Paráda vládce nebes

Parádní představení předvedl během přestávek ECMO CEC Petr "Pilník" Pilát, nový vládce nebes nad Terénem sv. Petra. Freestyle motocross v jeho vrcholovém provedení byl ve Stříbře k vidění poprvé a hned si získal srdce fanoušků. Řada z nich ještě nyní s otevřenými ústy přemýšlí, jak to ten Pilník vlastně dělá. :-)

AMK Stříbro angažováním světového esa FMX ukázal skvělému obecenstvu i ostatním tuzemským pořadatelům nejmodernější trendy fungující v západní Evropě. Zajímavý doprovodný program nesmí chybět ani u těch nejatraktivnějších motokrosových závodů. Freestyle exhibice jsou často k vidění ve Francii. Německý šampionát ADAC MX Masters zase sází na obří stany s občerstvením a řadou hudebních vystoupení, na děti čeká skákací hrad a projížďky na čtyřkolkách, dospělé vozí po překážkové dráze terénní SUV.

Ve Stříbře se tak během přestávek ECMO Classic European Championship v sobotu 6.5.2017 diváci mohli potěšit nevídaným představením sympatického mladého akrobata. Ten si přivezl svou odpalovací rampu, doskok byl vytvořen ze speciálního nákladního auta legendárního freestylisty Petra Kuchaře. "Kuchta" se nakonec zhostil také role komentátora FMX show, takže publikum mělo všechny ty back-flipy, heart-attacky a Shaoliny s patřičně odborným výkladem.

I Petr Pilát se s početným publikem podělil o své dojmy a napomohl navodit skutečně bouřlivou atmosféru. Dokázal se vyburcovat k výbornému výkonu a předvedl několik desítek fantastických leteckých kousků. Diváci nevěděli, zda dřív koukat nebo tleskat nebo fotit nebo natáčet videa. Spokojeni odcházeli staří i mladí.

Motokrosoví akrobaté nezapomněli ani na autogramiádu. Když nebyla po ruce fotka nebo plakátek, přišel podpis i na tělo nebo příhodný předmět. Pilník se zvěčnil také na originální fandítko, které přivezli sympaťáci z Valašska. Ti rozhodně dlouhé cesty do Stříbra nelitovali, neboť atraktivní program na Terénu sv. Petra všeobecně nadchl. Jubilejní 70. sezóna byla odstartována nadmíru úspěšně.

Text: Míra Šimek
Foto: Monika Šavlová