Šokující fotofiniš pro Čermáky

Skvělým úvodním představením 71. sezóny na Terénu sv. Petra se stal podnik MMČR sajdkár a čtyřkolek, který se konal 20. května 2018. Pořadatelský tým AMK Stříbro potvrdil schopnosti, zkušenosti a pracovitost. Přes extrémní sucho připravil dráhu mistrovské úrovně a dokázal ji ukropit. Odměnou mu byla vysoká sportovní úroveň a chvála účastníků včetně zástupců mateřského Autoklubu ČR.

Prestiž stříbrské trati vydobytá bravurními pořádáními v minulých letech se odrazila v početném a kvalitním jezdeckém poli. Napříč kategoriemi platilo, že mnozí závodníci předvedli poctivé fyzické výkony na hranici možného a navíc přidávali neutuchající soutěživost. Na trati se stále něco zajímavého dělo a přihlížející neměli šanci se nudit. Chvílemi se dokonce fanoušci nechávali strhnout k hlasitému povzbuzování, což je jinde na motoristických podnicích spíše raritou, nikoli však v přehledném stříbrském amfiteátru.

Mezi sajdkárami se o vítězství utkali favorizovaní obhájci titulu bratři Tomáš a Ondřej Čermákové s neustále lepšící se posádkou bývalých motokrosařů Petr Kolenčík – Matěj Hejhal. Ti se v 1. jízdě skvělým startem ujali vedení, které jim úřadující mistři nedokázali sebrat ani dlouhou sérií útoků. V pekelném tempu jedoucí lídři předváděli sajdkárkros světové úrovně. Již tak vyšponovanou atmosféru dovedl k vrcholu nevídaný souboj na cílové rovince, ve kterém „Čmeláci“ urvali vítězství šokujícím rozdílem 24 tisícin sekundy! Naše nejlepší posádka si poté vzala ponaučení z krizového vývoje, hole-shotem se ujala režie 2. jízdy a bezchybným výkonem odmítla další pokusy konkurentů. Šampióni z Příbrami jsou na nejlepší cestě za svým 4. titulem, když jejich náskok na čele „mistráku“ narostl na 28 bodů.

Ve čtyřkolkách ukázalo převahu aktuálně nejlepší české duo Zdeněk Poláček a Jiří Kašpar. Obě jízdy měly obdobný scénář s prohozenými rolemi. Pokaždé jeden z favoritů udělal chybu na startu, čehož druhý využil k vítězství. Při shodném skóre rozhodla lepší 2. jízda pro Poláčka. Bodová rovnost pochopitelně nic nezměnila na vedení Kašpara v seriálu MMČR. Jeho náskok zůstal na 12 bodech.

Divácká obec zavítala opět v hojném počtu a potvrdila oblíbenost závodů pořádaných u nás. Sečteme-li na 1100 platících s mládeží do 15 let (volný vstup) a jezdeckými doprovody, tak bitvám v terénu přihlíželo okolo 2000 lidí. Nikde jinde se na český sidecarcross a quadcross v takové míře nechodí. AMK Stříbro děkuje publiku za návštěvu a věří, že stejně nadšené bude i na příštím závodě. Tím bude již 3. června 2018 motokrosový Západočeský pohár. V ostrém testu na srpnové MMČR se představí řada místních pilotů i závodníci s širokého regionu Čech. Pro aktuální informace a multimédia sledujte klubové stránky www.amkstribro.cz anebo náš facebookový profil.

Výsledky MMČR sajdkár a čtyřkolek, Stříbro, 20.5.2018:

MMČR sajdkár: 1. Čermákové, 2. Kolenčík – Hejhal, 3. Pudlo – Vitoň
Přebor ČR sajdkár: 1. Lukášek – Peč, 2. Šroler – Zářecký, 3. Peták – Hotový
Přebor ČR sajdkár veterán: 1. Hutira – Plhák, 2. Tyle – Poledník, 3. Pokorný – Gábor
MMČR čtyřkolek: 1. Poláček, 2. Kašpar, 3. Sůsa
Přebor ČR čtyřkolek juniorů: 1. Tuček, 2. Vanko, 3. Dopita

Kompletní výsledky ke stažení:
QUAD JUNIOR.pdf (282734)
QUAD MM ČR.pdf (316533)
SIDE MM ČR.pdf (319534)
SIDE PŘEBOR ČR - SIDE VETERÁN.pdf (389945)
VETERÁN KLASIK.pdf (457794)

Text: Míra Šimek
Foto: Jan Šroubek