Motokrosaři v zimě nespí!

Takto zavelel trenér Jiří Churavý, a sezval si své ovečky na tréninkový kemp, který v minulých dnech proběhl ve Stříbře za organizátorské pomoci Petra Maršálka. Mašiny tentokrát zůstaly doma, cílem přípravy jezdců bylo zjištění jejich aktuální fyzické formy a práce na jejím zlepšování. Lékařský dozor měla tradičně na starosti MUDr. Běla Churavá, sportovní aktivity také opětovně vedl místní sportsmen Milan Rajva.

Fyzická příprava byla pestrým mixem osvědčených tréninkových metod ze slavné éry pražské Dukly. Chyběly samozřejmě vojensko-politické semináře a kvůli absenci sněhu i běžky, na kterých ve svých reprezentačních časech Churavý exceloval. Počasí naopak umožnilo polykat kilometry v terénu na kolech nebo „běžmo“ na stříbrském tartanu. Nepopulární mučení v tělocvičně pravidelně střídal oblíbený lední hokej nebo prohřátí v bazénu.

První turnus proběhl od 26. do 30.12.2013 s centrem na ubytovně ve sportovním areálu TJ Baník Stříbro. Region měl mezi účastníky zastoupení nejen špičkovými piloty jako jsou Petr Smítka, Rudolf Weschta a Patrik Liška, ale zapojili se i střediskoví jezdci jako např. Tomáš Válek. Až od Mladé Boleslavi pak dorazil Michal Bárta, Weschtův nový týmový kolega z BV Racing. Nejdelší cestu vážili mladíci ze skupiny Jiřího Jankovského, kteří se prezentovali v československé sestavě Jan Vondrášek, Denis Poláš a Sebastian Tököly. Honza s Denisem jsou již zavedené postavy juniorského motokrosu, Sebastian je nadějným nováčkem, kterého táta přivezl do Stříbra až z Košic.

Po Novém roce už Jankovského družina vyrazila do Španělska za Harrym Evertsem, takže na základně v cyklocentru ve Lhotě u Stříbra měli od 2. do 7.1.2014 převahu západočeští republikoví střelci Smítka, Weschta a Liška, které doplnil kvalitní Jihočech Martin Finěk a plzeňský boreček Míra Vokáč.

Přestože některé kluky trochu trápily drobné zdravotní komplikace, nezabránilo jim to, aby si dali důkladně do těla. Občas to i vypadalo, že je to baví. Však byl také trenér Churavý s jejich přístupem k soustředění spokojen. Motokrosaři se nyní budou připravovat dle individuálních tréninkových plánů.

Text: Míra Šimek
Foto: Petr Maršálek