Ohlédnutí za rokem 2018

Sezóna 2019 sice už klepe na dveře, byla by ale chyba si ještě před jejím příchodem neshrnout uplynulý ročník 2018. Provázela jej opakovaná idea, že stejně jako pro naši republiku, tak pro Terén sv. Petra ve Stříbře a vůbec celý český motokros platí magická jubilejní symbolika osmičkového letopočtu. Samozřejmě je to dáno veleúspěšným uspořádáním vůbec prvního tuzemského motokrosu, kdy premiérové představení terénního závodu viděla svatopetrská kotlina 18. července 1948.

Bez falešné skromnosti lze otevřeně konstatovat, že o kulatých 70 let později se Stříbro stále blyští na špici českého motokrosového sportu. Sezóna 2018 přinesla 4 kvalitní podniky ze seriálové nabídky mateřského Autoklubu ČR. Pořadatelé ze stříbrského AMK se ovšem museli kromě obvyklých pracovních úloh vypořádat také s trvalým suchem velmi horkého roku. Odměnou jim byla ale výborná sportovní úroveň, spokojenost většiny závodníků a především nadšení diváků, kteří opakovaně zaplňovali ochozy přírodního motokrosového amfiteátru v  počtech rekordních na poměry posledních desetiletí.

Otevíracím podnikem bylo 20. května MMČR sajdkár a čtyřkolek. Pro Stříbro to bylo 20. pořádání tohoto šampionátu od premiéry v roce 1994, čímž se zařadilo na 4. místo v historickém pořadí vytíženosti tratí. (Více na toto téma najdete v článku Josefa Hejnala na portálu MOTOLEVEL.COM zde: www.motolevel.com/clanek-9478-kam-zavital-cesky-sampionat-v-sajdkarkrosu-behem-sve-historie) Tyto menšinové disciplíny si Terén sv. Petra oblíbily a „peklo Západu“ patří k vrcholům sezóny. Prestižní vítězství mezi sajdkárami vybojovali úřadující mistři bratři Tomáš a Ondřej Čermákové, i když cesta k němu vedla přes nervy drásající bitvu s posádkou Kolenčík – Hejhal zakončenou nevídaným fotofinišem. Tyto dva týmy se nakonec utkaly také o mistrovský titul. V posledním závodě jej vyválčili poprvé v kariéře Petr Kolenčík s Matějem Hejhalem, když na jaře suverénní Čermáky v závěru sezóny postihla zranění.

Také ve čtyřkolkách dramatickou sezónu rozhodl až závěrečný podnik. Mistrovskou vládu Jiřího Kašpara v něm ukončil Zdeněk Poláček. Tato dvojice dominovala i zajímavému stříbrskému klání, přičemž se potvrdilo časté pravidlo, že u nás vyhrává pozdější vládce sezóny.

O pouhé dva týdny později jsme se již přeorientovali na závody „sólo“ motorek. Spodní část trati hostila 3. června Západočeský pohár. V pestré přehlídce výkonnostních úrovní nejvíce zaujala královská třída MX1, v níž zvítězil domácí Rudy Weschta.

Domácí jednička se pochopitelně ukázala také 12. srpna v mezinárodní „bitvě o Stříbro“. MMČR v motokrosu přilákalo prvotřídní konkurenci a dlouho neviděnou návštěvu téměř 5 tisíc diváků. Ti se dočkali skvělé akční show a silných emocí. Maďar Bence Szvoboda skončil se zlomeným srdcem, když chyboval 200 metrů před cílem a daroval tím prvenství Martinu Michkovi. Tomu se i díky bodům z Terénu sv. Petra později podařilo obhájit domácí titul v MX1. Weschta skončil v šampionátu na 5. místě, Petr Smítka z nedalekých Pňovan získal 8. pozici. Stříbrské klání i seriál MX2 opanoval Francouz Sulivan Jaulin, pro černošínského Patrika Lišku byla pěkným výsledkem zejména konečná 4. příčka.

Také sezónu 2018 uzavřela podzimní klasika v podobě finále MOTUL Racing Západočeského přeboru. Je velmi kuriózní, že extrémně teplý a suchý ročník předčasně ukončila lokální průtrž mračen. Svatý Petr projevil neobvyklý smysl pro humor, ale účastníci mu to většinou prominuli, když kompletní program prvních jízd nabídl dostatek zábavy včetně očekávaného vítězství RW37 v MX1. Následné pokusy o závodění na rozbředlé trati se ukázaly nesmyslnými...

Podruhé za sebou zvládlo AMK Stříbro mistrovský double, podruhé za sebou jej zvládlo na výbornou. Při dlouhodobém suchu a v kombinaci s další dvojicí závodů to byla práce tvrdá, ale smysluplná a oceněná. Motokros se na Terénu sv. Petra narodil a i po 70 letech se tu stále cítí jako doma.

Text: Míra Šimek
Foto: Monika Šavlová, Jan Šroubek, Daniel Šmíd, Norbert Nagy