Rozhodne Stříbro o titulech?

Neděle 20.8.2017 bude na našem závodišti ve Stříbře patřit atraktivnímu programu BUKSA/ADOS Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu. Vyšperkovaná jubilejní 70. sezóna Terénu sv. Petra tak pokračuje tím nejvrcholnějším podnikem. Celodenní akce začne již v 7:45 hodin volnými tréninky, do nichž najedou třídy v pořadí Ženy - MX1 - MX2 - Veterán. Stejný sled bude dodržován po celý den. Poté od 9:30  hodin přijdou tréninky kvalifikační, z nichž v každé třídě pouze 40 nejrychlejších postoupí do samotných závodních jízd. Ty zahájí ochutnávka od 11:45 hodin v podobě 1. rozjížďky žen. Zbytek hlavního menu čeká na fanoušky po přestávce, když od 13:00 hodin otevře program elitní kategorie MX1.

MX1: V této královské třídě jsou karty dobře rozdané pro Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team). Michek je letošním suverénem. Vytěží-li v královském horním městě Stříbře i kdyby jen 30 bodů, bez ohledu na soupeře se stane počtvrté v řadě mistrem republiky. Na domácím terénu bude určitě chtít uspět Rudy Weschta (Suzuki, Team MAX2), který zachránil smolně načatý minulý závod v Kaplici a v průběžném pořadí je na 5. pozici. Velmi zajímavý boj bude i o 2. a 3. místo v šampionátu. Na druhém je těsně mazák Petr Bartoš (Orion Racing Team), zle na něj dotírá slovenský Tomáš Šimko (GT2 Motorsport). Jaromír Romančík (JD191 KTM Racing Team) bude na startu chybět kvůli termínové kolizi se závodem MS ve Švédsku. Přinese stříbrská bitva šanci pro Weschtu dotáhnout se do medailových dostihů?
Průběžně MMČR - MX1:
1. Michek – 279 b
2. Petr Bartoš – 209 b
3. Tomáš Šimko (Suz.) – 202 b
4. Romančík – 195 b
5. Weschta – 174 b

MX2: O něco těžší než Michek to má Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team) v objemově slabší kubatuře MX2. Maďar jede vůbec poprvé o český titul mistra republiky až do konce sezóny. Již několikrát svůj boj prohrál už v průběhu seriálu, když přišlo zranění. Szvoboda má komfortní náskok 55 bodů před svým francouzským týmovým kolegou Sulivanem Jaulinem. K zajištění titulu již na západě Čech mu stačí nebýt Jaulinem poražen o více než 5 bodů.

Velký souboj bude o třetí místo v šampionátu. Zatím ho drží další Slovák Richard Šikyňa (JD191 KTM Racing Team) před Dušanem Drdajem (Yamaha Čepelák Racing Team) a domácím hrdinou Patrikem Liškou (Yamaha, HT Group Racing Team). Stejně jako RW37 se černošínský „Lišák“ s diváky v zádech požene za nadějí umístit se v konečném pořadí mezi nejlepší trojicí MMČR.
Průběžně MMČR - MX2:
1. Szvoboda – 280 b
2. Jaulin – 225 b
3. Šikyňa – 178 b
4. Drdaj – 178 b
5. Liška – 175 b.

Ženy: Takovou dominaci, jakou letos předvádí Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team) jsme v ženské třídě dlouho neviděli. Vítězstvím na nejstarší tuzemské trati by si již zajistila první titul mistryně republiky. Za ní však bude souboj o pomyslný „český trůn“. Bodově je na tom nejlépe Barbora Laňková (Action Racing Team), ale aktuálně výbornou formu prokazuje Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team), která je pouze dva body za třetí Lucií Simonovu (Inter Cars MoToman Team).
Průběžně MMČR - Ženy:
1. Laier – 297 b
2. Laňková – 242 b
3. Simonová – 228 b
4. Vítková - 226 b
5. Tereza Hromková - 190 b

Veterán: Kategorii Veterán pro závodníky nad 40 let ovládají dvě nestárnoucí motokrosové hvězdy. Z kraje sezóny to mezi nimi nebylo tolik vyrovnané, ale podle slov Martina Žeravy (Team MAX2) jeho pronásledovatel Michal Kadleček (KRTZ) neustále zrychluje a pro něj samotného je těžší a těžší rozjížďky vyhrávat. Zajímavý souboj však bude i o třetí místo, kde se přetahuje Rakušan Georg Hammerl (Motosport Chýnov) a Ivan Černý (Orion Racing Team) se stejným počtem bodů. Pro domácí fanoušky bude zajisté magnetem výkon místního jezdce Petra Vraného (Honda, Autoservis Vrany Racing Team), který spěchá s léčením zraněné ruky a netají ambice na dobrý výsledek.
Průběžně MMČR - Veterán:
1. Žerava – 300 b
2. Kadleček – 264 b
3. Hammerl – 193 b
4. Černý - 193 b
5. Dušan Tichý - 175 b
Průběžně MMČR - Veterán nad 50 let:
1. Petr Dokoupil – 300 b
2. Petr Kormunda – 212 b
3. Milan Heřman – 185 b
4. Bohdan Růžička - 154 b
5. Anton Volek (SVK) - 118 b

O diváky bude jako obvykle bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální ozvučení a komentář k závodu, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra. Dospělí zaplatí za vstup 150 Kč (v této ceně je i tištěný program k závodu a parkování), mládež do 15 let jde zdarma. Ačkoli se akce koná za každého počasí, na přízni patrona závodiště bude značně závislý doprovodný program pro malé návštěvníky. V plánu je nafukovací skákací hrad (Autoklub ČR), taktéž nafukovací zábavná hokejbalová střelnice (HC Buldoci Stříbro) a projížďky na dětských čtyřkolkách (ATV centrum s.r.o. Karlovy Vary).

Akce je spolufinancována městem Stříbrem. Hlavním mediálním partnerem je Tachovský deník. V týdnu po závodě se budete moci podívat na 30-minutový sestřih na ČT Sport.

Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě! Prosíme doražte s předstihem, předpokládaný vysoký počet návštěvníků pravděpodobně způsobí zácpy na příjezdových komunikacích.

Důležité informace pro návštěvníky:

Časový plán akce: 13075-casovy-harmonogram.pdf (845501)

Webová kamera na závodišti: www.amkstribro.cz/stribro/kamera/

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu, ani brutálně rozkopané přívodní Palackého ulice a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné u kostelíku sv. Petra. Divákům bude sloužit naše obvyklé parkoviště vlevo od příjezdové silnice. Bude mít tentokrát omezenou kapacitu, protože z něj mezi keři na spodní louku s výhledem na závodiště projedou pouze VIP hosté týmů a organizátora. Většina aut návštěvníků proto skončí na provizorním parkovišti na poli vpravo od příjezdové silnice.

 

Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty. Protože pravidelně čtete naše stránky, tak vás vůbec nezaskočí uzavírka v Únehlích, kterou projedou jen místní rodáci. Přespolní raději odbočí již na křižovatce pod kostelem v Erpužicích na romantickou objízdnou trasu přes Malovice. Ta je dobře značená a triviální, takže ke stříbrskému terénu určitě dojedete. 

Úplní nováčkové by ještě měli vědět, že z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov. Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

Text: Míra Šimek s použitím materiálu od Petra Záruby (www.ceskymotokros.cz)
Grafika: Gironi s.r.o., Václav Šůcha
Foto: Jiří Kružík (MOTOLEVEL.COM), Radek Lavička, Vladimír Novotný, Monika Šavlová