral seriál „až“ 4. místem. Poté ovšem v dalších dvou závodech vyhrál, když předvedl dobré starty, rychlost a vytrvalost. Do Ledče nastupoval jako lídr mistrovství s bezpečným náskokem 18 bodů před Jaromírem Romančíkem. Ve finálovém podniku se „Smíťa“ mohl spoléhat jak na svou výtečnou formu z posledních týdnů, tak na známou trať i její povrch, protože deště předchozích dnů mu nadělily oblíbené bahno. Už od rána si závod užíval a v kvalifikaci konkurenty drtivě porazil. Taktéž v závodech Petr ukázal své kvality, v obou jízdách jasně zvítězil a přidal do své sbírky další mistrovský titul v IMČR.

23-letý Západočech se vůbec může pochlubit velmi dobrou sezónou. V MMČR skončil celkově 7. v MX1. Přestože tam vyhrál poslední závod ve Vranově, na výsledku se negativně projevily předchozí absence např. kvůli termínové kolizi s ADAC MX Masters. Právě německé mistrovství však bylo pro Smítku prioritou. V barvách rakouského Cofain Racing KTM se mu dařilo hlavně na hlinitých tratích v druhé části sezóny a nakonec z toho bylo hodnotné 11. místo celkově.

Mládežnickými vítězi IMČR jsou do 65 ccm Patrik Příhoda, do 85 ccm Martin Vondrášek a v MX2 Junior polský talent Gabriel Chetnicki (všichni KTM).

Výsledky Inter mistrovství ČR v motokrosu Ledeč nad Sázavou 19.10.2014:

MX2
1. j.: 1. Tomasz Wysocki (POL, KTM), 2. Martin Finěk, 3. Jonáš Nedvěd (oba KTM), 4. Rudolf Weschta (Suzuki), 5. Milan Špičák (Honda)
2. j.: 1. Wysocki, 2. Finěk, 3. Nedvěd, 4. Weschta, 5. Špičák
Celkově: 1. Wysocki – 52 b, 2. Finěk44 b, 3. Nedvěd – 40 b, 4. Weschta – 39 b, 5. Špičák – 32 b
Konečné pořadí: 1. Špičák – 175 b, 2. Weschta – 168 b, 3. Finěk 164 b

OPEN
1. j.: 1. Petr Smítka (KTM), 2. Jaromír Romančík (Suz.), 3. Marek Sukup (Kawasaki)
2. j.: 1. Smítka, 2. Sukup, 3. Romančík
Celkově: 1. Smítka – 55 b, 2. Sukup – 42 b, 3. Romančík42 b
Konečné pořadí: 1. Smítka – 195 b, 2. Romančík – 164 b, 3. Sukup140 b

Podrobné výsledky jsou zveřejněny na webu promotéra.

Fotografie: Miroslav Jireček další fotky z Ledče zde.

Komentáře jezdců a parádní fotky Radka Lavičky jsou zde.

Text: Miroslav Šimek