Situace v MMČR před Stříbrem

Po delší než měsíční pauze je tady další, v pořadí už pátý závod Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu. Tentokrát se všechny týmy přesunou na trať do západočeského Stříbra. Zajímavou podívanou nabídne už samotná trať včetně známého skoku přes cestu, ale i jezdci prahnoucí po vítězství. Kdo bude mít největší štěstí, se dozvíme už 12. srpna.

MX1: Maďarské útoky

Poslední dva závody nejsilnější kategorie v Dalečíně a Petrovicích suverénně ovládl Maďar Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team), který svými vyrovnanými výkony překvapil i týmového kolegu Martina Michka. Ten se tak musel dvakrát spokojit s druhým místem. Nutno dodat, že Michka trápily (kromě Benceho) také technické problémy, a tak nemohl Szvobodovi plně konkurovat. Na třetím místě se potom v posledních závodech vystřídali Filip Neugebauer (Osička MX Team) a Tomek Wysocki (JD GUNNEX KTM Racing Team). Průběžně druhý jezdec MMČR Václav Kovář (HT Group Racing Team) měl smůlu hlavně v podobě pokažených startů, které musel dotahovat, až z toho bylo čtvrté (Dalečín) a páté (Petrovice) místo. Jestli ve Stříbře odstartuje dobře, mohli bychom vidět souboj mezi ním, Michkem a Szvobodou. Bodově je na tom po pěti závodech nejlépe Michek (141), Kovář (125) a Wysocki (101), jenom o bod čtvrtý je prozatím Marek Sukup (HT Group Racing Team).

MX2: Rakouský „vetřelec“

Minulý závod v Petrovicích hodně ovlivnili dva zahraniční jezdci - Rakušan Roland Edelbacher a Polák Gabriel Chetnicki, kteří oba závodili za Orion Racing Team. Vyhrál Polák. Toho ve Stříbře neuvidíme, rakouského závodníka opět ano a určitě se zase bude drát na nejvyšší pozice. Závodníci ze zahraničí nepatrně nahráli do karet Martinu Krčovi (Buksa/Ados KTM Team), který je průběžně druhý a třeba v Petrovicích s nimi dokázal držet tempo. Dokonce až tak, že druhou rozjížďku vyhrál. Naopak týmový kolega a lídr tabulky Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team) neměl zrovna šťastný den, když ve druhé rozjížďce byl až šestý. To Krčovi aspoň trochu bodově pomohlo v průběžném hodnocení. Na Jaulina ale pořád ztrácí poměrně dost. Jaulin má bodů 174 a Krč 133. Před námi jsou už jenom dva závody. Třetí je průběžně Petr Polák, za ním Richard Šikyňa (oba JD GUNNEX KTM Racing Team), Patrik Liška (HT Group Racing Team) a Šimon Jošt (Osička MX Team). Na startu ve Stříbře bude chybět Jonáš Nedvěd, který stále nedoléčil zlomený kotník.

Ženy: Německá hvězda

Jestli vše půjde jako dosud, vítězka ženské třídy bude opět jasná. Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team) má před ostatními jezdkyněmi stále obrovský náskok. A je jasnou favoritkou také na závod ve Stříbře. Pěkný souboj ale očekáváme na dalších pozicích. Nejlepšími českými závodnicemi jsou v současné době Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team) a Tereza Hromková (HT Group Racing Team). Průběžně druhá je zatím Vítková s náskokem čtyř bodů na Hromkovou. Na čtvrtém místě průběžně figuruje aktuálně Barbora Laňková (Orion Racing Team). Ta letos není tak suverénní jako její dvě české soupeřky a na třetí Hromkovou ztrácí 30 bodů.

Veterán: Česká nadvláda

Jenom veteránská třída je teď pod totální nadvládou českého jezdce. Martina Žeravu (Buksa/Ados KTM Team) stále nikdo neporazil. A jestli vše půjde jako doposud, ani neporazí. Suverénní vítězství si připsal letos zatím pokaždé, proč by mělo být Stříbro výjimkou? Jako “stále druhý” přijede do Stříbra Petr Masařík. Průběžně třetí je prozatím Slovák Ivan Černý (Orion Racing Team), ale jenom o jeden bod, protože na paty mu šlape čtvrtý Georg Hammerl (Motosport Chýnov). V kategorii Veterán 50+ vede pořadí Petr Dokoupil (KRTZ Racing).

Vstupné na Terén sv. Petra bude 150 Kč (mládež do 15 let zdarma).
Časový plán akce ke stažení: Časový harmonogram Kůta MMČR Stříbro 180812.pdf (173018)
Zvláštní ustanovení ke stažení: ZU Kůta MMČR Stříbro 180812.pdf (474231)

Stříbro 2018: Týmové reporty

Buksa/Ados KTM Team
Jezdci týmu drží průběžné vedení ve všech mistrovských třídách a do Stříbra tak míří hned čtyři červené tabulky na strojích KTM. Během uplynulých horkých týdnů se všichni jezdci věnovali poctivému tréninku, mezi nimi i lídr třídy MX1 Martin Michek: "Během menší letní pauzy jsem se určitě neflákal, startoval jsem na MXGP v Lokti nad Ohří a pravidelně jsem trénoval. Samozřejmě jsem stihnul i pár dní relaxu, takže na Stříbro bych měl být perfektně připravený." Na MS v Lokti startoval také průběžně druhý jezdec třídy MX2 Martin Krč, který vybojoval tři světové body. Otázkou zůstává účast mladé Rakušanky Eleny Kapsamer, které se stále zotavuje ze zranění z Dalečína.

HT Group RacingTeam
Dva členové týmu před závody ve Stříbře bojují s nachlazením. Tereza Hromková brala antibiotika, nemocný je i Patrik Liška (MX2). Stříbro je jeho domácí závod, v týdnu před ním ale začne trénovat. Václav Kovář a Marek Sukup (MX1) se účastnili ADAC MX Masters v Tensfeldu, kde Kovář zajel 21. a 18. místo kvůli smůle na startu. Velkým úspěchem na EMX300 tentokrát v Lokti bylo celkové 3. místo Vaška, Marek Sukup dojel ve stejném závodě na skvělém 4. místě.

Orion Racing team
Ani ve Stříbře neuvidíme jezdce kategorie MX2 Jonáše Nedvěda, kterého stále brzdí zlomený kotník. Už dostal chodicí sádru, ale na závodech ještě startovat nebude. Petr Bartoš (MX1) na minulém závodě v Petrovicích uzavřel elitní TOP10, připravoval se plně i na závod do Stříbra, kde se bude zase honit s mladými jezdci. Slovák Ivan Černý (Veterán) figuruje po čtyřech závodech na průběžném třetím místě. Barbora Laňková (Ženy) si drží čtvrté místo. Velkým lákadlem do Stříbra od Orion Racing Teamu je Rakušan Roland Edelbacher (MX2), vedoucí jezdec Youngster cupu na ADAC, kterého jme viděli už v Petrovicích, kde předváděl skvělé závody a byl druhý.

JD GUNNEX KTM Racing Team
Na závodech Kůta MMČR už neuvidíme Jaromíra Romančíka v kategorii MX1, neboť po sérii zranění se do motokrosu nevrátí, ale pojede závody enduro - ME v enduru, Six Days a poslední podnik MS v enduru v Německu. V MX1 nebude chybět Polák Tomek Wysocki, který je zatím průběžně čtvrtý. Třetí místo si ve třídě MX2 drží Petr Polák a Richard Šikyňa je průběžně čtvrtý, do Stříbra dorazí i junioři Tomáš Pikart a Radek Větrovský. Tým se účastnil červencového MXGP v Lokti. Životní závod zajel Richard Šikyňa, který byl ve druhé rozjížďce 11. a bojuje také o titul na ADACu, který je pro tým prioritou.

Yamaha Čepelák Racing Team
Tým by prostřednictvím obou jezdců chtěl ve Stříbře útočit na stupně vítězů. Kristýna Vítková (Ženy) si užila období bez závodů, stihla krátkou dovolenou a intenzivní trénink, Dušan odjel dva podniky ADAC Youngsters, v Möggers dojel 18. a 25. “Zde jsem spokojen nebyl, naopak na těžkém písku v Tensfeldu, kde se nějaká velká sbírka bodů nečekala, zajel 16. a 11., a to byl jeho letošní největší bodový zisk na ADAC,” říká šéf týmu Jiří Čepelák. A jak se jezdci připravují na závody ve velkých vedrech? “Trénujeme pořád stejně, nikdy jsem jako jezdec nedělal rozdíly v počasí a stejně tak k tomu přistupuji i jako trenér, takže i přes tato horka jsou na pořadu i 40minutové jízdy.”

Team MAX2
Brněnský tým pokračuje ve svém tažení letošní sezónou v sestavě Nikola Hošková (Ženy), Jana Antošová (Ženy), Miloslav Rožec (MX1) a zraněný Roman Skalka (Veterán). Všichni jezdci a jezdkyně patří mezi stálice českého mistráku, takže víme, jaké výsledky od nich můžeme očekávat. Jana se v letní pauze objevila i na závodech klasiků a stejně jako ostatní se věnovala pravidelné fyzické přípravě a nezbytnému tréninku na motorce.

Hulho Motocross Team
Stříbro je pro tým domácí závod, Ruda Weschta je zde “doma” (Těchlovice). "Loni místní pořadatelé připravili trať velmi kvalitně a věříme, že tomu bude tak i letos. Když panují extrémní teploty, tak moc možností k tréninku na motorce samozřejmě není, neboť tratě jsou přeschlé a prašné, a proto se tak snažíme například jezdit hodně na kole. V měsíční pauze mezi závody MMČR jsme se účastnili par závodů u nás i v zahraničí. Ruda Weschta (MX1) si odvezl body ze závodu ADAC v Möggers. Láďa Červenka (MX1) se účastnil závodu Motul cupu v Krásné Lípě, kde skončil na 2. místě za Petrem Bartošem. V průběžném hodnocení MMČR je Weschta průběžně šestý, Červenka 18."

Osička MX Team
"V posledních dnech panují sice šílená horka, ale všichni víme, že motokros je náročný sport a jede se za každého počasí. Takže i v těchto vedrech se kluci snaží sedět ať už na motorce či na kole co nejvíce. Před Stříbrem jsme stihli nějaké závody v zahraničí. Filip Neugebauer (MX1) konkrétně dva podniky německého DM Open a společně se Šimonem Joštem (MX2) také dva závody seriálu ADAC. Jeden se jel v Tensfeldu na písčité trati, o kterém jezdci prohlásili, že byl snad nejnáročnějším závodem celé sezony. Filip se do Stříbra těší, na místní trati už asi třikrát závodil a vždy se mu tam líbilo. Naopak Šimon měl ve Stříbře minulý rok premiéru a úplně spokojený nebyl, tak uvidíme, zda se letos prolomí ledy. Kromě Filipa a Šimona bude ve Stříbře startovat za náš tým také rakouský pilot Lukas Neurater (MX1), takže je určitě na co se těšit."

KRTZ motorsport
Petr Dokoupil pojede do Stříbra určitě bojovat o další vítězství v kategorii Veterán 50+. V Petrovicích se mu vyhrát opět podařilo a do cíle přijel téměř neohrožen soupeři. Celkově je v kategorii Veterán zatím na sedmé pozici. Body na své konto se bude snažit připsat i Marek Nešpor (MX2). Na startu bude stále ovšem chybět Martin Finěk (MX1). Ten se zotavuje po zranění ramene.

BV Racing
František Smola (MX1) v Petrovicích předvedl vyrovnané výsledky a odvezl si body za deváté místo. V průběžném hodnocení je František zatím osmý. Dobře zajel i Michal Votroubek (MX1), který skončil jako 11, průběžně je 13., ale jenom kvůli jednomu vynechanému závodu. Skvělé bylo i osmé místo Markéty Ehlové (Ženy), průběžně je na skvělé šesté pozici. Na další závod ve Stříbře se těší i další členové týmu: David Soldát (MX2) a Dušan Tichý (Veterán).

GT2 Motorsport
Za GT2 Motorsport nastoupí jako tradičně Tomáš Šimko v MX1 a v kategorii Veteránů Josef Kudláček a Lubomír Giesler. Šimko skončil na posledním závodě v Petrovicích celkově osmý. Skvělý výsledek předvedl i Josef Kudláček, ve veteránské třídě odvezl body za 12. místo, průběžně je zatím 15. Chybí mu body z prvního letošního závodu.

Motosport Chýnov
"Na legendární trať do Stříbra přijedeme v obvyklé sestavě. Každý mezitím v rámci možností absolvoval letní dovolenou. Georg Hammerl se účastnil početně velice obsazeného mezinárodního závodu historických motocyklů EVO v Teutschentalu v Německu, kde se svou KX500 vyhrál. V MMČR třídy Veterán si tento rakouský pilot brousí zuby na průběžnou bronzovou příčku, stejně tak jako jeho týmový kolega Vláďa Mužík. V TOP10 mají své místo i Daniel Doppler a Mario Martinz. Mezi ženami se objeví Rumunka Stefania Bancila, která na závodě v Dalečíně vybojovala se svým dvoutaktem krásné páté místo a Rakušanka Sarah Schnelzer. Ve třídě MX2 bude startovat junior Pavel Doubek," řekl manažer týmu Evžen Zadražil. 

Kromě výše zmiňovaných v Dalečíně nastoupí tradičně i další týmy Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Text: Dominika Nováková
Foto: Radek Lavička
5. 8. 2018