Rok 2018 začal na bahně

Novoroční motokros na Terénu sv. Petra se podle našich neověřených informací stal celosvětově prvním terénním motocyklovým závodem roku 2018! AMK Stříbro tak zdařile pokračuje v unikátní tradici prvních světových motokrosů roku. Známost akce se postupně dostává mezi sportovní veřejnost. Řada jezdců již automaticky ve svém závodním kalendáři rezervuje datum 1.1. pro tento prestižní duel na klasické přírodní trati, a jestli to takto půjde dál, již brzy bude na startu stát klidně i 12 nebo dokonce 13 nedočkavých pilotů!

Důvtipnější čtenář z předchozího odlehčeného komentáře pravděpodobně poznal, že novoroční motokros ve Stříbře je hlavně "srandamačem", ze kterého moc slávy nebo mistrovských titulů nekouká. Jde o přátelské setkání jezdců, pořadatelů a fanoušků, které začíná syrovým zápolením na trati a končí družbou v teple klubovny.

Tentokrát nebyl pro aktivní účastníky "srandamač" žádná legrace. Pořadatelé připravili náročnou trať s hlubokou orbou a mohutnou závlahou. Povrch byl i díky teplotám výrazně nad bodem mrazu natolik bahnitý, že část jezdců byla pokryta nánosem bahna již před začátkem klání, zbytek pak okamžitě po prvních absolvovaných metrech. Během nájezdu do druhého okruhu své miláčky nepoznávali už ani jejich dlouholetí rodinní příslušníci.

Samotní motokrosaři se mezi sebou taktéž nepoznávali a postupně do jednoho přešli k závodní taktice tzv. na husitu, což znamená, že bojujete proti všem. Situace se s každým kolem stávala nepřehlednější i pro časoměřičský sbor, který po dojetí závodu zasedl na dlouhou poradu. Nakonec byl i za pomoci nejmodernější bezdrátové technologie Vo-Vo (zkratka ze západočeského originálu "vostříží voko") vítězem určen "Kosák", protože se jej jako jednoho z mála povedlo identifikovat díky nezvratnému pravidlu "podle nosa poznáš kosa".

Pořadatelé z AMK Stříbro děkují všem jezdcům za účast a až zhruba v dubnu či květnu domyjí motorky, srdečně je zvou na jarní trénink. Zároveň se touto cestou klub omlouvá pilotům, u kterých se nepovedlo díky nečitelným zádovým číslům přesně stanovit jejich pořadí. Speciálně se to týká jezdce na snímku níže, u kterého technologie Vo-Vo nedokázala určit nejen pořadí v cíli, ale ani o koho konkrétně šlo. Bahňulákovi pořadatelé vzkazují, že je to škoda, protože jezdil dobře a dokonce by to mohlo být i na bednu. Tak snad příště...

A vás, milí motokrosoví fanoušci, pořadatelé z AMK Stříbro zvou na závody v roce 2018. Až pak u nás na terénu jednou potkáte bahňuláka, chytněte se za knoflík nebo alespoň za zip (nepoužívejte prosím zip u kalhot, to bude vypadat blbě) a něco si přejte. Splní se vám to, protože bahňulák nosí štěstí. A Vo-Vo-vo tom to je! PF2018!

Text: Míra Šimek
Foto: Petra Vraná