Úřadující mistři úřadovali

Vydařeným pokračováním 72. sezóny na Terénu sv. Petra se stal podnik MMČR sajdkár a čtyřkolek, který se konal 26. května 2019. Pořadatelský tým AMK Stříbro potvrdil schopnosti, zkušenosti a pracovitost. Přes dlouhodobé sucho připravil dráhu mistrovské úrovně a dokázal ji ukropit. Odměnou mu byla vysoká sportovní úroveň a chvála účastníků včetně zástupců mateřského Autoklubu ČR.

Prestiž stříbrského závodiště také tentokrát vybičovala soupeřící jezdce k výkonům na hranici možného. Na trati se stále něco zajímavého dělo a přihlížející neměli šanci se nudit. Přehledný přírodní amfiteátr opět nezklamal své publikum, které i přes konkurenci televizního MS v hokeji dorazilo v hojném počtu.  Sečteme-li na 900 platících s mládeží do 15 let (volný vstup) a jezdeckými doprovody, tak bitvám v terénu přihlíželo více než půldruhého tisíce lidí. Nejeden z návštěvníků si přitom nenechal ujít ani přestávkovou show, kterou předvedl kaskadér na čtyřkolce Richard Mošna.

Mezi sajdkárami se prosadili úřadující mistři Petr Kolenčík – Matěj Hejhal, kteří letos ještě na domácích tratích nenašli přemožitele. V obou jízdách se za vedoucím týmem odehrál strhující souboj o zbylá místa na stupních vítězů. V některých momentech spolu soupeřily až 4 sajdkáry najednou, což divákům nabízelo nevídané představení. Dostat Kolenčíka s Hejhalem pod tlak se ale ve Stříbře nikomu nepovedlo. Ti vyhráli a posílili bodový náskok v mistrovství republiky.

Ve čtyřkolkách se dle očekávání přetahovalo nejlepší české duo Zdeněk Poláček a Jiří Kašpar, ale nechybělo mnoho, aby se příslovečně smál třetí – David Sůsa. Ten si báječně rozjel 1. jízdu, ale vyrobil osudovou chybu, po níž si na vítěznou tečku musel počkat až do 2. rozjížďky. Úřadující mistr Poláček nechyboval, nebezpečného Kašpara udržel za svými zády a zkušeně získal denní vítězství. Na čele šampionátu se mu nyní dýchá zase o kousek volněji. 

Pořadatelé z AMK Stříbro děkují všem za návštěvu a dovolují si pozvat veřejnost také na závěrečný letošní podnik. V neděli 29. září se na velké trati včetně „stříbrské bestie“, proslulého obřího skoku přes silnici, pojede finále západočeského přeboru. Podzimní klasika bude zároveň součástí středočeského přeborového MOTUL Cupu. Pro aktuální informace a multimédia sledujte stránky www.amkstribro.cz anebo klubový facebookový profil.

Výsledky MMČR sajdkár a čtyřkolek, Stříbro, 26.5.2019:

MMČR sajdkár: 1. Kolenčík – Hejhal, 2. Boukalové, 3. Pudlo – Vitoň

Přebor ČR sajdkár: 1. Polívka – Rota, 2. Peták – Hotový, 3. Vachové

Přebor ČR sajdkár veterán: 1. Funda – Vyšata, 2. Konečný – Dostál, 3. Hutira – Plhák

Přebor ČR sajdkár veterán klasik: 1. Pokorný – Ochtábec, 2. Bolfové

MMČR čtyřkolek: 1. Poláček, 2. Kašpar, 3. Sůsa

Přebor ČR čtyřkolek juniorů: 1. Brhel, 2. Vanko, 3. Dopita

Průběžné pořadí MMČR sajdkár a čtyřkolek po 3 podnicích:

MMČR sajdkár: 1. Kolenčík – Hejhal – 150 b, 2. Hrochové – 118 b, 3. Černý – Musil – 114 b.

MMČR čtyřkolek: 1. Poláček – 135 b, 2. Sůsa – 125 b, 3. Kašpar – 121 b.

Kompletní výsledky a údaje od časomíry, Stříbro, 26.5.2019:
MMČR 4K.pdf (325,4 kB)
MMČR SIDE.pdf (316 kB)
PČR 4K JUNIOR.pdf (281,3 kB)
PČR SIDE-SIDE VETERÁN-SIDE VETERÁN KLASIK.pdf (456,7 kB)
VETERÁN KLASIK.pdf (438,8 kB)

Reportáž České televize: www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10207469169-svet-motoru/219471291269077-mm-cr-side-a-ctyrkolek-stribro

Reportáže MOTOLEVEL.COM:
www.motolevel.com/clanek-9793-3-mmcr-side-ve-stribre-doslo-k-nasponovane-bitve-o-stribro?fbclid=IwAR0zE5JDZ-eJUULOAGwHsWRN0_brcTsN8hgN-AnXxsc5FBCtMeD7rWaE45g

www.motolevel.com/clanek-9797-reportaz-z-mmcr-quad-ve-stribre?fbclid=IwAR3ci78kjp-QI94kQ5n1ssJjl9UIicFkTAJCXEN9WvEznfJnYpAFExWMeRI

Fotogalerie sdílíme na našem facebookovém profilu www.facebook.com/amk.stribro/

Text: Míra Šimek
Foto: Pavel Šroubek, Jan Šroubek
Grafika: Václav Šůcha