Ústup ze slávy (1978 - 1980)

Ústup ze slávy
r.1978

Zatím co svět motokrosu nabírá na přitažlivosti pro světové výrobce motocyklů a závody se těší velkému zájmu diváků v našem Automotoklubu se rozhoduje o soustředění sil ve třídě 250, kde bude plná tovární podpora jezdcům Jaroslava Falty, Antonína Baborovského a Zdeňku Velkému. Třída 125cm3 bude ponechána Jiřímu Churavému spolu s novými jezdci.
Třídu 125 doplňují italské značky jako je Beta, Aprilia, Gilera, Aspes. U nás se v této značce objevuje „vodník“, tedy vodou chlazený motor.
Časté poruchy na motocyklech a pády jezdců nepřinesli toho roku žádné dobré výsledky. Útěchou nám může být jen výsledek z Motokrosů Národů, který se jel v SRN a kde jsme skončili na 4. místě ve složení: Jiří Churavý, Jaroslav Falta, Antonín Baborovský, Miroslav Nováček, Hanáček.

Mistři na štítu
r.1979

Z nejlepšího čtyřlístku zůstává Jiří Churavý ve třídě 125, Jaroslav Falta, Antonín Baborovský a Zdeněk Velký ve 250. Opět vzdáváme třídu 500 včetně účasti na Motokrosu národů. Smutná skutečnost se projevuje v průběhu sezóny. Naše nejlepší čtyřka je za vrcholem své výkonnosti a co je ještě smutnější, neobjevuje se žádný nový talent schopný vrcholné světové konkurence. Televizní zimní motokrosy mají 10 let svého vysílání.

ČZ
r.1980

Hlavní třídou jsou dvěstěpadesátky kam přestupuje Jiří Churavý, dále zůstává Jaroslav Falta. Odchází pro zranění Antonín Baborovský. Ve stopětadvacítkách vyklízíme pole stejně jako v pětistovkách!!
Jediní, kdo bude reprezentovat zašlou slávu ČZ jsou sovětští jezdci Chudjakov a Kornějev.