Stříbro uvidí MMČR sajdkár a čtyřkolek

Neděle 26.5.2019 bude na motokrosovém závodišti ve Stříbře patřit nabitému programu Mezinárodního mistrovství České republiky sajdkár a čtyřkolek. Rekordní 72. sezóna Terénu sv. Petra tak pokračuje vrcholným podnikem. Celodenní akce začne již v 7:45 hodin tréninky volnými a po nich kvalifikačními. Sajdkáry i republikové čtyřkolky pojedou dokonce kvalifikační závod (v 10:25 4K, v 11:35 side). Ty hlavní bitvy ale čekají na fanoušky až odpoledne, kdy se od 13:00 začne závodit o mistrovské body.

Pro naše milé příznivce jsme tentokrát přichystali speciální dárek za jejich věrnost. Odvážný mladík Richard Mošna vám předvede se svou čtyřkolkou nervy drásající kaskadérskou show! To tu ještě nebylo! Pokud sebevražedný stuntman přežije svůj první výstup začínající zhruba ve 12:20, budete se na něj moci těšit ještě jednou zhruba od 15:20. Nenechte si tuto neokoukanou zábavu ujít!

Největším diváckým magnetem v závodní nabídce je vždy sidecarcross. V Česku vloni skončila vláda bratrů Tomáše a Ondřeje Čermáků, kteří se v závěru sezóny zranili a nedokázali dotáhnout do úspěšného konce útok na třetí titul v řadě. V posledním závodě ročníku se tak na mistrovský trůn dokázali vyhoupnout Petr Kolenčík s Matějem Hejhalem. Ty nyní čeká těžká obhajoba, přestože Čermáci vyhlásili přestávku a do bojů nezasáhnou.

Nastává tak v tuzemském šampionátu dlouhá léta nevídaná situace, kdy i ten největší favorit je k poražení? A kdo vlastně pořádně vyzve úřadující mistry? Budou to mladé posádky bratrů Hrochových nebo Boukalových? Zkušený a nebezpečný tým Pudlo – Vitoň? A v jaké formě se vrací kdysi výborná dvojice Černý – Musil?

Kolenčík – Hejhal zatím odmítli všechny útoky a v dosavadních 4 rozjížďkách podniků v Mohelnici a Jiníně vždy zvítězili. A dokonce vozí vavříny také z německého šampionátu ADAC. Ovšem nyní přichází stříbrské „peklo Západu“, prověrka z nejtěžších. Klasická trať, která umí potrestat každou chybičku. Však si mistři určitě ponesou v hlavách vzpomínku na loňskou „podložku“ od Čermáků na cílové čáře...

Aktuální pořadí v MMČR před Stříbrem: 1. Kolenčík 100 b, 2. Hroch 82 b, 3. Černý 76 b.

Mezi republikovými střelci na quadech dopadla loňská bitva trochu obdobně jako mezi sajdkárami. Také zde se dvojnásobný šampión z let 2016 a 2017 Jiří Kašpar snažil zkompletovat svůj mistrovský hattrick, ale v samotném závěru mu titul „vyfouknul“ Zdeněk Poláček. Bitva mezi touto dvojicí se očekává i ve Stříbře.

Pochopitelně bez šancí na úspěch u nás nejsou ani ostatní. V dosavadních letošních závodech se dobrými výkony blýskli osvědčení borci jako Sůsa, Kostelecký nebo Balšánek. Vědět o sobě dávají také mladíci Zderčík a Salač.

Aktuální pořadí v MMČR před Stříbrem: 1. Poláček 88 b, 2. Sůsa 84 b, 3. Kašpar 79 b.

Různorodý program dne doplňuje sajdkárkros přeborových posádek a veteránů (včetně veteránů klasiků), představí se i juniorské čtyřkolky. Tradičním vloženým závodem bude pohár SMS v motokrosu veteránů klasiků, kteří pojedou na tuzemských strojích zn. ČZ a Jawa.

O diváky bude jako obvykle bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální ozvučení a komentář Petra Maršálka a Míry Šimka, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra. Dospělí zaplatí za vstup 100 Kč (v této ceně je i tištěný program k závodu a parkování), mládež do 15 let jde zdarma. Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě! Nikde jinde si neužijete terénní závody jako u nás!

Akce je spolufinancována městem Stříbrem. Reportáž ze závodu najdete opět na našem webu a na stránkách Tachovského deníku. Zpravodajství ze sajdkárkrosu pravidelně přináší také webový magazín MOTOLEVEL.COM.

Důležité informace pro návštěvníky:

Časový plán akce: Časový harmonogram 190526.pdf (184 kB)

Webová kamera na závodišti: dočasně mimo provoz

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné u kostelíku sv. Petra. Kdo není milovníkem popojíždění v koloně a chce si užít závody od začátku a vidět ještě živého „Mošňáka“, tak chytře přijede již dopoledne nebo maximálně na 12. hodinu.

Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.

Úplní nováčkové by ještě měli vědět, že z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov. Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

Text: Míra Šimek
Grafika: Václav Šůcha
Foto: web Richarda Mošny, Jan Šroubek, Václav Šůcha, Pavel Šroubek