Světová superstar Willemsen na startu ve Stříbře

Desetinásobný mistr světa v sajdkárkrosu Daniel Willemsen z Nizozemí je diváckým tahákem letošní sezóny Open mistrovství České republiky sajdkár a čtyřkolek. Největší světová hvězda vytvořila novou dvojici s českým spolujezdcem Michalem Gáborem a společně se vydali za úspěchy. V Česku je pochopitelně cílem mistrovský titul.

 

Těžké terénní speciály se v neděli 19. května představí ve Stříbře v již čtvrté bitvě tohoto roku. Na monumentálním Terénu sv. Petra čeká závodníky soupeření o úspěch na slavné trati, kde se v roce 1948 zrodil tuzemský motokros. Vyhecované závody, ideální počasí a ochozy zaplněné natěšenými fanoušky přetvoří svatopetrskou kotlinu na vášnivé peklo Západu, ze kterého vyjdou vítězně pouze ti nejsilnější. Vloni v sajdkárách i čtyřkolkách platilo, že kdo vyhrál Stříbro, ten se stal mistrem republiky.

Aktuální pořadí v Open MČR side před Stříbrem:
1. Willemsen – Gábor 147 b
2. Vejchodové 122 b
3. Kříž – Kašpar 114 b

Aktuální pořadí v Open MČR quad před Stříbrem:
1. Sůsa 147 b
2. Tuček 127 b
3. Kostelecký 113 b

Celodenní akce začne již v 7:30 hodin volnými tréninky. Po nich přijdou kvalifikační tréninky hodnocené dle nejrychleji zajetých okruhů. Ty hlavní bitvy ale čekají na fanoušky až odpoledne. Závodní rozjížďky jsou na programu od 13:00. Ve všech soutěžních třídách denní výsledek vznikne součtem dvou jízd, v nichž se od 1. do 20. místa boduje v motokrosu nejčastějším způsobem 25 – 22 – 20 – 18 – 16 – 15 – 14 atd. Denní maximum je tedy 50 bodů. Do bodování seriálů se počítají všechny jízdy. Republikové čtyřkolky mají starty naplánované na 13:30 a 16:10, mistrovské sajdkáry vyjedou ve 14:45 a 17:25. Zbytek jízd obstarají přeborové kategorie.

V přeboru ČR čtyřkolek se vloni rozžhavilo stříbrským fanouškům „želízko v ohni“, protože se konečně dočkali svého domácího pilota. Miroslav Urban si přitom skvěle vedl nejen ve svatopetrské kotlině, ale vůbec během celého ročníku 2023. V celkovém pořadí to dotáhl na druhou příčku, kterou shodou okolností drží i v aktuální sezóně.

Den před závodem je prostor závodiště volně průjezdný a lze na něm pozorovat poslední přípravy dráhy a zázemí. Nejlepší výhled bude pochopitelně od stánku s občerstvením na louce pod depem. Prodej jídla a pití zde bude zahájen už v sobotu odpoledne. Během závodní neděle bude průjezd závodištěm po silnici č. 193 tradičně zakázán. Úředně schválená uzavírka bude od 7:00 do 19:00.

O diváky bude jako obvykle ve Stříbře bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální výkonné ozvučení a komentář Míry Šimka, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra, který už od roku 1948 nastavuje laťku kvality v tuzemském motokrosu. Dospělí zaplatí za vstup 200 Kč (v této ceně je i tištěný program k závodu a parkování), mládež do 15 let jde zdarma. Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě! Nikde jinde si neužijete terénní závody jako u nás!

Akce je spolufinancována městem Stříbrem, za což děkujeme. Výsledky a reportáž ze závodu najdete opět zde na našem webu. Zpravodajství ze sajdkárkrosu pravidelně přináší také webový magazín MOTOLEVEL.COM.

Důležité informace pro návštěvníky:
Časový plán akce: Časový harmonogram SIDE 240519.pdf (95 kB)
Webová kamera na závodišti: www.amkstribro.cz/stribro/kamera/
Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/
Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro
Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné. Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.
Z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde vyjedete výjezdem na Cheb, protože směr na Úněšov vede dočasně po objízdné trase.
Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které se obvykle sjíždí na exitu 107 (Ostrov u Stříbra).

Text: Míra Šimek
Grafika: Václav Šůcha
Foto: Josef Hejnal, David Chmelík, Pavel Šroubek