MMČR v motokrosu pokračovalo Pacovem

Slunečná neděle 6.5.2018 patřila druhému podniku Kůta Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu. Hostitelem byl jezdecky i divácky oblíbený Pacov (kraj Vysočina). Prestižní trať přitáhla početnou konkurenci pilotů z Česka i okolních států. Také fanoušci se nechali nalákat a Pacovský propad jich zaplnilo okolo 4 tisíc.

Tachovsko, tradiční motokrosová bašta, mělo zastoupení v elitní třídě MX1 v Rudym Weschtovi (Suzuki, Hulho Motocross Team) z Těchlovic u Stříbra. V objemově slabší kubatuře MX2 reprezentoval černošínský pilot Patrik Liška (KTM, HT Group Racing Team).

RW37 se vloni vyšplhal až na 4. místo v konečném pořadí MMČR a také letos se s ním počítá na nejvyšší příčky. Do šampionátu vstoupil 8. místem v jihočeské Kaplici, takže v Pacově nastupoval s touhou vylepšit pozice. To se nakonec podařilo, i když na úplnou špičku spolehlivý výkon tentokrát nestačil. Po 6. přičce na Vysočině patří Weschtovi stejné pořadí také v seriálu.

V MX1 tentokrát chyběl pňovanský Petr Smítka (Husqvarna, HAAS Racing Team), který léčí zraněnou ruku. V seriálu se díky absenci propadl na 12. místo.

Patrik Liška konečně v uplynulém roce utnul sérii zranění a celkové 5. místo v tuzemském „mistráku“ jej namotivovalo do další kariéry. Po stříbru v Kaplici patřil pro Pacov mezi top-favority, ale nejvyšší ambice zhotilo poranění zad z dopoledního tréninku. S velkým sebezapřením alespoň Liška zachránil naděje pro zbytek seriálu a dojel si pro solidní porci bodů za 7. místo.

Veteránskou kategorii vyhrál Martin Žerava (Suzuki), mezi ženami vládla Němka Steffi Laier (KTM, oba Buksa/Ados KTM Team). Mezi veterány se odvážně ukázal Petr Vraný (Honda) z Heřmanovy Huti, který reprezentuje AMK Stříbro. Přestože jel v Pacově poprvé a měl za sebou sobotní Západočeský pohár v Horšovském Týně, v silné mezinárodní konkurenci se neztratil. Druhá rozjížďka mu vynesla bod za 20. místo.

Motokrosové MMČR pokračuje 1.7. v Dalečíně, ve Stříbře se bude závodit 12.8.

Kůta MMČR v motokrosu, Pacov, 6.5.2018:

MX1: 1. Martin Michek – 47 b, 2. Václav Kovář – 47 b, 3. Petr Bartoš – 38 b, ... 6. Weschta – 29 b.
Průběžně MMČR: 1. Michek – 97 b, 2. Kovář – 91 b, 3. Tomasz Wysocki – 70 b, ... 6. Weschta – 56 b, 12. Smítka - 29 b.

MX2: 1. Sulivan Jaulin – 47 b, 2. Martin Krč – 45 b, 3. Richard Šikyňa – 42 b, ... 7. Liška – 29 b.
Průběžně MMČR: 1. Jaulin – 94 b, 2. Krč – 67 b, 3. Šikyňa – 67 b, 4. Liška – 67 b.

Text: Míra Šimek
Foto: Monika Šavlová (fanouškovský report a další fotky z Pacova najdete zde: sihelska.stribro.cz/2018/05/prasnem-pacove-weschta-sesty-liska-sedmy/)