MMČR: Stříbro uvidí závod roku

Neděle 12. srpna 2018 bude na motocyklovém závodišti ve Stříbře patřit atraktivnímu programu Kůta Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu. Rekordní 71. sezóna Terénu sv. Petra tak pokračuje tím nejvrcholnějším podnikem.

Celodenní akce začne již v 7:45 hodin tréninky volnými. Poté od 9:30  hodin přijdou tréninky kvalifikační, z nichž pouze 40 nejrychlejších postoupí do samotných závodních jízd. Ty zahájí ochutnávka od 11:45 hodin v podobě 1. rozjížďky žen. Zbytek hlavního menu čeká na fanoušky po přestávce, když od 13:00 hodin program otevře třída MX2. Po ní nastoupí veteráni a nakonec ve poprvé 14:15 elitní kategorie MX1. Pro úplnost dodejme, že všechny třídy absolvují 2 jízdy, v nichž se od 1. do 20. místa boduje v motokrosu nejčastějším způsobem 25 – 22 – 20 – 18 – 16 – 15 – 14 atd.

Pořadatelé z AMK Stříbro hlásí maximální možnou připravenost parádního závodu, který přichází téměř přesně po 70 letech od prvního motokrosu na Terénu sv. Petra a vůbec v celém Československu (18. července 1948). Veškeré práce pochopitelně komplikovalo nekonečné vedro a sucho, nicméně parta organizátorů chtě nechtě musela podstoupit „peklo Západu“. Velká trať je srovnána a nakypřena, jako poslední se bude tradičně hladit „stříbrská bestie“ – legendární skok přes silnici. Nyní dráhu čeká důkladná závlaha, aby vznikl měkký povrch pro moderní motokros.

Jezdci si budou muset poradit s řadou tradičních skoků, rychlých úseků a náročných zatáček, ale také s novinkou ve vedení trati. Protentokrát odpadá celá závěrečná pasáž za startem a pod náhorní rovinou, do cíle okruhu závodníky přivede po bývalém televizním skoku ostrá levá zákruta kolem věže. Při loňském testování ve finále MOTUL Cupu se ukázalo, že je to varianta svěží, atraktivní a s možností útoku na posledních metrech jízdy.

Stejně jako v loňském roce hostí Stříbro klíčový předposlední podnik seriálu. V r. 2017 se prosadili lídři jednotlivých kubatur, takže jsme viděli definitivní rozhodnutí o 4 mistrovských titulech. Letos jsou bodové rozestupy o něco menší a poslední slovo u nás možná žádné nepadne, přesto jsou jasně patrní kandidáti na prvenství:

Ženy: 1. Steffi Laier – 200 b x 2. Kristýna Vítková 166 b (náskok 34 b)
MX2: 1. Sulivan Jaulin – 174 b x 2. Martin Krč – 133 b (náskok 41 b)
Veterán: 1. Martin Žerava – 200 b x 2. Petr Masařík – 176 b (náskok 24 b)
Veterán 50+: 1. Petr Dokoupil – 197 b x 2. Roman Majer – 177 b (náskok 20 b)
MX1: 1. Martin Michek – 185 b x 2. Václav Kovář – 158 b (náskok 27 b)

Bodové zisky do MMČR jsou vždy důležitým motivem, ale pro řadu pilotů i diváků bude mít nepochybně větší „šmrnc“ samotná živá show a snaha o denní úspěch v „bitvě o Stříbro“. Do mimořádně vyhecovaných řeží v MX1 a MX2 vyjedou kromě výše zmíněných bodových lídrů početní kvalitní konkurenti. Z české špičky samozřejmě nemohou chybět domácí hvězdy Rudy Weschta, Petr Smítka a Patrik Liška, kteří se opřou o dokonalou znalost trati a podporu fanoušků. RW37 se před nedělním podnikem vyjádřil tradičně stručně: „Na Stříbro se těším o to víc, že to kluci z klubu hezky připravili, aby to nebyla taková plochá dráha. I když bylo horko, normálně jsem trénoval, hodně na kole. Chceme si to doma pořádně užít. Bude tady pěkná konkurence, tak se určitě přijďte podívat.“ V MX1 se kromě zavedených republikových jmen představí také reprezentanti AMK Stříbro, které jsme dosud vídali pouze na přeborových a pohárových závodech - Jakub Kos a Jiří Valeš. Držme jim palce, protože je čeká doslova křest ohněm.

Diváci se dále mohou těšit na velká tuzemská jména jako je Marek Sukup, Petr Bartoš, František Smola anebo v Německu jezdící Filip Neugebauer. Právě u těchto západních sousedů má motokros volný víkend, což nám přihraje do Stříbra další hvězdy a na nejstarší středoevropské trati to bude vypadat jako na šampionátu bývalého Rakouska – Uherska. Ohlášeno je rakouské špičkové duo Lukas Neurauter a Roland Edelbacher, z Maďarska dorazí oblíbený rychlík Bence Szvoboda, za slovenskou skupinu je třeba zmínit Richarda Šikyňu anebo Tomáše Šimko. Do přehlídky favoritů rozhodně patří ještě polský Tomek Wysocki a dle šuškandy se dočkáme i kvalitního německého importu. 

O návštěvníky bude jako obvykle bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální ozvučení a komentář k závodu od Petra Maršálka, Míry Šimka a seriálového experta Evžena Zadražila, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra. Dospělí zaplatí za vstup 150 Kč (v této ceně je i tištěný program k závodu a parkování), mládež do 15 let jde zdarma. K tomu všemu jsme na vyšších místech zajistili příjemné letní počasí.

Akce je spolufinancována městem Stříbrem. Zpravodajství přináší Tachovský deník a webové stránky klubu a promotéra. V týdnu po závodě se budete moci podívat na 30-minutový sestřih na ČT Sport.

Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě! Prosíme doražte s předstihem, předpokládaný vysoký počet návštěvníků pravděpodobně způsobí zácpy na příjezdových komunikacích.

Důležité informace pro návštěvníky:

Časový plán akce: Časový harmonogram Kůta MMČR Stříbro 180812.pdf (169 kB)

Webová kamera na závodišti: dočasně mimo provoz

Předpověď počasí: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/stribro-391/

Adresa závodiště: Palackého 643, 349 01 Stříbro

Příjezd na závodiště: 49.7713433N, 13.0126294E

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov. Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte směrem ke kostelíku sv. Petra až k pořadatelům vybírajícím vstupné. Divákům bude sloužit jak naše obvyklé parkoviště vlevo od příjezdové silnice, tak velkokapacitní pole napravo.  

Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty. 

Úplní nováčkové by ještě měli vědět, že z většiny směrů Vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov. Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

Text: Míra Šimek
Grafika: Václav Šůcha
Foto: Michal Kohout, Jiří Kružík, Radek Lavička, HTS Team, Pavel Horák