MOTUL CUP míří do Kříší u Břas

Na neděli 26.4.2015 je připraven další atraktivní motokrosový závod. Kříše u Břas přivítají na známé trati „V Podhájí“ kvalitní jezdecké pole v druhém pokračování Motul Cupu. Sdružený přebor Čech středních, západních a severních nese od letošní sezóny nový název, ale velmi dobrá sportovní úroveň zůstala zachována. Nezměnilo se ani osvědčené složení soutěžních tříd, takže tradičně početnému publiku se představí naši přední motokrosaři od juniorských kategorií, přes dospělé „paliče“ až po ostřílené veterány. Přesněji jsou tedy na programu kubatury MX2 a 125 ccm 2-takt, MX1, Veterán, Hobby MX2 a Hobby MX1.

 

Mezi nejzkušenějšími závodníky se očekává start Zdeňka Velkého, bývalého vynikajícího reprezentanta a mistra světa družstev z roku 1975, který i ve věku 63 let udivuje výkonností a vyučuje své soupeře. Přihlížet závodu budou další legendární motokrosaři jako Jaroslav Falta nebo Antonín Baborovský. Ti všichni sem přijedou pozdravit nejen fanoušky, ale hlavně svého bývalého reprezentačního kolegu Jiřího Churavého, který je již po léta duší kříšského klubu a sportovní veřejnost vnímá zdejší závod tak trochu jako jeho memoriál. Naše slavné závodníky pohromadě uvidí příznivci motokrosu poté až 20.9.2015 při Setkání mistrů světa v Sedlčanech, kde se chystá velká sláva ke 40. výročí zlatého Motokrosu národů.

KDO JE JIŘÍ CHURAVÝ

Jiří Churavý (roč. 1952) patřil v 70. letech 20. století dlouhodobě mezi nejlepší tuzemské i světové motokrosaře. Poctivý a skromný sportovec byl oblíbený takřka všude, ale nejvěrnější fanoušky měl vždy ve svém bydlišti v Hadačce u Plas. S motokrosem začal v útlém věku ve třídě malých motorek do 50 ccm a okamžitě ukázal obrovský talent. Střední průmyslovou školu končil v dresu Rudé hvězdy Plzeň už jako člen širšího reprezentačního kádru a držitel stříbrné medaile z Trofeje národů, MS družstev tř. do 250 ccm.

Další výkonnostní růst pak znamenal v r. 1971 nástup na vojnu v Dukle Praha. V tomto armádním středisku vrcholového sportu zůstal i po skončení základní služby a dorostl zde do světové špičky. Nejen jeho sportovní kariéru mohla v r. 1973 zničit vážná nehoda v tréninku v Sovětském svazu, ale Churavý se po roční pauze dokázal vrátit ve výborné formě. V r. 1974 si připsal první vítěznou jízdu v MS tř. do 250 ccm a v této kubatuře opanoval i mistrovství ČSSR. V r. 1975 už byl Jiří stálým reprezentantem v MS tř. do 125 ccm a svou ČZ dovezl na celkové 5. místo. Nejzářivějším úspěchem toho roku bylo ovšem zlato ze Sedlčan, kde naši vyhráli prestižní Motokros národů, MS družstev tř. do 500 ccm. V r. 1976 si fanoušci vychutnali velkolepé vítězství Churavého v závodu MS 125 ve Stříbře i jeho vynikající celkové 2. místo v seriálu MS.

Po celkovém 4. místě v MS 125 r. 1977 se na Churavého výsledcích bohužel začala stále více projevovat klesající úroveň našich motocyklů. Dříve výtečné stroje ČZ už nedokázaly držet krok s japonskou a západoevropskou konkurencí. Přestože značky jako Yamaha nebo Cagiva k sobě Churavého lákaly, přestup byl v té době politicky nemyslitelný. Po vynuceném odchodu ze světové špičky zůstal Jiří ještě po řadu let mezi nejlepšími motokrosaři Československa. V r. 1979 získal svůj druhý individuální mistrovský titul, tentokrát ve tř. do 125 ccm. V r. 1984 se loučil s aktivní kariérou celkovým stříbrem v mistrovství ČSSR půllitrů, kterého dosáhl již na italském stroji Moto Villa.

Populární Západočech ani poté svůj milovaný sport neopustil. V Dukle až do jejího zrušení na konci r. 1993 pokračoval v trenérské činnosti, vydal výukovou knihu, pracoval v organizačních a řídících funkcích. Dodnes jeho firma dováží vybavení pro motokros. Jiří Churavý stál také u zrodu Motoklubu Kříše v AČR.

 

Letošní Motul Cup odstartoval 12.4. závodem v Kramolíně u Nepomuku. Složení tříd bylo téměř stejné jako v Kříších, pouze s rozdílem, že V Podhájí se poprvé představí i kategorie Hobby MX1, ale budou chybět Veteráni Klasici. Kramolínský závod nabídl dramatickou podívanou za účasti početného jezdeckého pole. Nejslabší kubaturu 125 ccm 2-takt vyhrál Jan Vykutil (KTM), v MX2 se prosadil Michal Bárta (Suzuki). Třídu MX1 (Open) po Kramolíně vede Tomáš Paul (Suz.). Mezi veterány se nejlépe dařilo Ladislavu Mikasovi (Honda). V této třídě zabojoval reprezentant AMK Stříbro Petr Vraný (Suz.) a obsadil kvalitní 10. místo. V Hobby MX2 si výborně vedl stříbrský Jakub Kos (Suz.), ale zůstal hned za stupni vítězů, na kterých nejvýše stál Jakub Zacharda (Kawasaki). 

 

Pořadatelský tým kolem Churavého udržuje v Kříších zdejší tradici kvalitního motokrosového podniku. Také letos bude na závodníky čekat boj s náročnou, ale moderně upravenou a bezpečnou tratí. Spektakulární zážitek divákům zpříjemní výkonné ozvučení a neméně výkonní komentátoři Petr Maršálek a Míra Šimek, připraveny budou sociální zařízení, velmi pestrá nabídka občerstvení anebo prodejní stánky se sportovní a motoristickou výbavou. Od rána jsou na programu tréninky, přeborové závody začnou ve 12:45. Vstupné vyjde na příjemných 70,- Kč. Mediálním partnerem akce je plzeňské rádio Kiss Proton. Pořadatelé se těší na Vaši návštěvu!

Text: Míra Šimek
Foto: archív Motoklub Kříše, Jiří Churavý, indian666 z rajce.net