Smítka do čela MMČR

Mistrovský seriál BUKSA / ADOS MOTOKROS 2016 se ke třetímu závodu odstěhoval až na dálný severovýchod republiky do Petrovic u Karviné. Západočeské jezdce tak čekalo více než 500 km cesty v horkém červencovém počasí. Nadšení nevzbuzovala ani samotná petrovická trať, která pro svůj povrch a nebezpečná místa nepatří mezi oblíbené. Pozitivní motivací ale byl případný prestižní úspěch na domácím kolbišti dominantního týmu Buksa/Ados KTM a samozřejmě import důležitých mistrovských bodů zpět na Stříbrsko. Vždyť Petr Smítka z Pňovan (KTM, Hulho MX Team) byl po dvou závodech v MMČR na druhé pozici nejsilnější třídy MX1 ztrácejíc pouhé 2 body na vedoucího Martina Michka. Mezi elitou šampionátu se usadil také těchlovický Rudolf Weschta (Suzuki, BV Racing), kterému sice před Petrovicemi chybělo z páté příčky na lídra 21 bodů, ale např. průběžně bronzový a čerstvě zraněný Marek Sukup byl vzdálen jen o 9 bodíků.

Do soupeření tuzemské špičky se na Moravě zapojil také Filip Neugebauer, který při soustředění na německé závody startuje v domovině spíše výjimečně. Vždy však patří mezi nejlepší. Potvrdilo se to i v Petrovicích, kde jezdec Osička MX Teamu vyhrál 1. jízdu. Těsně za ním dojel Smítka, který se dokázal posunout z úvodní páté pozice. Stupně vítězů doplnil nestárnoucí mazák Petr Bartoš. Se špatným startem si museli poradit favorité Michek s Weschtou. Obhájce titulu zachraňoval situaci ze 13. místa na konečné 4., dobrou stíhačku předvedl i „Rudy“ (ze 14. na 7. místo).

Osud této dvojice se na moment spojil také v 2. jízdě. Michek se ke konci startovní rovinky pokusil pověsit za rychlého Smítku, nekompromisně zakřižoval na vnitřek a „vzal“ při tom Weschtovi přední kolo. Ve vysoké rychlosti to mělo fatální následky. Suzuki s číslem 37 vylétla do vzduchu a „sundala“ další tři stroje, její pilot skončil v kotrmelcích. Stříbrský mladík se sice posbíral, ale rozjížďku nedokončil a nulový bodový zápis znamená komplikaci v celkovém hodnocení.

Zcela opačné pocity si z Petrovic odvezl Petr Smítka. Přestože je vyhlášeným specialistou na bahno, suchá trať a horký vzduch ho nezastavily v cestě za vítězstvím. Petrův úspěch v 2. jízdě se zrodil zmíněným vynikajícím startem, po kterém se ujal vedení a diktátu tempa. Bezchybná jízda a neochabující fyzická kondice jej dovedly až do cíle na prvním místě. Bez ohledu na zbylé pořadí to muselo znamenat i denní vítězství a návrat do čela šampionátu. Z vítězství jsem překvapený, protože horko nemám moc rád. Vždycky rychle odejdu. Já jsem radši, když je mokro a pod mrakem. Jsem rád, že jsem tady zvítězil, ale díky termínové kolizi se nebudu moci zúčastnit závodu v Opatově,“ nechal se slyšet na „bedně“ 25-letý Západočech.

Záznam ČT z Petrovic najdete zde: www.ceskatelevize.cz/porady/10207469169-svet-motoru/216471291269119-mm-cr-v-motokrosu-petrovice-u-karvine/
Fotogalerie Radka Lavičky je přístupná na webu promotéra: www.czechmx.cz/media_smt/fotogalerie/2016/category/64-10-07-petrovice-u-karviné.html

Sedmidílné MMČR v motokrosu pokračuje čtvrtým podnikem 7. srpna v jihočeské Kaplici.

MMČR v motokrosu, Petrovice u Karviné, 10.7.2016:
MX1
1.j.:
1. Neugebauer, 2. Smítka, 3. Bartoš, ... 7. Weschta, 13. Patrik Liška;
2.j.: 1. Smítka, 2. Michek, 3. Jaromír Romančík, ... 29. Weschta (DNF), 31. Liška (DNS);
celkově: 1. Smítka – 47 b, 2. Neugebauer – 43 b, 3. Michek – 40 b, ... 10. Weschta – 14 b, 19. Liška – 8 b.
Průběžné pořadí MMČR: 1. Smítka – 130 b, 2. Michek – 125 b, 3. Bartoš –102 b, ... 5. Weschta – 78 b, 18. Liška – 27 b.

Text: Míra Šimek
Foto: Radek Lavička