Povedený Motul Cup v Kříších

Letošní MOTUL CUP, přebor Čech středních, severních a západních, nás velmi zajímá, protože do Stříbra zavítá hned dvakrát. Nejprve závodem 30.8.2015, který jezdce pošle do nervydrásajícího přeskoku silnice, a poté finálovým podnikem 11.10.2015, který se odjede ve spodní části trati a rozhodne o konečném pořadí. V neděli 26.4.2015 se jel 2. závod seriálu v Kříších u Břas a byla to vynikající demonstrace motokrosu. Pořadatelský tým kolem Jiřího Churavého umí připravit kvalitní závod po všech stránkách, což má odezvu u jezdců i diváků. Tentokrát dorazilo na 230 pilotů, kteří do posledního místa zaplnili startovní rošty všech tříd. Kolem trati se mačkalo na 2000 fanoušků!  

Počasí přineslo nepříjemné chvilky třídě Hobby MX2, která startovala za krátké, ale intenzivní přeháňky. K vidění proto byla řada pádů na kluzké trati. Poté již vykouklo slunce a letní počasí vydrželo až do konce závodního dne.

Stříbrský pilot Jakub Kos si na své Suzuki poradil jak s nástrahami trati, tak s většinou soupeřů. Nestačil pouze na suverénního Karla Hofmeistera a bral celkové stříbro. Po bramborové medaili z úvodního podniku v Kramolíně tak má letošní přebor velmi dobře nastartován. Kubovi blahořejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci.

Velmi dobrá konkurence bavila diváky i ve třídě Veterán, kde se sjela téměř celá republiková špička v čele s Mikasem, Baborovským, Skalkou nebo nestárnoucím Velkým. Vrcholné okamžiky závodů pak přinesly třídy MX2, kde vítězného Kučeru řádně prohnal Bárta, a Open, ve které si favorizovaný Smola až po boji poradil s dotírajícími Paulem a Liškou. Zejména černošínský Patrik Liška potěšil dobrou formou po roční pauze zaviněné zraněním.

Divákům udělal radost i doplňkový program, při kterém se vzpomínalo na zlatou motokrosovou generaci 70. let 20. století. Legendy Jaroslav Falta, Jiří Churavý, Antonín Baborovský a Zdeněk Velký rozdaly dlouhou řadu podpisů a ochotně pózovaly před fotoaparáty. Šlo o nejlepší pozvánku na Setkání mistrů světa v Sedlčanech 20.9.2015, které bude připomínat 40 let od vítězného Motokrosu národů 1975.

MOTUL CUP pokračuje 9.5.2015 právě v Sedlčanech. Mezitím se fanoušci na západě Čech mohou pobavit motokrosem třeba na Poháru sv. Petra ve Stříbře 2.5. anebo na úvodním podniku MMČR v Kramolíně 3.5., kde nebude na startu chybět ani těchlovický Rudy Weschta. Absentérem nejen v Kramolíně však bude Petr Smítka, který si na rakouském mistráku v Imbachu zlomil ruku a léčení potrvá několik měsíců. Petrovi přejeme brzký návrat za řídítka!

Text: Míra Šimek
Foto: Lucie Jarolímová (ty hezké snímky), Míra Šimek