Vrcholem 76. sezóny bude MMČR v motokrosu

V letošním roce uplyne 75 let od prvního motokrosu v tehdejším Československu, který se odehrál – jak nejen stříbrští dobře vědí – tady u nás na Terénu sv. Petra. Jubileum bude nepochybně důstojně oslaveno, neboť AMK Stříbro se povedlo pro nadcházející sezónu 2023 domluvit trojici atraktivních podniků.

Začínáme v sobotu 13. 5. 2023 přehlídkou současného motokrosu s řadou domácích jezdců. Hostíme totiž závod středočeského přeboru MOTUL MX Racing, ve kterém tradičně dostanou prostor různé věkové a výkonnostní kategorie. Konkrétně se můžete těšit na „ostré“ hochy z hlavních tříd MX1 a MX2, juniory na strojích do 65 a 85 ccm, veterány nad 40 let na soudobých strojích a začátečníky startující v Hobby MX1 a Hobby MX2. Oblíbený přebor si dlouhodobě drží statut druhé nejvyšší soutěže po mistrovských seriálech dospělých a juniorů, takže o kvalitní motokros nebude nouze.

Jarní část sezóny zakončíme v neděli 4. 6. 2023 tuzemským šampionátem sajdkár a čtyřkolek. Klasické „Peklo Západu“ se vrací po čtyřech letech a okamžitě se řadí mezi nejprestižnější termíny nového závodního ročníku těchto silných speciálních strojů. Kromě velkých sidecarů a terénních quadů se dočkáme podívané také na menší stroje s dětskými piloty. Týká se to – pro někoho možná překvapivě – i juniorských sajdkár, které se vloni úspěšně představily vloženými jízdami na několika motokrosových podnicích.

Rekordní 76. sezóna vygraduje poslední den prázdnin. V neděli 3. 9. 2023 u nás po pěti letech opět přivítáme podnik MMČR v motokrosu. Klíčovou bitvu finišující sezóny si pochopitelně nenechá ujít nikdo z české špičky a s jistotou k nám zavítá i řada elitních pilotů z okolních zemí. Stejně jako v květnu se pojede na nekompromisní velké trati s nabroušenou „stříbrskou bestií“, která je po rekonstrukci silnice ještě větší, než bývala. Návštěva takové elitní motoristické akce je srdeční záležitost správného fanouška.

Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě. Budeme se snažit všechny akce připravit na nejlepší možné úrovni. Kvalitní sportovní program je zajištěn a u nás na něj také skvěle uvidíte. My k tomu dodáme vzornou připravenost závodiště a divácké služby jako je tištěný program, pestré občerstvení, sociální zázemí a nebo výkonné ozvučení s živým komentářem. Přijďte do obřího přírodního amfiteátru zažít elektrizující atmosféru velkého motokrosu, kvůli které milujeme Terén svatého Petra už 75 let.

Text: Miroslav Šimek
Foto: archív