Tisíce děkovných dopisů

Možná to nejsou doslova tisíce dopisů, ale poděkování, gratulací a pochval sbírají pořadatelé z AMK Stříbro v posledních týdnech celou řadu. Oním oceňovaným počinem je samozřejmě motokrosový závod Classic European Championship doplněný mimořádně atraktivním přestávkovým programem v podobě freestyle exhibice Petra Piláta. Do Stříbra se sjeli veteráni klasici takřka z celé Evropy, aby v sobotu 6.5.2017 změřili síly v prvním podniku letošního šampionátu jednotlivců pod patronací European Classic Motocross Organization (ECMO). Závod byl premiérově nazván Memoriálem Josefa Hřebečka na počest slavného stříbrského rodáka, úspěšného motokrosaře a vynikajícího trenéra. Celkem 161 závodníků v 5 věkových kategoriích předvedlo své jezdecké umění a stále dobrou fyzickou kondici na motocyklech z 60. a 70. let 20. století. K nadšení více než 2 tisíc diváků hned dvě třídy vyhráli naši reprezentanti a i ve zbylých atakovali nejvyšší příčky.

Přestože ve dnech před závodem vydatně pršelo, ke zdárnému průběhu akce nakonec přispělo i počasí. Během závodní soboty totiž od brzkých ranních hodin zalévalo Terén sv. Petra ostré jarní slunce. Návštěvníkům tak víceméně zůstaly utajeny předchozí bahenní trampoty pořadatelů i jezdců, kdy například řada závodnických vozidel musela být v depu parkována pomocí tažení traktorem. Šťastný konec souboje s přírodou je o to neuvěřitelnější, že pouhých 10 dní před podnikem na stříbrkém závodišti ještě sněžilo...

Pochvalné odezvy účastníků otevíracího závodu jubilejní 70. sezóny našeho terénu přicházejí ze všech stran. Až rozjařeným způsobem se vyjádřil také Alberto Langenberg, předseda představenstva organizace ECMO:
"Dear Friends,
The opening of season 2017 is been a perfect one. A lot of competitors enjoyed the beautiful and well prepared track of AMK Stribro. In various groups it was thrilling till the last meters. The great number of spectators have seen fantastic classic motorsport. AMK Stribro exists this year 70 years and they had organized a nice program with a wonderful and spectacular free style demonstration.
This successful opening asks for more and we hope that we will meet again, and the enrolment numbers are OK, a lot of our European Classic Friends in Dieskau (DE) on the 3th of June for the second CEC and also two weeks later we can expect many riders in Lochem (NL) for the last CEC race for the individual European Championship of ECMO. Stribro thanks for your perfect organization on behalf of ECMO as well as the riders!
Hopefully we will meet at both places and with nice and fair classic motorsport again.
See you!
Regards
Alberto"

V češtině by to znělo asi takto:
"Drazí přátelé,
otevření sezóny 2017 bylo perfektní. Mnoho závodníků si užilo překrásnou a dobře připravenou trať AMK Stříbro. V řadě tříd to bylo napínavé do posledních metrů. Veliký počet diváků viděl fantastický klasický motorsport. AMK Stříbro existuje tento rok 70 let a zorganizovalo pěkný program s nádhernou a spektakulární demonstrací freestylu.
Toto úspěšné zahájení žádá o více. Věříme, že potkáme znovu - a čísla přihlášených tomu nasvědčují - spoustu našich přátel, evropských klasiků, v Dieskau (Německo) 3. června na druhém CEC. A také o dva týdny později můžeme očekávat mnoho jezdců v Lochemu (Nizozemí) na posledním závodě CEC o individiuální mistrovství Evropy pod ECMO. Stříbru za perfektní organizaci děkuji jménem ECMO stejně jako jménem jezdců.
Doufám, že se potkáme na obou místech a že to bude opět hezký a férový motorsport. Nashledanou!
S pozdravy
Alberto"

S pochvalným vyjádřením přišel také Miroslav Nejedlý, mluvčí českých závodníků v záležitostech ECMO: "Čeští jezdci také děkují ještě jednou za perfektní pořadatelskou práci a za skvělé závody. DÍKY!" Nutno doplnit, že M. Nejedlý ke skvělému závodu přispěl osobně velkou měrou, ať už v organizačních věcech anebo přímo na trati. V kategorii nad 60 let nenašel za celý den přemožitele a suverénně zvítězil. Ovšem nejen jemu, ale vlastně všem klasickým jezdcům a jednomu neklasickému patřilo spokojené hodnocení podniku ze strany Miroslava Vraného, předsedy AMK Stříbro: "Děkujeme za chválu pořadatelů, jsme tím opravdu potěšeni. Ale nesmí se zapomínat, že k povedeným závodům je potřeba také kvalitních jezdců, aby divák odcházel spokojen a rád se vracel. A to bylo tentokrát dokonale splněno!"

Za stříbrským CEC zůstává také atraktivní mediální stopa. Doprovod tomuto článku dělá hned několik snímků od místního fotografa Laca Kajaby, jehož další kousky rozhodně stojí za pozornost motokrosového příznivce a najdete je zde: www.stribro.cz/bread.php?id=6038

Po delším čase také přibyla fotogalerie na našem webu. Klasicky výbornou práci udělala na klasicích kladrubská fotografka a MX fanynka Monika Šavlová2017

Jako talentovaný fotograf se ukazuje také A. Langenberg, jehož parádní snímky ze Stříbra najdete přímo na stránkách ECMO pod záložkou Pictures: classicmotorsport.org/

V posledních týdech se na Terén sv. Petra mohli dvakrát podívat také diváci České televize. Poprvé to bylo v reportáži Toulavé kamery k 70. jubileu AMK Stříbro a našeho závodiště, podruhé se ve Světě motorů hodně vzpomínalo na Josefa Hřebečka v zákulisí CEC:

www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/217562221500018/

www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10207469169-svet-motoru/217471291269061-aktualne

Kamery a fotoaparáty se u nás příště rozběhnou v neděli 18. června 2017, kdy od 13:00 bude probíhat závodní program MMČR sajdkár a čtyřkolek. Pořadatelé z AMK Stříbro Vás srdečně zvou na tento druhý chod ze slavnostního menu 2017!

Text: Míra Šimek
Foto: Laco Kajaba, Monika Šavlová, Míra Šimek