Pozvánka na ME klasiků

V sobotu 7.5.2022 se Terén sv. Petra ve Stříbře vrací na mezinárodní scénu, když přivítá 1. závod 3-dílného Classic European Championship 2022 (CEC). Evropské soutěžení motokrosových veteránů klasiků pořádá v Nizozemí sídlící European Classic Motocross Organization (ECMO). Ta motokros v podobě zhruba 60. let 20. století opatruje již od roku 2001 a hrdě se hlásí k tradici, která byla založena ve Stříbře v roce 1993 vůbec prvním veteránským Motokrosem národů.

Závod je věnován velké postavě stříbrského motokrosu – Josefu Hřebečkovi. Ten nás bohužel v roce 2016 navždy opustil ve věku nedožitých 79 let. Samozřejmě neodešla osobnost pouze lokálně důležitá. Odešel špičkový závodník 50. – 60. let minulého století a poté až do začátku 90. let úspěšný reprezentační trenér. Memoriál Josefa Hřebečka tak vzdává hold výjimečné osobnosti celostátního významu. Však se po premiérovém memoriálu ve Stříbře (2017) také další pořadatelé hrdě přihlásili k nově založené tradici a tímto čestným názvem označili své mezinárodní podniky ECMO v Pacově (2018) a v Netolicích (2019). Po dvouleté covidové přestávce se letos na Hřebečkově domácí dráze odehraje 4. ročník jeho memoriálu.

Přibližme si sobotní dění na Terénu sv. Petra. Poprvé ráno v 8:15 zaburácí motory historických motocyklů a věkově vyzrálí jezdci oblečení v retro stylu se spustí z paddocku na stříbrskou trať, aby se rozehřáli v dopoledním programu tréninků. Nejprve jsou na pořadu volné jízdy, od 9:55 to budou kvalifikační tréninky s cílem dosáhnout co nejrychlejšího okruhu a získat právo volby co nejlepšího místa na startovním žebříku. Od 12:30 pak začne samotný závodní program, ve kterém se o denní úspěch a body do klasifikace CEC utkají tyto kategorie:

  1. jezdci věku 30+ se stroji roku výroby před 1974
  2. jezdci věku 50+ se stroji roku výroby před 1974
  3. jezdci věku 60+ se stroji roku výroby před 1972
  4. jezdci věku 66+ se stroji roku výroby před 1965
  5. jezdci věku 72+ se stroji roku výroby před 1965

K vidění budou klasické značky motocyklů, mezi nimiž se k dominující ČZ přidávají BSA, Husqvarna, JAWA, Maico, Matchless, Bultaco, ESO, Vespa, Ducati, Rickman a dokonce i japonské Honda a Yamaha. Do závodu je předběžně přihlášeno 128 jezdců ze 14 zemí. Kromě pořádající ČR zde budou mít své zástupce Německo, Nizozemí, Anglie, Belgie, Švýcarsko, Švédsko, Itálie, Francie, Dánsko, USA, Španělsko, Rakousko a Velká Británie.

Ze zahraničí k nám přijíždí širší evropská špička veteránů klasiků včetně řady vítězů předchozích ročníků CEC. Například z šampiónů zatím posledního odjetého ročníku 2019 by neměl chybět Roger Brelet (Francie, 66+) a Werner Mohr (Švýcarsko, 72+), stejně jako další medailisté Rolf Bernhardson (72+), Göran Josefsson (66+, oba Švédsko), Walter Senn (66+, Švýcarsko), Peter van der Nieuwenhof (+66, Nizozemí), Patrice Thioux (+60) a John Smeyers (+60, oba Belgie). Také v barvách Czechia Classic Motocross Teamu nebudou chybět medailisté CEC 2019 David Říha (30+) a Ondřej Herink (30+) stejně jako reprezentanti úspěšní v předchozích letech Miroslav Hanáček, Karel Kozák (oba 72+), Vítězslav Branda, Milan Kotrla (oba 66+) nebo Miroslav Nejedlý (60+). Stříbrští fanoušci nepochybně budou držet palce také zástupcům našeho klubu, kterými budou Rudolf Bártl starší (72+), Jiří Fürbacher (66+) a Jaroslav Kratochvíl (30+).

Motokrosovou slavnost, kterou Terén sv. Petra zahajuje rekordní 75. sezónu, tentokrát vyšperkuje málo vídaná show. V přestávkách sobotního závodního programu od 12:00 a podruhé od 14:45 vystoupí Richard Mošna, který se svou čtyřkolku umí zábavné i nervy drásající kaskadérské kousky. Tuhle podívanou si nesmíte nechat ujít, tak dorazte včas!

Návštěvu Vám zpříjemní pro Stříbro typický komfort – prostorné parkoviště, pohodlný přístup na závodiště po asfaltové silnici, výborný výhled na celou trať anebo výkonná zvuková aparatura oživená motokrosovými komentátory Petrem Maršálkem a Mírou Šimkem. Připraveny budou i další nezbytnosti, jako jsou tištěný program nabitý informacemi, bohatá nabídka chutného občerstvení, důstojná sociální zařízení nebo příjemné počasí. Na dospělé návštěvníky čeká vstupné 150 Kč, děti a mládež do 15 let neplatí nic. V ceně vstupenky je zahrnut i tištěný program k závodu (do vydání zásob), parkování a možnost prohlídky depa.

Stříbrský motokrosový amfiteátr se v sobotu zaplní dle očekávání několika tisíci příznivců z celé republiky i zahraničí. Mezi přítomnými nebudou chybět ani významné osobnosti motokrosu a terénních soutěží v čele s místní legendou Miloslavem Součkem. Pietního aktu od 11:45 k uctění památky Josefa Hřebečka se zúčastní také zlatí motokrosaři pražské Dukly 70. let Antonín Baborovský, Jiří Churavý a Zdeněk Velký.

Nenechte si ujít tuto oslavu motokrosu a spektakulární podívanou, odnesete si nezapomenutelný zážitek! Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě!

Akci spolufinancuje město Stříbro.

Praktické informace:

Časový plán akce: Časový plán hlavní.jpg (136052)

Stránky časomíry (výsledky, live-timing): www.racehero.io

Webová kamera na závodišti: Kamera

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné. Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.
Z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov.
Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

Informace pro motokrosové jezdce kategorie klasik:

Jezdecké depo je v provozu již od pondělí 2.5.2022. K dispozici je elektřina, voda, toalety a sprchy. Na sociálky je samozřejmě zákaz vstupu v motokrosových botách!

Přihlášení do závodu ECMO je možné také přímo na závodišti. Startovné je v tom případě 60 EUR. Přihlašovací formulář je on-line a bude možné jej vyplnit v kanceláři administrativní přejímky.

Paddock zůstává otevřený také po závodech. V neděli 8.5. i v pondělí 9.5. je možné od 9 do 19 hodin trénovat na celé trati. Trénink bude umožněn i zájemcům z řad jezdců mimo kategorii klasik.

Text: Míra Šimek
Grafika: Václav Šůcha
Foto: Monika Šavlová, Laco Kajaba, Jan Šroubek, Pavel Šroubek, archív