MMČR ve Stříbře na oslavu 75 let od prvního motokrosu

Neděle 3. září 2023 bude na motocyklovém závodišti ve Stříbře patřit atraktivnímu programu HT WOOD Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu, které se jede pod sportovní autoritou AUTOKLUBU ČR. Rekordní 76. sezóna Terénu sv. Petra tak graduje tím nejelitnějším podnikem.

Celodenní akce začne již v 7:45 hodin tréninky volnými. Poté od 9:30 hodin přijdou tréninky kvalifikační, z nichž pouze 40 nejrychlejších postoupí do samotných závodních jízd. Ty zahájí ochutnávka od 11:45 hodin v podobě 1. rozjížďky juniorské kubatury do 85 ccm. Zbytek hlavního menu čeká na fanoušky po přestávce, když od 13:00 hodin program otevře třída MX2. Po ní nastoupí veteráni a nakonec ve poprvé 14:15 elitní kategorie MX1.

Všechny třídy absolvují dvě jízdy, v nichž se od 1. do 20. místa boduje v motokrosu nejčastějším způsobem 25 – 22 – 20 – 18 – 16 – 15 – 14 atd. Denní výsledek jezdce vznikne součtem bodů z obou jízd, kdy za dvojitou výhru lze dosáhnout na 50 bodů. Pro seriál jsou ale obě jízdy v podstatě nezávislé.

Pořadatelé z AMK Stříbro hlásí maximální možnou připravenost parádního závodu, který přichází téměř přesně po 75 letech od prvního motokrosu na Terénu sv. Petra a vůbec v celém Československu (18. července 1948). Veškeré práce z počátku pochopitelně komplikovalo nekonečné vedro a sucho, nicméně mladá garda Jan Jarolím, Miloš Morávek a Jiří Valeš se k výzvě postavila čelem a stihla klíčové zemní práce před příchodem dešťů. Velká trať je srovnána a nakypřena a od minulé soboty sbírá důležitou vláhu. Jako poslední se bude tradičně hladit „stříbrská bestie“ – legendární skok přes silnici. Organizátoři jsou připraveni dodat závlahu ještě den před závodem, aby se udržel měkký povrch pro moderní motokros.

Jezdci si budou muset poradit s řadou tradičních skoků, rychlých úseků a náročných zatáček, ale také s méně obvyklým vedením trati. Protentokrát odpadá celá závěrečná pasáž za startem a pod náhorní rovinou, do cíle okruhu závodníky přivede po bývalém televizním skoku ostrá levá zákruta kolem věže. Byť zaznívají různé názory na tuto úpravu, rozhodně jde o divácky atraktivní závěr umožňující útok na posledních metrech jízdy.

V pokročilé sezóně 2023 je pochopitelné, že Stříbro uvidí jeden z rozhodujících podniků seriálu. Po nás už přijde jen 17. 9. Opatov a 1. 10. Přerov. (Tečku za ročníkem pak udělá soutěž družstev 15. 10. v Dalečíně.) Žádná ze tříd nemá dosud jistého vítěze, situace na čele průběžného pořadí ale vždy prozrazuje kandidáty na prvenství celkové nebo i ve Stříbře:

85 ccm: 1. David Widerwill – 190 b x 2. Stanislav Pojar – 163 b (náskok 27 b)

MX2: 1. Martin Krč – 167 b x 2. Adam Dušek – 162 b (náskok 5 b)

Veterán: 1. Martin Žerava – 177 b x 2. Petr Bartoš – 175 b (náskok 2 b)

Veterán 50+: 1. Jaroslav Ficenec – 154 b x 2. Rostislav Hlaváček – 151 b (náskok 3 b)

MX1: 1. Jakub Terešák – 189 b x 2. Šimon Jošt – 181 b (náskok 8 b)

Bodové zisky do MMČR jsou vždy důležitým motivem, ale pro řadu pilotů i diváků bude mít nepochybně větší „šmrnc“ samotná živá show a snaha o denní úspěch v „bitvě o Stříbro“. Do mimořádně vyhecovaných řeží v MX1 a MX2 vyjedou kromě výše zmíněných bodových lídrů početní kvalitní konkurenti. Z české špičky v královské třídě MX1 samozřejmě nemohou chybět západočeské hvězdy Rudy Weschta (AIR POWER, průběžně 5. místo – 109 b), Patrik Liška (HT Group Racing Team, průběžně 7. místo – 103 b) a Jonáš Nedvěd (MS Kluky, průběžně 9. místo – 82 b), kteří se opřou o dokonalou znalost trati a podporu fanoušků.

V MX2 se kromě zavedených republikových jmen představí také 16-letý stříbrský rodák Dominik Kučeřík (Orion Racing Team), který bude mít trochu handicap ve slabším stroji objemu 125 ccm. „Moje třída zde nebude samostatně hodnocena, pojedu společně s jezdci na dvěstěpadesátkách, ale to se nedá nic dělat. Považuju za svoji povinnost zúčastnit se závodů na trati, kam jezdím často trénovat a kde mi fandí spousta příznivců tohoto sportu. O výsledky zde v mém případě vysloveně nejde, přesto se budu snažit jet na maximum a být hodně vepředu,“ řekl Tachovskému deníku.

O návštěvníky bude jako obvykle bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální ozvučení a komentář k závodu od Petra Maršálka a Míry Šimka, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra. Dospělí zaplatí na příchodu 250 Kč, mládež do 15 let jde zdarma. Parkování na závodišti bude zpoplatněno 50 Kč, za stejnou cenu pořídíte i tištěný program. A k tomu všemu jsme na vyšších místech zajistili příjemné letní počasí.

Pro účastníky mistrovství přišla potěšující informace, že prodej občerstvení ve stánku na louce pod depem bude zahájen už po poledni v soboty 2. září. Na terénu se najíte a napijete prakticky po celý víkend.

Akce je spolufinancována městem Stříbrem. Zpravodajství přináší Tachovský deník a webové stránky klubu a promotéra. V týdnu po závodě se budete moci podívat na 30-minutový sestřih na ČT Sport. Na akci je akreditována řada špičkových fotografů, jejichž snímky budou nejrychleji sdíleny přes klubový Facebook.

Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě! Prosíme dorazte s předstihem, předpokládaný vysoký počet návštěvníků pravděpodobně způsobí zácpy na příjezdových komunikacích.

Důležité informace pro návštěvníky:

Časový plán akce: 230903 casak.pdf (39106)

Webová kamera na závodišti: www.amkstribro.cz/stribro/kamera/

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v ěsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte směrem ke kostelíku sv. Petra až k pořadatelům vybírajícím vstupné. Divákům bude sloužit jak naše obvyklé parkoviště vlevo od příjezdové silnice, tak velkokapacitní pole napravo.

Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.

Úplní nováčkové by ještě měli vědět, že z většiny směrů Vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov. Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

Text: Míra Šimek

Grafika: Richard Gironi, Autoklub ČR

Foto: Norbert Nagy, Radek Lavička, Foto Tisch, Monika Šavlová, Jan Šroubek, Pavel Šroubek