Kříše rozehrály finálovou partii pro Stříbro

Sdružený přebor Čech západních a středních ani v letošním roce nemohl vynechat tradiční zastávku v Kříších u Břas na severním Plzeňsku. Závod na trati V Podhájí si pravidelným dubnovým termínem v posledních sezónách MOTUL Cupu vymohl pozici jarní klasiky, nicméně protentokrát musel vzít zavděk nedělí 24. září. To z něj udělalo atraktivní předehru finálového klání ve Stříbře 15. října. Na 140 jezdců se proto sjelo k bitvám o denní úspěch i bodové přísuny do seriálového pořadí.

 

Motoklub Kříše v AČR opět potvrdil svůj vysoký pořadatelský standard. Pohledná a rozmanitá trať dostala velmi dobře připravený povrch, jehož ideální parametry pomohlo udržet i chladnější počasí a dopolední dešťové přeháňky. Právě pošmourný rozjezd dne možná odradil některé diváky, kterých dorazilo na místní poměry přeci jen méně než obvykle. Každopádně poctivých 800 platících spolu s jezdeckými doprovody příjemně zaplnilo divácké sektory podél dráhy a vytvořilo kulisu, na jakou ani leckterý mistrovský podnik nedosáhne.

 

Závodníci se fanouškům odvděčili zajímavým motokrosem ve většině rozjížděk. Juniorů se postavilo na start ze všech tříd nejméně, ale našel se mezi nimi – pro řadu přihlížejících – hrdina dne. Čerstvý mezinárodní mistr ČR ve tř. 65 ccm Julius Mikula neúnavně proháněl starší kluky na strojích 85 ccm tak dlouho, až mu odolal jen jediný Jaroslav Kalný.

 

Dramatické soupeření nabídly obě třídy s označením Hobby, ve kterých jsou čelní jezdci mimořádně vyrovnaní. AMK Stříbro zde mělo opět výtečnou reprezentaci. Jakub Kos a Jiří Valeš vystoupali na stupně vítězů, Dominik Vraný těsně zůstal na nepopulárních „bramborách“. Mezi veterány se utkala kvalitní konkurence, ve které se prosadili dominantní jezdci nejen této sezóny. Pochopitelně jde o Michala Baborovského mezi piloty 40+ a domácího nestora Jaroslava Potůčka v kategorii 50+.

 

„Ostré“ třídy nabídly místy až strhující podívanou na velmi rychlé duely favoritů. V MX1 se bohužel předčasně „vyautoval“ František Smola, což nemohl nevyužít nestárnoucí Václav Haas. Vrcholnou show dne byla nekonečná přestřelka mezi Romanem Hanouskem a Jiřím Kučerou v MX2. Její repete bude nepochybně zlatým hřebem programu i ve Stříbře, obzvláště když mezi těmito kandidáty na celkové vítězství v MOTUL Cupu jsou před finálovým soubojem pouhé 2 body rozestupu.

 

Výsledky MOTUL Cupu, Kříše, 24.9.2017:
MX2 licence A:
1. Roman Hanousek, 2. Jan Kučera, 3. Adam Kulhánek
MX2 licence B: 1. Martin Brádka, 2. Daniel Vrtal, 3. Tomáš Borovička
125 ccm 2T: 1. Jaroslav Strnad, 2. Marek Dvořák, 3. Pavel Vítovec
MX1 licence A: 1. Václav Haas, 2. Pavel Schneider, 3. Ladislav Červenka
MX1 licence B: 1. Petr Fojtík, 2. Stanislav Šašek, 3. Vladislav Mužík

 

Veterán 40+: 1. Michal Baborovský, 2. Michal Buchta, 3. Roman Skalka
Veterán 50+: 1. Jaroslav Potůček, 2. Petr Přibáň, 3. Pavel Nový
Hobby MX2: 1. Matyáš Janda, 2. Jakub Kos, 3. Lukáš Hubka
Hobby MX1: 1. Jindřich Sedlák, 2. Václav Kratochvíl, 3. Jiří Valeš
65 ccm:
1. Julius Mikula, 2. Jan Švandrlík, 3. Tomáš Pavlík
85 ccm 9 – 12 let: 1. Jaroslav Kalný, 2. Dominik Paur, 3. Petr Berdych
85 ccm 13 – 15 let: 1. Šimon Proučil, 2. Josef Štach, 3. Dominik Laně

 

Text: Míra Šimek
Foto: Jana Terešáková (janateresakova.rajce.idnes.cz/MOTUL_CUP_Krise_24.9.17/)
Grafika: Václav Šůcha