Republiková bedna pro dvojici Smítka - Weschta

Mezinárodní mistrovství ČR – BUKSA / ADOS MOTOKROS 2016 – má za sebou úvodní podnik, který v neděli 1.5. hostil Pacov na Vysočině. Zdejší trať patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější mezi jezdci i diváky, takže se kompletní domácí špička utkala před velmi slušnou 4-tisícovou návštěvou.

V hlavní třídě MX1 mělo Stříbrsko hned trojici závodníků. Těchlovického Rudolfa Weschtu (Suzuki, BV Racing) doprovodili piloti, které loni dlouho trápila zranění – černošínský Patrik Liška (Yamaha, HT Group Racing Team) a Petr Smítka (KTM, Hulho MX Team) z Pňovan. A již v dopolední kvalifikaci naši jezdci ukázali, že jsou připraveni soupeřit mezi nejlepšími. Smítka zajel nejrychlejší kolo, Weschta byl šestý a Liška desátý.

Dobré startovní pozice se staly základem úspěchů v závodních rozjížďkách. Smítka s Weschtou se rychle protáhli ze strkanic a pádů na úvodní rovince, kde se zdržela řada favoritů včetně Lišky. Na čele si naši po pár kolech poradili s Fiňkem a ve velkém stylu začali vodit jezdecké pole. To vydráždilo ke stíhačce zejména obhájce titulu Martina Michka (KTM), který se sice v polovině jízdy prodral před Weschtu, ale na téměř bezchybného rychlíka Smítku nakonec nedosáhl.

V 2. jízdě si chtěla řada favoritů napravit reputaci, ale ani Smítka s Weschtou nehodlali slevit ze svých ambicí a startovní nervozitu zvládli bravurně mezi nejlepšími. Nechyběli proto ve skupině pronásledující vedoucího Romančíka. Ten však po půlce jízdy vylétl z trati a přepustil čelo Michkovi. Petr Smítka se ke konci vytrvalým tlakem prosadil na druhé místo, ale na lídra již nezaútočil. Rudy Weschta si za této situace pohlídal bezpečné dojetí na šesté pozici, která zaručovala celkový bronz. Výtečnou bilanci mladých Západočechů korunoval celkovým stříbrem Smítka. Po úvodní smůle dobrý dojem zachránil i Patrik Liška, když 2. jízdu dokončil na 10. pozici.

Šampionát pokračuje 5.6.2016 v nedalekém Kramolíně u Nepomuku. Neváhejte vyrazit našim borcům zafandit!

MMČR v motokrosu, Pacov, 1.5.2016:
MX1
1.j.:
1. Smítka, 2. Michek, 3. Weschta, ... 17. Liška;
2.j.: 1. Michek, 2. Smítka, 3. Michalec, ... 6. Weschta, 10. Liška;
celkově: 1. Michek – 47 b, 2. Smítka – 47 b, 3. Weschta – 35 b, ... 13. Liška – 15 b.

Text: Míra Šimek
Foto: Radek Lavička, Monika Šavlová

O Pacovu pohledem fanouška více zde: sihelska.stribro.cz/2016/05/jeli-fandit-pacova-rudovi-weschtovi/