Petr Smítka pojede na KTM za Cofain Racing

Posezónní setkání příznivců s mistry motokrosu se uskutečnilo 19. prosince 2013 ve společenském sále městského muzea ve Stříbře. Povedenou akci ozdobily svou přítomností legendy tohoto sportu Miloslav Souček, 2. vicemistr Evropy z roku 1960, a Jiří Churavý, mistr světa z Motokrosu národů v Sedlčanech 1975. Závodnickou omladinu zastupoval nejen Rudy Weschta, který zveřejnil přestup do BV Racing, ale samozřejmě nemohl chybět ani Petr Smítka, jezdec z nedalekých Pňovan a letošní vítěz třídy Open v Inter mistrovství ČR (CAMS).

22-letý Západočech po vleklých zdravotních problémech konečně zase absolvoval celou sezónu. Sedlal v ní tradičně Kawasaki, ale poprvé o objemu 450 ccm. Kromě IMČR může být spokojen i se svým vystupováním na německém mezinárodním mistrovství ADAC MX Masters, kde jej pravděpodobně až naražená žebra z warm-upu na předposledním podniku v Jaueru a následná neúčast v závodě vyřadila z konečných „top ten“ tohoto kvalitního seriálu. „Smiťák“ dal během stříbrské akce rozhovor, během kterého zavzpomínal na své začátky s motokrosem, zhodnotil letošní sezónu a nakonec celkem nečekaně i poprvé zveřejnil podrobnosti ke své další závodní kariéře.


Jaké je tedy celkové hodnocení sezóny?
V MMČR se mi nedařilo, ale díky IMČR a ADAC převažuje spokojenost. Až na ta naražená žebra vydrželo i zdraví. Chtěl bych za podporu v sezóně poděkovat své rodině a rodině Churavých, našemu Hulho MX Teamu, Martinu Osičkovi, ASKO Kawasaki a všem dalším sponzorům.

Jak vypadá příprava na novou sezónu?
Snažím se poctivě pracovat na fyzičce. Cvičím, chodím běhat, hraji hokej. Teď mě po svátcích čeká ve Stříbře tréninkový kemp pod vedením pana Churavého. Samozřejmě se snažím také co nejvíce trénovat na mašině. Již dříve jsi v rozhovorech naznačil, že u Tebe dojde ke změně stroje… Nyní už to můžu prozradit. Pojedu na KTM 350.

Jak to vzniklo?
Souvisí si to s mým novým angažmá v rakouském Cofain Racing Teamu. Spolupráce s tamním výrobcem motocyklů je logická.

Rozcházíš se tedy s ašským týmem Hulho?
Určitě ne, pojedu i nadále s jeho podporou. Je to takový můj celoživotní tým. Prostě Hulho je věčný! (směje se)

Představíš trochu tým Cofain Racing?
Zatím spolupracujeme jen krátce. Majitelem je rakouský výrobce energetických nápojů. V týmu jsou mladí kluci z Rakouska a Němec Baudrexl. Po mně chtějí hlavně účast na ADAC MX Masters, to je priorita. Dále mám volnou ruku ve výběru závodů na mezinárodním poli, takže uvažuji o italském mistrovství nebo závodech MS v našem regionu, třeba takový Loket nebo Teutschenthal. Do Brazílie se určitě nepotáhnu. (směje se)

Uvidíme Tě vůbec na domácích závodech?
Bude záležet na termínech, třeba MMČR se zatím jednou kříží s ADACem… Určitě u nás něco pojedu, ale zatím to vypadá spíš na jednotlivé podniky na nějakých rozumných tratích.

Text: Míra Šimek. Foto: Václav Šůcha.