Smítka mistrem republiky v motokrosu, Weschta bronzový

Jako první z domácích motokrosových šampionátů dospělo do finále Inter mistrovství ČR (IM ČR). Závěrečný podnik této série se konal v neděli 29.9.2013 v Třemošnici na Pardubicku. Tamní krásná přírodní trať Kubíkovy duby má zeleň ve svém názvu a leží v CHKO Železné hory, takže se výborně hodila pro prezentaci nového ekologického projektu „Lesy nejsou tratí ani závodištěm“, který představila pořádající Českomoravská asociace motocyklového sportu (CAMS) ve spolupráci se státním podnikem Lesy ČR a promotérskou agenturou Forsage.

Hlavní pozornost byla ovšem upřena k motokrosovému dění na trati, protože se rozhodovalo o mistrovských titulech. Jako první se v závodním programu představovaly juniorské kategorie, kde se mistry republiky stali Severočeši Radim Kraus v kubatuře do 65 ccm a v silnější třídě do 85 ccm Jakub Terešák.

Ve třídě MX2 jsme měli své želízko v ohni v podobě Rudolfa Weschty. Talentovaný mladík ze Stříbra měl IM ČR rozběhnuté velmi nadějně a v Třemošnici mohl zaútočit i na titul. Musel by však výrazně porazit Martina Krče a Milana Špičáka, kteří měli bodový náskok. V první jízdě to chvíli pro Weschtu vypadalo i reálně, protože zvládl nejlépe start do příkrého kopce a navazující technickou pasáž, a jal se v ostrém taktu vodit závodní pole. Největší konkurenti byli dále vzadu, ale to platilo jen dočasně. Po několika kolech musel „Rudy“ zvolnit, neboť nastolené tempo se kvůli tréninkovému výpadku způsobenému pochroumaným kotníkem ukázalo sebevražedným. Dopředu před Weschtu tak šel ambiciózní Špičák, poté i Kovář, Krč na chvíli, ale po pádu se mu to znovu již nepovedlo. Samozřejmě také ve druhé jízdě přemáhal „Rudy“ zdravotní nesnáze, avšak spolehlivou a svižnou jízdou si vybojoval celkové třetí místo, které znamenalo i bezpečné uhájení seriálového bronzu. Výtečný Špičák dělal pro zisk titulu maximum, suverénně vyhrál kvalifikaci i obě jízdy, ale nakonec mu chyběl pouhý jeden bodík. Ten mu Krč dokázal přebrat nejrychlejším kolem druhé rozjížďky. Kromě titulu v MX2 si Martin Krč s přehledem zajistil i vítězství ve třídě MX2 junior.

Také ve třídě OPEN měl náš region svého favorita. Mladý, ale již ostřílený jezdec HULHO Motocross Teamu Petr Smítka z Pňovan u Stříbra vedl před Třemošnicí IM ČR o 40 bodů před Markem Sukupem a k titulu mu chyběl jen krůček. I s ohledem na svá pohmožděná žebra se tak „Smíťa“ nemusel pouštět do žádných velkých akcí. Přes pomalejší starty absolvoval obě jízdy velmi dobrým tempem a bez chyb a prosadil se až na čelní místa. Nepolapitelný Sukup sice celkově v závodě dominoval, ale Smítka si stříbrnou pozicí titul s jistotou ohlídal. Rozhodnuto bylo dokonce už po první rozjížďce. Po loňském vítězství v IM ČR ve třídě MX2 tak letos dokázal ovládnout i silnější kubaturu.

Slunce zapadající po vyhlášení vítězů ukazovalo našim pilotům směr k domovu, kam povezou zlato a bronz z nejsledovanějších tříd IM ČR. Zda-li se jim povede podobný medailový úspěch také v druhém domácím šampionátu, ukáže závod v nedalekém Kramolíně u Nepomuku, kde mezinárodní mistrovství ČR (AČR) finišuje v neděli 13.10.2013. Chcete-li si užít parádní motokros, Kramolín musíte vidět! Šampionát není rozhodnut ani v jedné třídě, bodové rozestupy jsou minimální, na titul si brousí zuby vždy řada kandidátů včetně silných borců z Francie nebo Maďarska. Navíc Stříbrsko bude v tomto boji výrazně zastoupeno! V MX2 máme Rudyho Weschtu (zatím 4. celkově) a ve třídě Open také válí kluci od nás, ať už Petr Smítka (6.) nebo černošínský Patrik Liška (11.).

Výsledky Inter mistrovství ČR v motokrosu Třemošnice 29.9.2013:

MX2 – 1. j.: 1. Milan Špičák (Kawasaki), 2. Václav Kovář (KTM), 3. Rudolf Weschta (KTM); 2. j.: 1. Špičák, 2. Martin Krč (KTM), 3. Weschta; Celkově: 1. Špičák – 54 b, 2. Krč – 41 b, 3. Weschta – 40 b;
Konečné pořadí seriálu: 1. Krč – 157 b, 2. Špičák – 156 b, 3. Weschta – 135 b, 4. Jan Brabec (Kaw.) – 107 b, 5. Filip Podmol (KTM) – 94 b.

OPEN – 1. j.: 1. Marek Sukup (KTM), 2. Jiří Čepelák (Yamaha), 3. Petr Smítka (Kaw.); 2. j.: 1. Sukup, 2. Smítka, 3. Jaromír Romančík (Suzuki); Celkově: 1. Sukup – 51 b, 2. Smítka – 43 b, 3. Čepelák – 40 b;

Konečné pořadí seriálu: 1. Smítka – 191 b, 2. Sukup – 159 b, 3. Romančík – 133 b, 4. Čepelák – 122 b, 5. Petr Stloukal (Yam.) – 111 b.

Autor: Miroslav Šimek