Dominik Kučeřík bronzový v Čechách i na Slovensku

Stříbrský motokrosový talent Dominik Kučeřík v září oslavil nejen 17. narozeniny, ale také dvojici bronzových medailí z prestižních šampionátů. Druhým mezinárodním vicemistrem juniorské třídy do 125 ccm se stal v tuzemsku i u našich východních sousedů.

Přitom vstup do letošní sezóny byl pro Dominika rozpačitý. Dnes na to vzpomíná stručně: „Na jaře byl hlavní cíl odjet sezónu ve zdraví, protože vloni jsem byl každou chvíli zraněný. Na juniorském „mistráku“ jsem chtěl být do trojky a tajně jsem myslel na titul. Jenže začátek roku se mi moc nepovedl. Neseděla mi motorka, nejelo to. Fakt mě to štvalo.“

Nenechal se ale zlomit, stejně jako rodina kolem něj, a v létě už byly jarní trable ty tam. Nový stroj KTM se povedlo naladit dle potřeb mladého jezdce Orion Racing Teamu a začaly přicházet top výsledky. Za růstem formy stála i spolupráce s bývalým špičkovým motokrosařem Petrem Smítkou, který se ujal Kučeříkovy přípravy. „Má zkušenosti a umí dobře poradit. Vycházíme spolu, ale taky mi dává dost do těla,“ usmívá se Dominik.

On sám přitom začíná sbírat zážitky v roli trenéra, protože během školních prázdnin strávil několik zajímavých týdnů jako lektor v dětské motokrosové akademii v Dobřanech u Plzně. „Emil Končel tu školičku dělá moc dobře. Děti jsou nadšené a zlepšují se. Děkuju, že mě vzali do party. Byla u toho spousta legrace,“ vzpomíná pobaveně.

Letní pohodu se nakonec povedlo přetavit do úspěšných finálních závodů letošní sezóny. Jako první končil slovenský šampionát, kde to pro Kučeříka vypadalo dokonce na druhé místo. Otec Vladimír, který zároveň stíhá role manažera, technika a sponzora, to popisuje dramaticky: „V poslední jízdě měl Domča lehký pád, ale zlomil při něm řadičku. Nechápu to, prostě smůla, to se normálně nestane. Takže jízdu nedojel a celkové druhé místo uteklo o dva body!“

České juniorské finále v Klukách přineslo ještě napínavější příběh. Dominik tam jel uhájit celkový bronz před polským Gazdou, na kterého měl náskok jen 5 bodů. „V první jízdě vyhrál Polák, Domča byl pátý, takže Gazda přeskočil Domču na třetí místo o 4 body. Jenže v druhé jízdě jsme byli třetí a Polák až šestý, takže se Domča vrátil na trojku o jeden bod. To byly nervy,“ uzavírá s viditelnou úlevou stříbrský automechanik.

Při ohlížení za sezónou 2023 se Dominik Kučeřík vděčně zmiňuje o svém týmu Orion Racing. „Jsem velmi rád, že jsem v Orionu. Náš tým je česká špička a manažer Petr Kovář se o nás dobře stará. Děkuju za podporu a těším se na další spolupráci,“ upřímně si pochvaluje dospívající závodník. Hned připojuje také pozitivní dojmy z organizačních změn, které Autoklub ČR nedávno provedl v motokrosu: „Líbí se mi, jak se proměnil juniorský mistrák. Promotérem je nově Radim Vavřík a dělá dobrou práci.“

Dominik Kučeřík se letoškem úspěšně rozloučil s kubaturou do 125 ccm. „Děkuju všem, co mě podporují a fandí. Jsem vděčný taky městu Stříbru za finanční podporu. Těším se na příští sezónu. Pojedu na čtyřtaktní dvěstěpadesátce KTM. Už jsem se na ní byl párkrát svézt a líbí se mi. Je silnější, sedí mi to na ní,“ uzavírá optimisticky Dominik.

Text: Míra Šimek
Foto: Jan Šroubek, Štěpán Ševčík, archivy Orion Racing a Dominik Kučeřík