MMČR do 85 ccm: Kučeřík vyhrál Přerov, o titulu rozhodne poslední závod

Až poslední bitva v sobotu 9. října 2021 v Hradišti u Klatov rozhodne o titulu mezinárodního mistra České republiky v motokrosu juniorů ve třídě do 85 ccm. Pokusné připojení této kubatury k šampionátu dospělých vytvořilo na české poměry neobvyklou porci mistrovských závodů. Kromě sedmi startů na juniorském MMČR měly "pětaosmdesátky" přidáno ještě dalších šest seniorských podniků. To vše se muselo stihnout v hektickém období čtyř měsíců. Dosavadních 24 rozjížděk ve dvanácti podnicích však nedokázalo určit letošního šampióna, řešení musí přinést závěrečný třináctý souboj.

Již po prvních několika závodech probíhajícího ročníku se boj o titul zredukoval na vyrovnanou dvojici Martin Závrský (KTM, New2 Project, st. č. 472) a Dominik Kučeřík (KTM, Orion Racing Team, st. č. 537). Oba patří mezi nejstarší a jedou svou poslední sezónu na strojích do 85 ccm před odchodem na větší motocykly. Pravidelně s nimi držet krok nikdo ze zbytku jezdeckého pole nedokázal, a tak se Závrský s Kučeříkem záhy osamostatnili na čele klasifikace seriálu. Přetahování o každý bod a vedení narušil až desátý závod v Opatově, kde se stříbrský závodník hned v první jízdě zranil. To poslalo Závrského do výrazného bodového trháku.

Dominik Kučeřík se však nepřízni osudu nepodvolil. Dokázal se rychle vrátit do provozuschopného stavu a pere se o naději. V zatím posledním závodě 3. října se skvěle představil v Přerově, kam se po několika letech vrátilo seniorské MMČR. Před 60 lety zdejší publikum obdivovalo výkony a vítězství Míly Součka. Tentokrát se tleskalo mladému Kučeříkovi, který jako další jezdec ze Stříbra dokázal v Přerovské rokli vyhrát.

Tisková zpráva z dílny Junior MX popisuje situaci před Hradištěm takto: „Třídu do 85 ccm vede Martin Závrský před dvojicí z Orion Racing Teamu Dominikem Kučeříkem a Martinem Červenkou. Kučeřík ztrácí 41 bodů na vedoucí příčku, a má tak ještě teoretickou šanci na zisk titulu. Na čtvrtém místě za Červenkou je Přemysl Zimek ztrácející 18 bodů. Boj o třetí místo je tak stále otevřený i proto, že Přemysl Zimek vítězstvím v druhé rozjížďce v Přerově ukázal, že zkušenosti, které posbíral v letošních závodech mistrovství Evropy a mistrovství světa, nyní v závěru sezóny může využít v boji o pódiové umístění.“

Zajímavé budou i další třídy. V té nejmenší do 50 ccm roste stříbrskému motokrosu další naděje v Davidu Hrochovi (KTM, st. č. 12), který odjel celý dosavadní seriál a s přehledem se zabydlel v elitní desítce. Oficiální pozvánka pokračuje takto: „Třída do 50 ccm zná již svého letošního mistra, kterým se s předstihem stal Patrik Nohavica, jenž z dosavadních čtrnácti rozjížděk nevyhrál pouze dvě. Jezdec s číslem 111 bude mít v Hradišti pronásledovatele především v Tomáši Glogarovi, který je průběžné druhý. Do boje o první místo bude chtít jistě zasáhnout i David Podešva startující s číslem 267 a prozatím okupující třetí místo se ztrátou 34 bodů na Tomáše Glogara. Zároveň však musí dávat i pozor na Slováka Petera Jančiho, který je na čtvrtém místě o pouhé tři body.

Kategorie do 65 ccm je letos nabitá skvělými zahraničními jezdci, se kterými svádí souboje naši jezdci a v Hradišti tomu zcela jistě nebude jinak. Prozatím třetí v pořadí Standa Pojar má Hradiště jako domácí trať a tak zcela jistě nebude dát svou kůži lacino. V letošním ročníku druhý nejrychlejší český jezdec na „pětašedesátce“ Matyáš Výleta však na Pojara ztrácí v celkovém pořadí pouhých pět bodů a tak i on bude v sobotu jistě velmi rychlý a můžeme se těšit na skvělé souboje se zahraniční enklávou jezdců. Vedoucím jezdcem šampionátu je Rakušan Moritz Ernecker, který drží šesti bodový náskok na druhého Árona Katonu z Maďarska. Dalšími jezdci v pořadí jsou pátý Rakušan Ricardo Bauer, šestý Slovák Maxim Zimmerman a sedmý Němec Max Meyer.

Motokrosová dráha Hradiště (část obce Kolinec) se nachází 15 km od Klatov směrem na Strakonice, má hlinito - písčitý podklad a snese i velké množství vody, kdy dokážou zvládnout svůj závod i nejmenší jezdci ve třídě do 50ccm. Na trati v současné chvíli probíhají poslední úpravy potřebné k tomu, aby bylo na víkend vše nachystáno. Pro závodníky budou připraveny hodnotné ceny a poháry. Tradicí je slosovatelná vstupenka pro diváky o přilbu. Přijďte se podívat na poslední závod juniorského šampionátu, na kterém se rozhodne o mezinárodních mistrech České republiky ve třídách do 65 ccm a 85 ccm.“

Výsledky MMČR juniorů v motokrosu, Přerov, 3. 10. 2021:

85 ccm: 1. Kučeřík – 47 b, 2. Závrský – 42 b, 3. Zimek – 40 b

 

Průběžné pořadí MMČR juniorů v motokrosu, 3. 10. 2021:

50 ccm: 1. Nohavica – 344 b, 2. Glogar – 266 b, 3. Podešva – 232 b, ... 9. Hroch – 162 b

65 ccm: 1. Ernecker (AUT) – 250 b, 2. Katona (HU) – 244 b, 3. Pojar – 203 b

85 ccm: 1. Závrský – 504 b, 2. Kučeřík – 463 b, 3. Červenka – 364 b

Na výkony Dominika Kučeříka se mohou těšit také návštěvníci podzimní klasiky ve Stříbře 16. října 2021. Ve spojeném finále dvou krajských přeborů nebudou chybět kubatury do 65 a 85 ccm. Domi se chce s "pětaosmou" rozloučit vítězstvím ve skvělé atmosféře domácího Terénu sv. Petra - a to musíš vidět!!! :-)

Text: Míra Šimek
Foto: Jana Terešáková, archiv DK537