Dominik Kučeřík doufá v medaili z mistrovství ČR

Už tento víkend se naplno rozjedou motokrosové závody v Česku. Seniorský mistrák sice musí počkat do července, ale juniorský šampionát začíná v západočeských Horažďovicích teď v neděli 6. června. Sajdkáry a čtyřkolky se představí dokonce o den dříve v Jiníně u Strakonic. Na obou akcích se očekává česká špička a navíc kvalitní zahraniční účast!

Až dosud to byl pochopitelně velmi pozvolný rozjezd motokrosové sezóny 2021. Pomáhalo tomu nevlídné počasí, ale hlavním důvodem byla nekonečná omezení kvůli pandemii koronaviru. Prakticky nikdo z terénářů dávno nepočítá s kdysi samozřejmými věcmi, jako byla pestrá nabídka závodů od brzkého jara až do poloviny října nebo neměnnost naplánovaných termínů. Letošní jaro bylo ztracené, závodní termíny se jeden za druhým rušily nebo odložily na léto či podzim.

Už loňský ročník terénních závodů byl značně okleštěný, přesto stříbrský junior Dominik Kučeřík stihl dostatečně pravidelně bojovat a bodovat ve dvou významných seriálech své kubatury 85 ccm. Mladíkův speciál značky KTM se startovním číslem 537 dojížděl na nejlepších místech hlavně v jihočeském krajském přeboru, kde to vyneslo celkové 2. místo. Vrcholem sezóny pak byly starty v prestižním MMČR juniorů 2020. Tam se tehdy 13-letý západočeský talent definitivně prosadil mezi tuzemskou špičku třídy 85 ccm. Kvalitní konečné 5. místo znamenalo výrazné zlepšení proti předchozí 12. pozici z roku 2019.

Představy o letošní nejisté sezóně popisuje Vladimír Kučeřík, otec, manažer a sponzor v jedné osobě: „Dominik je pro motokros stále hrozně zapálený. Chtěl by pořád jezdit. U nás to moc během zimních měsíců nešlo, tak byl alespoň několikrát s Jonášem Nedvědem na tréninkových kempech v italském Dornu. Bohužel na jaře byly dál závody zakázané, tak jsme dál trénovali individuálně. Ale teď už se pojede a na závody se strašně těšíme. Chceme se soustředit na MMČR juniorů. Bude to dvojitá porce závodů než vloni, protože kategorie 85 ccm bude nově doprovázet i „velký“ mistrák. Dominik pojede tuto třídu třetím rokem, takže jako jeden z nejstarších bude patřit mezi favority. Doufáme, že se nám vyhnou problémy a mohlo by to celé dopadnout třeba i na medaili. Bylo by skvělé to pak oslavit stylově na domácí trati ve Stříbře, kde se koná 16. října spojené finále západočeského a středočeského přeboru.“

Závodit se skutečně začíná. MMČR juniorů startuje v neděli 6.6.2021 v Horažďovicích, další podnik je naplánovaný na sobotu 19.6. do Jinína. O prázdninách pak na Dominika čeká doslova závodní kolotoč, protože třídu 85 ccm uvidí také diváci seniorského MMČR. Pouze jeden volný víkend v červenci a jeden v srpnu, to je pořádný zápřah pro mladíka ze Stříbra. Jaká byla poslední příprava? „ Vydařená, jsme spokojeni. Minulý víkend jsme absolvovali měřené tréninky v Kraslicích a Krásné Lípě, kde byl Domča nejrychlejší. Máme navíc velkou radost, protože jsme se před pár dny domluvili na spolupráci s novým týmem Orion Racing KTM. V Česku je to absolutní špička. Jezdí za ně Petr Bartoš a také Jonáš Nedvěd, který je teď pro Dominika parťákem a trenérem v jednom. Hlavním manažerem Orionu je slavný Petr Kovář, který v 80. letech patřil do světové špičky. Je to pro nás čest a závazek, abychom takovému týmu neudělali ostudu!“  

Text: Míra Šimek
Foto: archiv DK537, Jana Terešáková