Epický návrat MMČR v motokrosu

Nejstarší tuzemská trať oslavila v neděli 20. sprna 2017 svou jubilejní 70. sezónu luxusním dárkem v podobě klíčového podniku šampionátu BUKSA/ADOS Motocross. Vysoká očekávání se beze zbytku naplnila. Výkvět středoevropského motokrosu předvedl skvělou adrenalinovou show a rozdělil si hned 4 české mistrovské tituly. Domácí hrdina Rudy Weschta si s vášnivou podporou ochozů vyválčil denní 3. místo v MX1.

Dlouhých 5 let čekal Terén sv. Petra na návrat MMČR a možná o to více chtělo AMK Stříbro mateřskému Autoklubu ČR dokázat, že milované terénní závody pořádat umí a „republiku“ by chtělo hostit častěji. Tým vedený klubovým předsedou Miroslavem Vraným připravil moderní náročnou dráhu s hlubokým naoráním a vydatnou závlahou. Tentokrát organizátorům pomohl i svatý Petr, když v pátek před závodem seslal liják a na zbytek víkendu zajistil teplé a slunečné počasí. Jezdci nešetřili chválou, přestože je na velké trati s legendárním skokem přes silnici nečekala žádná výletní jízda.

O špičkové jízdní podmínky se postaraly „mladé pušky“ z řad stříbrského klubu Jakub Kos, Jan Jarolím, Miloš Morávek. Zatímco na letitější z pořadatelů čekaly rozličné a často „neviditelné“ úkoly jako příprava techniky, zavlažování, organizace depa, administrativa a podobně, tak junioři kypřili samotnou dráhu, rovnali skoky, odstraňovali nesmyslné pneumatiky v zatáčkách. V kombinaci se spoustou vody byl výsledkem ideální měkký povrch, na kterém se závodí i v západní Evropě nebo v USA. Na řadě úseků se během podniku vyjely hluboké koleje, které sice většinou piloty baví, ale zároveň jim komplikují život a berou síly.

Jedno místo na trati se však připravovalo jinak. Bylo rovnáno a hutněno, aby se „nerozbilo“ ani celodenním provozem tisíců průjezdů. Speciální péči takto dostává nájezd a dopad z legendárního skoku přes silnici, který je sice drsný, ale zároveň je laděn do bezpečné podoby. Také tentokrát se vše podařilo a stříbrská specialita nezpůsobila jediný problém. Dokonce někteří piloti zde byli natolik v pohodě, že dlouhými lety anebo všelijakou vzdušnou akrobacií uchvacovali diváky.

Těch na tribuny přírodního amfiteátru dorazilo nebývalé množství. Výběr vstupného se sice zastavil na čísle zhruba 2200, při započtení neevidovaných hostů, mládeže do 15 let, doprovodů závodníků a dalších účastníků se lze oprávněně domnívat, že se areál zaplnil více než 4 tisíci lidí. Kombinace sportovní kvality s atraktivním prostředím a letním počasím prázdninového termínu vykouzlila mimořádně lákavou nabídku.

Jak se blížila hodina začátku, začala dlouhá kolona nedočkavých aut přetékat z přístupové Palackého ulice do vzdálenějích přívodních komunikací. Chvíli po poledni byly na pár minut hlavní trasy Stříbrem zcela zaplněny natěšenými příznivci motoristického sportu. Nejsvětější motokrosová svatyně svolávala burácením motorů své věrné na nedělní bohoslužbu.

Kromě uctívaného sportu v současné výkonnostní podobě byly ve svatopetrské kotlině k potkání i modly minulé. Na VIP terase klubovny, v rušném jezdeckém táboře anebo téměř inkognito přímo u trati rozdávaly úsměvy hvězdy, které v reprezentačních dresech zářily nejen ve Stříbře, ale i na dalších světových tratích. Fanouškům důvěrně známí mistři řídítek Míla Souček, Tonda Baborovský, Jirka Churavý, Zdeněk Velký, Petr Kovář, Jirka Čepelák přidávali lesku nezapomenutelné akci.

          

Přiblížit se výkonnostně těmto svým vzorům se zdatně snažili aktivní piloti, kterých se sjelo celkem 123 do 4 soutěžních tříd. Vysocí favorité ve žlutých dresech BUKSA/ADOS KTM Racing se na stříbrském terénu představili poprvé nebo po dlouhé přestávce. Složitější startovní manévr přesto zvládali vždy hladce mezi prvními, na trati excelovali a dojeli si pro denní úspěch i jistotu mistrovských titulů. Za nimi to vřelo vyrovnanými souboji a stále bylo na co koukat. Řada fanoušků nemohla spustit oči ani z klání veteránů a motokrosová děvčata si statečnými výkony získala vyloženě obdiv přihlížejících.

Klíčovou roli startu potvrdili také domácí motokrosaři Rudy Weschta (MX1) a Patrik Liška (MX2). Shodně v 2. jízdě nezačali na top-pozicích a více či méně lopotně pak doháněli celkový výsledek. Ten se po výtečných 1. jízdách jevil ještě o chloupek nadějněji, než jak dopadl. Přesto 3. místo pro Weschtu a 4. pro Lišku, tučné bodové zisky a udržení reálných šancí na mistorvskou medaili v žádném případě nemohly fanoušky zklamat. Naopak, příznivci hecovaní komentátory si až euforicky užívali napínavé souboje svých oblíbenců na špičce jezdeckého pole.

To mělo skutečně mezinárodní složení z nejlepších závodníků střední Evropy. Vždyť Poláci, Slováci nebo Maďaři měli ve Stříbře prakticky kompletní reprezentace svých zemí. Naopak naše sestava pro letošní Motokros národů bohužel k vidění nebyla, protože překrytím termínů mělo trio Neugebauer, Romančík a Smítka povinnosti v zahraničních seriálech. 

Kromě těchto absencí už ale žádná další z ingrediencí lahodného motokrosového menu nechyběla a Stříbro vidělo epické vyvrcholení tuzemského šampionátu. Terén sv. Petra znovu mocným kouzlem očaroval všechny přítomné. Pokolikáté už! Jedním z okouzlených byl též nový prezident Autoklubu ČR JUDr. Jan Šťovíček, Ph.D., který si pro svou první životní návštěvu ve Stříbře nemohl vybrat vhodnější termín. Upřímná pochvala místnímu AMK za probíhající akci i celkový stav areálu byla rajskou hudbou pro uši excelujícího organizačního týmu.

AMK Stříbro děkuje závodníkům za nádherné představení a příznivcům za návštěvu. Vytvořili jste společně úžasnou atmosféru. Díky Vám všem legenda Terénu sv. Petra žije dál! Poděkování se samozřejmě netýká poberty, který se aktivně zapojil do úklidu po závodě a ukradl nožový stánek chvilku nestřežený po odchodu výběrčích vstupného. Věříme, že se darebák dosyta napakoval a příště již nechá úklid na nás.

To příště nastane za necelé dva měsíce a bude jím opět motokros na velké trati se skokem přes silnici! Srdečně vás zveme na závěrečný chod letošního bohatého slavnostního menu. Podzimní klasiku v podobě finálového závodu MOTUL Cupu, sdruženého přeboru západních a středních Čech, si vychutnáme v neděli 15. října 2017. Na startu ani tentokrát nebudou chybět naši místní jezdci, tak je přijďte podpořit! 

Text: Míra Šimek
Foto: HTS Team, Radek Lavička, Jiří Kružík, Michal Kohout, Tisch photo, Pavel Horák