Harry Everts závodil ve Stříbře

V sobotu 4. září 2021 na Terénu sv. Petra ve Stříbře hostovaly terénní motocyklové závody pořádané klubem Classic Motocross CZ pod vedením prezidenta Radka Nováka. Jak název organizátora napovídá, tentokrát dráha patřila výhradně klasickým motorkám. Nejstarší stroje byly k vidění ve třídě limitované rokem 1965, nejmodernější technika v kategorii Super EVO nepřekročila rok výroby 1997. Pořádající „klasici“ dopředu hlásili, že jejich „vintage“ motokros není o nějaké bezhlavé divočině, cílem pohodového soutěžení je připomenutí starých zlatých časů a jejich atmosféry.

Pochopitelně specifická podoba motokrosu ve verzi classic nemusí oslovit každého fanouška terénních závodů. Projevilo se to i na poměrně slabé divácké návštěvě. Přes krásné teplé a slunečné počasí kasami prošlo jen nějakých pět stovek platících příznivců. Spolu s hosty a doprovody jezdců se účast přihlížejících blížila pouhé necelé tisícovce.

Kdo ale přišel, určitě nelitoval. Většina jízd nabídla zajímavé soupeření a pohled na dnes již málo vídané historické motocykly. Mezi jezdci se navíc objevila skutečná motokrosová superstar – Harry Everts. Belgický závodník byl za mlada čtyřikrát individuálním mistrem světa (1975 tř. 250 ccm, 1979 – 1981 tř. 125 ccm) a dvakrát si připsal týmový mistrovský titul v Motokrosu národů. Na Terénu sv. Petra se představil s replikou stroje Puch, na kterém se stal poprvé světovým šampiónem. A mile překvapil! I ve věku 69 let je Harry Everts dobrým jezdcem a nebezpečným soupeřem.

Fanoušky potěšila také výstava závodních strojů, kterou odborně okomentoval Zdeněk Hazdra. Zároveň během polední přestávky probíhala autogramiáda mistrů světa, kde byly k dostání autogramy a fotografie Antonína Baborovského, Jaroslava Falty a Harryho Evertse. Na slavná 70. léta 20. století vzpomínal konstruktér ČZM Strakonice Oldřich Kreuz.

Hostitelé z AMK Stříbro připravili závodiště velmi poctivě a sklidili za svou práci zaslouženou chválu. Nezklamali ani domácí jezdci, kteří byli v konkurenci na trati pořádně vidět a často míchali pořadím na medailových pozicích! Níže přinášíme přehled nejlepších pilotů, kompletní výsledky najdete na webu Classic Motocross CZ (link níže). Příští závody se ve Stříbře jedou 16. října 2021, kdy se v podzimní klasice dočkáme spojeného finále západočeského a středočeského přeboru.

Výsledky Classic Motocross CZ, Stříbro, 4. 9. 2021:

PRE1965: 1. R. Hnátek, 2. J. Fürbacher, ..., 12. R. Bártl

PRE1975 do 55 let: 1. D. Říha, ..., 15. J. Kratochvíl

PRE1975 nad 55 let: 1. P. Hrabák, 2. H. Everts

Twinshock do 50 let: 1. R. Macháč, ..., 3. J. Jarolím, 5. J. Krbec, 10. M. Zábranský

Twinshock nad 50 let: 1. R. Dlouhý

PRE1985: 1. L. Blažek

PRE1990: 1. M. Bárta, ..., 3. D. Paleček

PRE1997: 1. R. Macháč

125 ccm Classic: 1. D. Bari

Kompletní výsledky: www.classicmotocross.cz/novinky/366-classic-motocross-stribro-vysledky

Reportáž pořadatele: www.classicmotocross.cz/novinky/364-classic-motocross-stribro-report

Michal Bárta k závodu na MOTOLEVEL.COM: www.motolevel.com/clanek-12578-michal-barta-premierove-na-classic-motocross

Fotogalerie Miroslava "Kominíka" Jirečka: www.foto-jirecek.cz/uvod/2021

Fotogalerie Jiřího "Connyho" Kondelíka: www.zonerama.com/CONNY-ZoneramaRACING/Album/7596735

Fotogalerie Pavla Horáka pro MOTOLEVEL.COM: www.zonerama.com/pajas22/Album/7638892

Text: Míra Šimek

Foto: Miroslav Jireček