Otevíráme druhou polovinu 71. sezóny

Na Terénu sv. Petra ve Stříbře bude za několik dní pokračovat třetím podnikem rekordní 71. sezóna. „Osmičkový“ rok je speciální kulatým výročím památného 18. července 1948, kdy se zakladatelské generaci stříbrského autoklubu podařilo úspěšně uspořádat první motokros v tehdejším Československu. Od té doby unikátní přírodní amfiteátr pravidelně ožívá fascinující atmosférou terénních motocyklových závodů.

Nejprve si zde 20.5. svůj velký den užili účastníci MMČR sajdkár a čtyřkolek. Na quadech mezi sebou napínavě soupeřili bývalý šampión Poláček a úřadující mistr Kašpar, přičemž druhý jmenovaný musel polknout těsnou porážku. To trojnásobní mistři republiky sajdkár bratři Čermákové sice vyhráli, ale obzvláště v 1. jízdě poznali „peklo Západu“. Bývalí motokrosaři Kolenčík s Hejhalem si zkušené „Čmeláky“ dlouho drželi za zády. V nabitých ochozech to hučelo vzrušením z půlhodinové nepřetržité bitvy světového formátu, kterou rozhodlo šokujících 24 tisícin sekundy z nevídaného finiše v cílové rovince! Skvělá atmosféra opět potvrdila Stříbru pozici kultovního vrcholu sezóny tohoto domácího šampionátu.

V rychlém sledu jsme pak 3.6. hostili podnik Západočeského poháru. Ten u nás v r. 2016 začínal svou zatím úspěšnou historii. Přestože je určen převážně mladým a začínajícím jezdcům, stal se oblíbeným kolbištěm i pro již zkušené motokrosaře. Ve spoustě adrenalinové akce vynikl jasný triumf domácího Rudy Weschty.

Na motokros se ve Stříbře půjde v r. 2018 ještě dvakrát. Hned 12. srpna to bude vrcholný republikový podnik! Vloni se k nám po 5 letech vrátilo MMČR a dle očekávání sklidilo fenomenální úspěch. Zhruba 4tisícový dav diváků se skvěle bavil bitvami na velké trati včetně „stříbrské bestie“ – brutálního souběžného skoku přes silnici. Moderní způsob motokrosu na vlhké a naorané dráze přinesl rozhodnutí o 4 titulech a denní stupně vítězů pro RW37. Pořadatelský úspěch zajistil pro letošní rok „repete“ domácího šampionátu, které si rozhodně nenechte ujít!

Konečně v neděli 7.10. tradičně přivítáme oblíbené finále MOTUL Racing Západočeského přeboru. Závěrečná akce s řadou místních jezdců bude nepochybně dalším diváckým magnetem. Také toto emotivní rozloučení se sezónou pojedeme na velké trati se skokem přes silnici.

Terén sv. Petra ve Stříbře – kalendář 2018:

20.05.  Mezinárodní mistrovství ČR sajdkár a čtyřkolek

03.06. Západočeský pohár

12.08. Kůta Mezinárodní mistrovství ČR v motokrosu

07.10.  MOTUL Racing Západočeský přebor – finále

Text: Míra Šimek
Foto: Jan Šroubek, archív Miloslava Součka, Monika Šavlová, Jiří Kružík, Gabriel Majančík