Stříbrské MMČR vyšlo favoritům

Patron počasí svatý Petr opět dokázal, že umí být motokrosovým fanouškem. Na pátý závod HT WOOD Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu v neděli 3. září 2023 zařídil nad Terén sv. Petra ve Stříbře téměř dokonalé počasí. Zavládlo příjemné teplo, díky dešťům v posledním týdnu se neprášilo a slunce jen čas od času vyhlédlo zpoza mraků zkontrolovat, jak si závodníci vedou. Pořadatelé z AMK Stříbro včas nakypřili vyschlou dráhu, aby nasála všechny srážky minulých dnů, a tak se závodilo na moderním měkkém povrchu.

Kolona aut proudící už od poledne z města směrem k terénu dávala tušit, že diváci se na mistrovský závod skutečně těší. A své návštěvy motokrosu těžko kdo litoval, protože podívaná to byla skutečně parádní. Závodníci předváděli své jezdecké umění a vyhlášený obří skok přes silnici bral mnohým divákům chvílemi dech. Motoristických příznivců a účastníků akce se ve Stříbře sešlo dohromady na tři tisíce a užilo si fantastické oslavy 75 let od prvního motokrosu v Československu.

Na trať pátého podniku ze sedmidílného seriálu HT WOOD MMČR v motokrosu nejprve vyrazili na první jízdu junioři ve třídě do 85 ccm a nejlepší z nich byl David Widerwill. Po nich si to v první jízdě rozdali jezdci třídy MX2. Z pohledu diváka pěkná rozjížďka byla okořeněna jezdeckými souboji Julia Mikuly, Vítězslava Marka a Tomáše Kohúta, kteří se v cíli podělili o první tři místa. Domácí Jakub Kos se blýskl startovním manévrem mezi nejlepšími a dojel si pro tři mistrovské body za 18. příčku. Další stříbrský borec Dominik Kučeřík se protrápil do cíle se zaseknutou přední brzdou.

Úvodní rozjížďka veteránů skončila vítězstvím nestárnoucího Petra Bartoše, který se svým startovním číslem 1 za sebou zanechal Martina Žeravu a Michala Votroubka.

Petr Bartoš se po projetí cílem dlouho nezdržoval a hned vyrazil do čekacího prostoru za startem. Tam nasedl na svoji druhou motorku s číslem 111, aby se postavil na startovní rošt nejsledovanější třídy MX1. Na domácí trati se chtěl před několika tisíci diváků blýsknout především #37 Rudolf Weschta, jezdec stáje AIR POWER, který byl před začátkem závodu na pátém místě průběžného pořadí seriálu.

Weschta vyrazil po startu doslova jako raketa a dojel si pro holeshot. Na čele se držel několik kol a zdálo se, že se ve vyjetých kolejích cítí jako ryba ve vodě. Nakonec ho však předjel lídr šampionátu Jakub Terešák a také francouzský jezdec Boris Maillard. Jezdil pak na třetí pozici, ale postupně mu začal na záda dýchat Rudolf Plch. RW37 si však svoji pozici uhájil a po první finálové jízdě si připsal 20 bodů. „Jeď Rudo,“ hnali domácího Weschtu nejen fanoušci kolem trati, ale i komentátoři sportovního klání Miroslav Šimek a Petr Maršálek. „Tvoje starty jsou ve Stříbře vyhlášené,“ chválili sedmatřicítku při následném rozhovoru.

V juniorech si po dvojitém vítězství došel pro nejcennější pohár David Widerwill, za ním skončil Stanislav Pojar, bronz si vyjel Matyáš Výleta.

V MX2 zvítězil v druhé jízdě po bezchybném výkonu Martin Krč #377. V zajímavé rozjížďce potěšil také mladý Kučeřík na „dváce“, když se prosadil na 13. pozici. Na stupně vítězů po obou jízdách pak jezdci této třídy vystoupali v pořadí Vítězslav Marek (15 let!), Julius Mikula a Martin Krč.

 

Veteráni si v druhé rozjížďce zopakovali pořadí z první a ve stejném pořadí si došli i pro vyhrané poháry.

Jak dopadne druhá jízda MX1 si netroufal odhadnout nejspíš nikdo na terénu. Weschta měl sice dobrý start, ale holeshot bral Rakušan Michael Kratzer. Nakonec se však startovní číslo 37 prodralo na vedoucí pozici. Z ní ho po několika nevydařených pokusech nakonec postupně až na třetí místo odsunula dvojice Jakub Terešák a Šimon Jošt.

Weschta pak připravil všem přítomným doslova infarktovou situaci. Asi pět kol před koncem při seskoku přes silnici padl na odrazové rampě, a dech se zastavil všem, kteří pád viděli. „Zvedne se nebo ne?“ blesklo hlavou snad každému, kdo pád viděl. K překvapení všech jezdec vstal, zvedl motorku, sedl na ni a vyrazil zpět na trať. Celou lapálií ztratil kupodivu pouhých 10 vteřin a třetí pozici v rozjížďce uhájil. V celkovém pořadí tak dosáhl svého nejlepšího výsledku kariéry neb po součtu bodů obou jízd skončil druhý a na bednu si došel pro stříbrný pohár. „Děkuji všem fanouškům za podporu. Pád nebyl tak hrozný, jak vypadal, jsem v pořádku. Z druhého místa mám obrovskou radost, “ vzkazuje svým příznivcům málomluvný Weschta.

„Byly to parádní závody, hrozně se mi líbilo jezdecké umění závodníků. Nejvíc jsem samozřejmě sledoval a obdivoval Rudu Weschtu, ten fakt válel. Nečekal jsem, že se zvedne a pojede dál po tom pádu, ale dokázal to,“ pochvaloval si odpoledne plné vůně spáleného benzínu Václav Nedvěd z Kladrub.

Z pohledu celého seriálu lze shrnout, že stříbrský závod dopadl nejlépe pro největší favority. V průběžném pořadí MMČR se v MX1 drží na první pozici Terešák (239 b), za ním zase o něco více ztrácí slovenský jezdec Jošt (216 b). Třetí zůstává obhájce titulu Drdaj (173 b), na čtvrtou příčku se posunul Weschta (149 b) a na pátou Plch (136 b). V MX2 si Krč posílil náskok na Duška na 12 bodů a obdobně v osmdesátkách Widerwill vede před Pojarem už o 33 bodů. Ve veteránech útočili jezdci Orionu, když Bartoš převzal vedení šampionátu o 4 body před Žeravou a mezi padesátníky se Černý dotáhl už jen na 1 bod za Ficence.

České motokrosové mistrovství má před sebou ještě dva podniky. Po Stříbru je na řadě 17. září Opatov u Svitav. Finálové klání pak hostí 1. října Přerov.

Výsledky HT WOOD MMČR v motokrosu 3. 9. 2023 ve Stříbře:

MX1: 1. Terešák (1-1, 50 b), 2. Weschta (3-3, 40 b), 3. Jošt (8-2, 35 b)
MX2: 1. Marek (2-2, 44 b), 2. Mikula (1-4, 43 b), 3. Krč (5-1, 41 b)
85 ccm: 1. Widerwill (1-1, 50 b), 2. Pojar (2-2, 44 b), 3. Výleta (3-4, 38 b)
Veterán: 1. Bartoš (1-1, 50 b), 2. Žerava (2-2, 44 b), 3. Votroubek (3-3, 40 b)
Veterán 50+: 1. Černý (1-1, 50 b), 2. Ficenec (2-2, 44 b), 3: Kurka (4-4, 36 b)

Kompletní denní výsledky ke stažení:

celkove_85ccm.pdf (168510)
celkove_mx1.pdf (167756)
celkove_mx2.pdf (166792)
celkove_veteran.pdf (167105)
celkove_veteran_nad_50.pdf (164859)

Průběžné pořadí MMČR v motokrosu:

serial_85ccm.pdf (150384)
serial_mx1.pdf (150593)
serial_mx2.pdf (151068)
serial_veteran.pdf (154167)
serial_veteran_nad_50.pdf (147710)

Text: Monika Šavlová, Míra Šimek
Foto: Radek Lavička, Jan Šroubek, Pavel Šroubek, Jaroslav Vogeltanz, Jiří Conny Kondelík, Roman Dufek

Multimédia: